Λαλίστατοι, αλλά και φειδωλοί

«Αυτοί κατήργησαν το σύνδρομο της Στοκχόλμης», μου έλεγε αστυνομικός αναμεμιγμένος στην υπόθεση, που για ευνόητους λόγους κρατά την ανωνυμία του, αναφερόμενος στην τάση των θυμάτων απαγωγής να ταυτίζονται με τους απαγωγείς του.
«Αν οι επιστήμονες μελετήσουν τις αντιδράσεις του ζεύγους Μυλωνά, η φράση σύνδρομο της Στοκχόλμης θα αντικατασταθεί με το σύνδρομο Μυλωνά» συνέχισε, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο απαχθείς για τις «αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησής» του, για την άρνησή του να περιγράψει με σαφήνεια στις αρχές ό,τι υπέπεσε στην αντίληψή του τις 13 ημέρες («υπάρχουν μυστικά που θα τα πάρω μαζί μου»), για «τις διαπραγματεύσεις που έκανε αποκλειστικά και μόνον η σύζυγός του», καθώς και για το ότι «δεν τους κρατάμε καμιά κακία» και «δεν μας ενδιαφέρει αν συλληφθούν».
Ο συνομιλητής μου δεν μου απέκλεισε βεβαίως το ενδεχόμενο ο Μυλωνάς να φοβάται πιθανά αντίποινα από τους κακοποιούς και γι’ αυτό να διάλεξε αυτήν τη δημόσια στάση, θέλοντας ο ίδιος να επιλέξει το πότε και κυρίως σε ποιον θα μιλήσει εμπιστευόμενος τα όσα γνωρίζει.
Με αυτά και αυτά, στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης οι έρευνες συνεχίζονται και οι αστυνομικοί (επικεφαλής ο εμπειρότατος διευθυντής Παπαδόπουλος ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση περιπτώσεων απαγωγής) προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σε περίεργα ερωτήματα, να εκμεταλλευτούν τα όσα λέει στους δημοσιογράφους το ζεύγος Μυλωνά και να καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα.
Όπως έμαθα, οι αστυνομικοί, έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους στα παρακάτω:
1. Πόσα χρήματα δόθηκαν ως λύτρα; Από ποιες τράπεζες εκταμιεύτηκαν αυτά τα ποσά; Πώς είναι δυνατόν να χωρέσουν 12 εκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ, μέσα σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο, όπως ανάφερε η Νέλη Μυλωνά; (Αν μιλάμε για 12 εκατομμύρια από τα οποία τα 10 σε 50άρικα και τα υπόλοιπα σε 20άρικα, έχουμε να κάνουμε με 3.000 δεσμίδες των 100 χαρτονομισμάτων, τα οποία καλύπτουν χώρο 6 κυβικών μέτρων, μου είπαν χαρακτηριστικά).
2. Σε ποιο μέρος ήταν αποκλεισμένος ο Γιώργος Μυλωνάς; Από τη βενζίνη που έχει μέσα το αυτοκίνητο που του έδωσαν οι απαγωγείς απελευθερώνοντάς τον, μπορούν να οδηγηθούν σε συμπεράσματα για το σε πόση απόσταση από το σημείο που τον ελευθέρωσαν φουλάρισε.
Πέρα από αυτά, πληροφορούμαι ότι οι διωκτικές αρχές έχουν συντάξει έναν κατάλογο υπόπτων (με βάση τον πρότερο… ανέντιμο βίο των καταγεγραμμένων) και πως οσονούπω θα τους προσαγάγουν στο τμήμα για τα περαιτέρω.


Σχολιάστε εδώ