Με… φυγή προς τα εμπρός θέλει να κλείσει τις πληγές

Το θέμα συζητήθηκε σε κοινή σύσκεψη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε έντονο κλίμα ωστόσο όλες οι πλευρές τόνιζαν ότι σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε θέμα διαγραφής των βουλευτών ή λήψης πειθαρχικών μέτρων.
Ενοχλημένος με τη διαφοροποίηση εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, ο οποίος είπε μεν ότι σε ένα «πλουραλιστικό κόμμα» είναι αναφαίρετο δικαίωμα η διαφορετική άποψη του βουλευτή, αλλά υπογράμμισε με νόημα πως πρέπει να ισχύει το κοινό κεκτημένο και όταν αυτό δεν γίνεται κατανοητό, μάλλον κάποιο πρόβλημα υπάρχει στον συντονισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Μάλιστα, προχώρησε παραπέρα και είπε ότι οι τέσσερις βουλευτές διαφοροποιήθηκαν, χωρίς ποτέ προηγουμένως να θέσουν θέμα διαφορετικής άποψης μέσα στα κομματικά όργανα. Είναι φανερό ότι αυτό που ενόχλησε την ηγεσία ήταν ο αιφνιδιασμός περισσότερο, παρά η διαφορετική προσέγγιση.
Την υπεράσπιση της «συμμορίας των τεσσάρων» -όπως τους αποκάλεσε- την ανέλαβε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέσης, ο οποίος στη Βουλή συμμορφώθηκε με την κομματική γραμμή.
Με άρθρο του στην «Αυγή» τοποθετείται δημόσια στο θέμα και με βάση την ανάλυση που κάνει αναδεικνύει τα ουσιαστικά οργανωτικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ και τις σχέσεις ανάμεσα στις διάφορες συνιστώσες που τον απαρτίζουν. Υπογραμμίζει ότι όλες οι συνιστώσες ήξεραν ποια ήταν η κατάσταση στον ΣΥΝ πριν προχωρήσουν στη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ειδικά οι θέσεις του Μ. Παπαγιαννάκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ευρέως γνωστές σε όλους.
Συμμαχήσαμε, λέει χαρακτηριστικά ο Π. Κοροβέσης, σε ένα κόμμα «ελαττωματικό», αλλά χάρη σε αυτό φτιάξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ «και δεν είναι η στιγμή να τιμωρήσουμε την άλλη άποψη τώρα που έχουμε το πάνω χέρι». Ο βουλευτής ζητάει σεβασμό στην άλλη άποψη και όχι ταπείνωσή της και προσβολής της, αφού όλοι οι μετέχοντες υπέγραψαν ένα συμβόλαιο «συμβίωσης» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το συμβόλαιο, τονίζει ο Π. Κοροβέσης, πρέπει να το σεβαστούμε και εάν αλλάξουμε γνώμη έχουμε τον καιρό να το ξανακουβεντιάσουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Η τελευταία αποστροφή δείχνει ότι η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των Ευρωεκλογών κάθε άλλο παρά ανέφελη θα είναι, αφού θα συγκρουστούν οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις που υπάρχουν στη συμμαχία σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ηγεσία του κόμματος θέλει να ξεπεράσει την κατάσταση «με φυγή προς τα εμπρός» και θέλοντας να αποδείξει ότι αποτελεί τον πυρήνα για την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα στη διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων για μια σειρά προβλήματα, προτάσεις που θα καταδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφορετική πολιτική πρόταση όχι μόνο από την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ