νέος πολιτης

νΤο 4ο τεύχος του NUEVO, του επίσημου περιοδικού της ΟΝΝΕΔ που μοιράζεται αυτές τις ημέρες, περιέχει και ωραία ανέκδοτα… Για παράδειγμα, γράφει ο Μανώλης Καλαμπόκας από το ΤΟΣΥΝ Δήμου Αθηναίων (ΟΝΝΕΔίτης, πρώτος σε ψήφους -594- και εκλεγμένος πλέον πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ) ότι «η προσέλευση των νέων την ημέρα των εκλογών ήταν ενθουσιώδης και μαζική…». Καλά σοβαρολογείτε; Μιλάμε για τον Δήμο της Αθήνας όπου ψήφισαν μόνο 1.188 νέοι (1.159 έγκυρα), με εγγεγραμμένους 2.194 σε σύνολο πολλών χιλιάδων…
νΠάντως πέρα από την πλάκα, φαίνεται ότι στο νέο τεύχος του NUEVO υπάρχει επιστροφή στην πολιτική και τον φιλελευθερισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι περιλαμβάνονται άρθρα για την απόσυρση από τις σχολικές βιβλιοθήκες του βιβλίου της Έρσης Σωτηροπούλου (με την απόφαση Γαβαλά σε ασφαλιστικά μέτρα του Κώστα Πλεύρη), καθώς και άρθρο για… μισό βήμα στο ζήτημα του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης. Η φιλελεύθερη επιρροή σε αυτά τα θέματα είναι εμφανής, όπως και οι ερωτήσεις στον επίτροπο Τσαρλς Μακ Κρίβι, συνέντευξη του οποίου περιλαμβάνεται στο τεύχος. Ακόμη αξίζει να αναφέρουμε τα άρθρα των Βασίλη Μπαλάφα για την κοινωνική ασφάλιση, το αφιέρωμα στο περιβάλλον, τις φοιτητικές εκλογές και τα ΤΟΣΥΝ. Είναι η εντύπωσή μας ή όντως αυτό το τεύχος ήταν ταυτόχρονα και πιο πολιτικό και πιο νεανικό από τα υπόλοιπα; Πάντως για τους πιστούς ΟΝΝΕΔίτες της στήλης θυμίζουμε ότι οι γενικοί γραμματείς των Τοπικών τους αναμένουν τις δηλώσεις συμμετοχής τους στο Φεστιβάλ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ 2008 της ΟΝΝΕΔ…
νΑυτά που γίνονται στο ΠΑΣΟΚ με την ΠΑΣΠ, στον απόηχο των επεισοδίων στην Εθνική Συνδιάσκεψη και της διαγραφής Σημίτη, είναι απίστευτα… Η μισή οργάνωση δεν αναγνωρίζει την άλλη μισή… Είναι κρίμα να καταλήγει έτσι η επανίδρυση και η αυτονομία της ΠΑΣΠ… Μετά από σχεδόν 20 ημέρες αντεγκλήσεων είχαμε τελικά πιστοποίηση των αποτελεσμάτων της «αυτόνομης» ΠΑΣΠ, όχι από την ίδια την ΠΑΣΠ, αλλά από την ΕΚΑΠ του ΠΑΣΟΚ. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΠΑΣΠ (και ομόφωνα εκλεγμένο προεδρείο της Εθνικής Συνδιάσκεψης) ποτέ δεν συνήλθε για να επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών, μετά από όσα έγιναν. Επισήμως λοιπόν νέος γραμματέας ΠΑΣΠ ΑΕΙ είναι ο Μιχάλης Νικηφόρος και νέος γραμματέας ΠΑΣΠ ΤΕΙ ο Αλέξανδρος Θεοδωράκος. Η ΕΚΑΠ για να νομιμοποηθεί στα μάτια των ΠΑΣΠιτών (και του κόμματος) αφιέρωσε μια ολόκληρη συνεδρία στο θέμα και έβγαλε λεπτομερέστατη ανακοίνωση με το σκεπτικό της, την εξιστόρηση των γεγονότων από την πλευρά της και τα τελικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, αποφάσισε να αναστείλει επί τρίμηνο την κομματική ιδιότητα σε 4 μέλη (Βουράκη Άγγελο, Βραχάτη Δημήτρη, Μαυριλάκο Κλέαρχο και Μουδίρη Λίνα) ως πρωταιτίους αντικαταστατικών και αντιδεοντολογικών ενεργειών, με τη διαδικασία της «επείγουσας πολιτικής ζημίας του Κινήματος» που προβλέπεται από τον κανονισμό της ΕΚΑΠ. Τέλος, αποφάσισε να τιμωρήσει με γραπτή επίπληξη 7 στελέχη της ΠΑΣΠ (Καλατζόπουλο Μιχάλη, Ζάχο Αθανάσιο, Μπελτεγρή Κωνσταντίνο, Τριανταφυλλάκη Κωνσταντίνο, Τουλουπάκη Γιώργο, Κουνενό Αντώνη και Ηλία Τάσο) γιατί συμμετείχαν στις ίδιες αντικαταστατικές και αντιδεοντολογικές ενέργειες και εκ της θέσεώς τους όχι μόνο δεν τις απέτρεψαν, αλλά τις προέτρεψαν. Οι διαγραφέντες πρόσκεινται στην πλευρά Νίκου Ανδρουλάκη – Χάρη Μπελτεγρή.
νΓια την ιστορία να σημειώσουμε τις ψήφους που πήραν οι υποψήφιοι γραμματείς της ΠΑΣΠ ΑΕΙ: Νικηφόρος 190, Μπελτεγρής 186, Σκουλάς 176 (μικρή έκπληξη), Κατσίλας 70. Στο Γραφείο Σπουδάζουσας ΑΕΙ εκλέγονται οι Σπυρόπουλος, Τουλουπάκης, Ηλίας, Πανακούλιας, Δεληγιανόπουλος, Ιωσηφίδης, Σταυρίδης, Ελευθεριάδης, Κανέτης, Μπόλας, Μαντζιάφος, Αγγελή, Παπαδονικολάκη, Ταγκαλάκη, Τούρβα, Λουκά, Σμαΐλη, Πασχαλίδου. Για τη θέση του Γραμματέα ΠΑΣΠ ΤΕΙ έλαβαν Θεοδωράκος 194 και Τσώλης 139, ενώ στο γραφείο Σπουδάζουσας ΤΕΙ εκλέγονται οι Λαμπρίδης, Πρίντζας, Μάλλιος, Βουγιουκλάκης, Μηνάς, Μπουλερός, Παράσχη-Τσελέ, Μπούρα, Σιδέρη και Χατζηστυλιανάκη. Τέλος η 15μελής αντιπροσωπεία της ΠΑΣΠ στο Εθνικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ θα αποτελείται από τους Βασιλείου, Κουνενό, Αλέφαντο, Τσουκαλά, Μαργαρώνη, Αγκανάκη, Κιζιρίδη, Γεωργιόπουλο, Ντόκο, Φουντά, Βασιλείου, Χρήστου, Τσίμπου, Αλεξανδρή, Θεοδώρου.
νΟ Ιούλιος είναι ο μήνας των εκδηλώσεων και των κάμπινγκ για τις πολιτικές νεολαίες. Το επόμενο Σαββατοκύριακο η ΚΝΕ διοργανώνει το 17ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στις Πρέσπες. Κάθε χρόνο μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα «στήνουν» τις πρώτες μέρες του Ιούλη μια ζωντανή κατασκήνωση. Κάθε χρόνο, «μπαίνει» στο επίκεντρο ένα θέμα και αντίστοιχα ένας τόπος. Η διαδήλωση, η γνωριμία με την ιστορία και τους αγώνες κάθε τόπου, το πρόγραμμα που περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, ντοκιμαντέρ, τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ των οργανώσεων, συνδυάζεται με την πεζοπορία, τη θάλασσα, το τραγούδι, το γλέντι. Το αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ επιστρέφει στην περιοχή όπου ξεκίνησε αυτός ο νεανικός «θεσμός». Τότε, το 1992 η ΚΝΕ ήταν μια πολύ μικρότερη αριθμητικά οργάνωση που στηνόταν από την αρχή. Οι εξελίξεις όμως στα Βαλκάνια δεν γινόταν να μην απασχολούν την ΚΝΕ. Η επιλογή, λοιπόν, να γίνει το πρώτο διήμερο στις Πρέσπες σηματοδοτούσε πολλά: «αναδείκνυε την ανάγκη για κοινό αγώνα των λαών της περιοχής για την ειρήνη, την καταδίκη του εθνικισμού, τον διεθνισμό». Τότε, εκατοντάδες νέοι από την Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία σχημάτισαν μια αλυσίδα ειρήνης ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Φέτος, επιστρέφουν στις Πρέσπες σε μια περίοδο όπου «οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζονται -με αιχμή το Κόσοβο- να ανάψουν ξανά το φιτίλι στα Βαλκάνια». Θέλουμε να αναδείξουμε τις κρυστάλλινες θέσεις του ΚΚΕ και να βροντοφωνάξουμε: «Όχι στο μίσος των εθνικιστών, ζήτω η φιλία των λαών».
νΗ Νεολαία Συνασπισμού ανέδειξε πριν από λίγες ημέρες ένα θέμα, που, λόγω βεντέτας, το ΥΠΕΠΘ το έθαψε… Τη Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008, ο σπουδαστής του ΤΕΙ Σερρών Μίλτος Διαμαντόπουλος ξεκίνησε απεργία πείνας μέσα στο χώρο του ιδρύματος διαμαρτυρόμενος για την κατάσταση και απαιτώντας τη καταβολή του επιδόματος στέγασης (90 ευρώ) στους δικαιούχους φοιτητές και καμία αύξηση στα εισιτήρια προς το ΤΕΙ της πόλης, τα οποία αύξησε ο τοπικός οργανισμός αστικών συγκοινωνιών. Δύο εβδομάδες μετά, ο Μ.Δ. μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Το υπουργείο Παιδείας δεν έκανε καμία δήλωση, ούτε φαίνεται να ενδιαφέρθηκε για το θέμα. Μιλάμε για μια πόλη με 7 σχολές ΤΕΙ και 1 πανεπιστημιακό τμήμα, με σύνολο περίπου 8.000 ενεργούς σπουδαστές. Έχουμε ή δεν έχουμε τελικά φοιτητική μέριμνα σε αυτή την χώρα; Πάντως, η Νεολαία του ΣΥΝ φαίνεται να έχει έναν δραστήριο Ιούλιο με προφεστιβαλικές εκδηλώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα και όλες τις επόμενες ημέρες σε Θησείο, Κερατσίνι, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Χαϊδάρι και Μαρούσι.
νΤο Open Coffee, η άτυπη και χαλαρή ομάδα συναντήσεων που έχει γίνει σημείο συζήτησης των νέων (αλλά και των επιχειρήσεων) στην Αθήνα και όχι μόνο, κλείνει έναν χρόνο ελληνικής παρουσίας με μία σημαντική εκδήλωση. Υποδέχονται για συνδιοργάνωση της συνάντησης του Ιούλη, την επόμενη Τρίτη, το γνωστότερο τεχνολογικό και επιχειρηματικό blog των ΗΠΑ, το Techcrunch. Οι ολοένα αυξανόμενοι θαμώνες του Open Coffee (τεχνικοί και στελέχη πληροφορικής, bloggers και δημοσιογράφοι, επιχειρηματικά κεφάλαια και παραγωγοί προγραμμάτων, νέοι επιχειρηματίες και πεπειραμένοι επικοινωνιολόγοι, που έχουν μάθει να απολαμβάνουν τις συζητήσεις σε ένα πραγματικό αλλά και ηλεκτρονικό κοινωνικό δίκτυο) θα έχουν τη ευκαιρία να δουν τις πιο δυναμικές νέες ελληνικές διαδικτυακές επιχειρηματικές προσπάθειες, κυρίως από νέους. Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφθείτε το www.opencoffee.gr.


Σχολιάστε εδώ