Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Ότι έχει χάσει τον έλεγχο στην ΕΛΑΣ, κατηγορεί την κυβέρνηση ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Πεταλωτής. Ο κ. Πεταλωτής, υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Τάξης του κόμματος, μαζί με 27 ακόμα συνάδελφούς του κατέθεσαν ανάλογη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών. Μεταξύ άλλων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός εάν μπορεί η κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια των ελλήνων πολιτών, αλλά και πώς σκοπεύει να εξαλείψει τον κομματισμό και την αναξιοκρατία στις τάξεις του αστυνομικού σώματος.
>Η κατάσταση στην Ολυμπιακή Αεροπορία και η πιθανολογούμενη πώλησή της οδήγησαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη να καταθέσει νέα ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ο κ. Λαφαζάνης, αφού επισημαίνει ότι έχει χαθεί πληθώρα περιουσιακών στοιχείων της ΟΑ, ρωτά τον κ. Χατζηδάκη γιατί η διοίκηση της εταιρείας δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί η πρόσφατη απώλεια των χρονοθυρίδων στα αεροδρόμια του Μονάχου και της Φρανκφούρτης, αλλά και ποιος θα πληρώσει την απώλεια αυτή. Ακόμη ερωτά ο κ. Λαφαζάνης γιατί παρ’ ότι έχουμε μπει στη θερινή περίοδο δεν εξασφαλίζεται η ύπαρξη αεροσκαφών για να μπορούν να καλυφθούν όλοι οι προορισμοί, αλλά και αν αληθεύει ότι έχει δρομολογηθεί η παύση της λειτουργίας της γραμμής ΟΑ135 για Γενεύη.
>Ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στην ελληνική αγορά αλιευμάτων, αλλά και προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού για τη βεβήλωση των χριστιανικών μνημείων στην κατεχόμενη Κύπρο, κατέθεσε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Θ. Καράογλου, ο οποίος ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να πάρουν τα αναγκαία μέτρα. Συγκεκριμένα ο βουλευτής αναφέρεται στις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας σύμφωνα με τις οποίες οι τιμές των αλιευμάτων που φτάνουν στην αγορά είναι πολλαπλάσιες των τιμών που πωλούνται στην ιχθυόσκαλα, φέτος μάλιστα οι τιμές στις οποίες πούλησαν οι ψαράδες ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 10 χρόνων.
>Κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα ρυθμίζονται τα νομικά και τυπικά προβλήματα που προέκυψαν μετά την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, όσον αφορά τη διαδικασία και τις εκκρεμότητες που έχουν προκύψει από την εγγυοδοσία του ελληνικού Δημοσίου, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών ο βουλευτής της ΝΔ Απόστολος Σταύρου.
> Να ενημερωθεί η Βουλή για τη μυστική συμφωνία εκχώρησης του μάνατζμεντ του «Αστέρα Βουλιαγμένης» στον αμερικανικό όμιλο «Starwood», από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και τη θυγατρική της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης, ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Σημειώνει ότι η αδιαφάνεια παραπέμπει σε χώρες-»μπανανίες», όπου το ξεπούλημα των δημόσιων οικονομικών «φιλέτων» σε πολυεθνικές προβάλλεται ως μοντέλο ανάπτυξης. Συγκεκριμένα τονίζει ότι το οικόπεδο ενός από τα τρία ξενοδοχεία του συγκροτήματος του ξενοδοχείου «Αφροδίτη» είναι ιδιοκτησίας του ΕΟΤ. Η Εθνική Τράπεζα έχει μόνο την επικαρπία μέχρι το 2029, είναι δηλαδή κρατική περιουσία της οποίας η διαχείριση εκχωρήθηκε με αδιαφανείς διαδικασίες στα πολυεθνικά συμφέροντα.
> Ανεξάρτητα από τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για τις κρυφές δραστηριότητες της μητρικής Siemens ΑG, η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει να προστεθεί άλλη μία επιχείρηση στο μακρύ κατάλογο εκείνων που έχουν βάλει «λουκέτο», υποστηρίζει η βουλευτής του
ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου. Αναφέρεται στην πρόθεση της μητρικής εταιρείας να προβεί στην πώληση του εργοστασίου της στη Θεσσαλονίκη και σε περίπτωση που δεν βρεθεί επενδυτής να προχωρήσει στο οριστικό του κλείσιμο, γεγονός που θα προσθέσει έναν ακόμα κρίκο στη συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση της πόλης αυξάνοντας τον ήδη υψηλό δείκτη ανεργίας.
> Χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης. Επισημαίνει ότι μετά τη μεταφορά των γυναικείων φυλακών στη Θήβα, οι φυλακές υψίστης ασφαλείας που φιλοξενεί τα μέλη της 17, και το Κακουργιοδικείο παραμένουν ακλόνητα στη θέση τους, γεγονός που τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η απομάκρυνση και η παραχώρηση στο δήμο Κορυδαλλού δεν είναι παρά μια πολιτικάντικη κοροϊδία της κυβέρνησης για να κερδίσει χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές.
> Παράνομη χαρακτηρίζει η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή την απόφαση της ΝΑ Αθηνών και της πλειοψηφίας του νομάρχη κ. Σγουρού για τη διάθεση του ποσού των 500.000 ευρώ στη διοργάνωση του 23ου παγκόσμιου συνέδριου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ύστερα από το αρχικό αίτημα του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ κ. Σπυρόπουλου για τη συμμετοχή της Νομαρχίας στη διοργάνωση του συνεδρίου με το ποσό του 1.000.000 ευρώ. Με ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομικών ζητά τον έλεγχο της απόφασης, αλλά και ουσιαστικό έλεγχο στον τρόπο που οι τοπικοί άρχοντες διαχειρίζονται τα κονδύλια που τους έχουν δοθεί.
> Αν υπάρχει πρόθεση να αποζημιωθούν μέσω ΕΛΓΑ οι φρουτοπαραγωγοί της επαρχίας Λαγκαδά Θεσσαλονίκης για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών την περίοδο της ανθοφορίας και τους προκάλεσαν σημαντικά οικονομικά προβλήματα, ερωτά ο βουλευτής της ΝΔ Αδάμ Ρεγκούζας.
> Πότε προβλέπεται η μετεγκατάσταση των φυλακών Κέρκυρας, που εξακολουθούν να στεγάζονται σε κτίριο του 1836 κατασκευασμένο από την τότε αγγλική αρμοστεία, και διαβιούν οι κρατούμενοι κάτω από άσχημες συνθήκες, ερωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης.
> Στη Χαραυγή Αχαρνών οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να βρουν λύση ώστε να τοποθετηθεί ένας αποχετευτικός αγωγός 10 μέτρων (τόση απόσταση απομένει για την ολοκλήρωση του έργου) και να πληρωθεί η ανάδοχος εταιρεία, με αποτέλεσμα να διακινούνται επί τρίμηνο έγγραφα αλλά να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες! Το θέμα το φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου, που ερωτά τον υπουργό Εσωτερικών αν είναι σε θέση να αφυπνίσει τους υφισταμένους του, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταφορά εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών των οποίων προΐσταται.
> Η διαφάνεια στη λήψη των μέτρων των κρατικών ενισχύσεων με τη μορφή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ενίσχυση των πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων νομών και των επιχειρήσεων των νομών που πλήττονται από την ύφεση και την ανεργία, επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ Απόστολος Σταύρου.
> Την ανάγκη εκτέλεσης έργων στην εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης, τα προβλήματα της οποίας έχουν επιδεινωθεί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου. Σημειώνεται ότι από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, οι διερχόμενοι οδηγοί καθημερινά αντιμετωπίζουν κινδύνους για τη ζωή τους από τις συνεχείς καταπτώσεις λίθων και βράχων, ενώ πρόσφατα (22/6/08) ένας μεγάλος βράχος που αποκολλήθηκε από το βουνό τραυμάτισε σοβαρά στο πόδι διερχόμενο μοτοσικλετιστή δασοπυροσβέστη!
> Δυσοίωνο προβλέπει το μέλλον του μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης. Διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι τροποποιήσεις όρων δόμησης περνούν υπογείως σε σχέδιο νόμου για το πολιτιστικό κέντρο της Αστυνομίας με αποτέλεσμα να μετατρέπεται ο ελεύθερος χώρος υψηλού πρασίνου σε δομημένη ζώνη, όπου προβλέπονται ελικοδρόμιο και δρόμοι ελεγχόμενης κυκλοφορίας που δεν ταιριάζουν με μητροπολιτικό πάρκο όπως προβλέπει παλιότερη μελέτη του Πολυτεχνείου.
> Σχετικά με την άσκηση ισραηλινών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο, ζητούν εξηγήσεις από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, Αλέξανδρος Αθανασιάδης και Μιχάλης Καρχιμάκης. Ερωτούν μεταξύ άλλων γιατί εγκρίθηκε η διεξαγωγή της άσκησης, παρά τις φήμες τους τελευταίους μήνες για πιθανή προσβολή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή γίνονταν προσπάθειες για ειρηνικό διακανονισμό και επίλυση του θέματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γιατί δεν εξετάστηκε ο κίνδυνος έκθεσης και εμπλοκής της χώρας μας σε σενάρια ανεπίτρεπτα για την ουδετερότητά της.
> Πολλά περιθώρια στο οργανωμένο έγκλημα αφήνει η ολιγωρία και η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης για τα θέματα της δημόσιας ασφάλειας στην Κρήτη, καθώς στις τελευταίες μεταθέσεις στο Ηράκλειο τοποθετήθηκαν 35 αστυνομικοί την ίδια ώρα που συνταξιοδοτούνται 35, τονίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου. Θυμίζει ότι ο υφυπουργός κ. Χηνοφώτης στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ανακοινώσει ότι θα εκδοθεί άμεσα Προεδρικό Διάταγμα για την αναδιάρθρωση του συνόλου των υπηρεσιών της Κρήτης, αλλά εφτά μήνες μετά κανείς δεν γνωρίζει πότε αυτό θα εκδοθεί.


Σχολιάστε εδώ