ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

Με κινήσεις που «μυρίζουν» κάλπες «έκλεισε» η Ολομέλεια

Έκλεισε τελικά την Παρασκευή η Σύνοδος της Ολομέλειας, με την υπόσχεση του προέδρου της Βουλής Δημ. Σιούφα στη Διάσκεψη των Προέδρων της Πέμπτης ότι -αν χρειαστεί, λόγω των εξελίξεων που «τρέχουν» με τις μίζες της Ζήμενς- μπορεί να ανοίξει εκτάκτως μέσα στο καλοκαίρι.
Μια σειρά, όμως, κινήσεων από τη μεριά της κυβερνητικής πλειοψηφίας δείχνουν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πρόθεση για κάτι τέτοιο, αλλά πολλοί υποψιάζονται ότι ίσως να επαναληφθεί το περυσινό σενάριο και η επόμενη Ολομέλεια να συνέλθει με νέα σύνθεση, καθώς θεωρούν πολύ πιθανό μέχρι τον Οκτώβριο να στηθούν οι κάλπες, που θα σήμαινε όμως παραγραφή για τους υπουργούς που ενδεχομένως εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Ζήμενς.
Δεν εξηγείται αλλιώς ούτε η «δραματοποίηση» που επιχειρήθηκε μέσα στη βδομάδα με την διαφωνία του Π. Τατούλη στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που κάποιοι στην κυβέρνηση φαίνονταν σαν να την επιθυμούσαν και γι’ αυτό άλλαξαν την αρχική θέση τους ότι δεν χρειαζόταν να γίνει ψηφοφορία.
Ανεξήγητη ήταν επίσης η δήλωση «δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να δεσμευθώ για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Θα σας πω τον Σεπτέμβριο», που έκανε την Τρίτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.
Προς την ίδια κατεύθυνση ερμηνεύτηκε, εξάλλου, η σπουδή του προέδρου της Βουλής να ψηφιστούν άρον-άρον οι αλλαγές στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου και να περιληφθεί σε αυτές η τακτοποίηση των μετακλητών και των αποσπασμένων στα κομματικά γραφεία και τις υπηρεσίες, με ρητή, μάλιστα, αναφορά ότι ισχύει μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Από κυβερνητικής πλευρά πάντως διαψεύδονται όλα αυτά τα σενάρια. Να δούμε τελικά ποιος θα επιβεβαιωθεί.

————–*—————
Τη γάτα με το ποντίκι
παίζει ο Π. Τατούλης
Βιαστικά μάλλον κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «κιοτή» τον Π. Τατούλη, ο οποίος, παρά την σκληρή κριτική που έκανε στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, αλλά και το «μάθημα» περί κομματικής πειθαρχίας που περιέλαβε στην ομιλία του (για να τα ακούσει προφανώς και ο Γ. Σουφλιάς που μαζί είχαν διαγραφεί πριν από 10 χρόνια ως απείθαρχοι), στο τέλος το υπερψήφισε.
Ο Αρκάς πολιτικός δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να παίξει το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι» και μάλλον απολαμβάνει την ταραχή που προκαλεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο η στάση του. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να καταψηφίσει κανένα νομοσχέδιο για να δώσει αφορμή να τον διαγράψουν, αφού ξέρει ότι από την επομένη της διαγραφής του κανείς δεν θα ακούει τις απόψεις ενός ανεξάρτητου βουλευτή.
Ενώ όσο είναι ο 151ος όλοι θα κρέμονται από τα χείλη του.

————–*—————
Αλλαγές επί… αλλαγών και
εξαγγελία νέων αλλαγών
Επέμεινε, όπως είχε προαναγγείλει η στήλη, ο πρόεδρος της Βουλής να ψηφιστούν τώρα οι προτάσεις του για την τροποποίηση του Κανονισμού και παρά το γεγονός ότι άλλαξε πολλές από τις αρχικές του προτάσεις, υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει με νέες αλλαγές τον Οκτώβριο.
Ο κ. Σιούφας αφαίρεσε την πρόταση που όριζε ότι μπορεί να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο οι βουλευτές που είναι άρρωστοι, ενώ δεν επέμεινε στην κατάργηση των συνεδριάσεων της Δευτέρας και της Παρασκευής. Έκανε επίσης μικροαλλαγές στη διάταξη για την αύξηση των αντιπροέδρων από 5 σε 7, ώστε να εκπροσωπούνται στο προεδρείο ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη διάρκεια των ερωταπαντήσεων στην «ώρα του πρωθυπουργού», που από επτά λεπτά που είναι τώρα, στο εξής θα φθάνει στο εικοσάλεπτο (με 8 λεπτά πρωτολογίες και τετράλεπτη πρωθυπουργική δευτερολογία). Στο μόνο που δεν έκανε πίσω είναι η καθιέρωση της αρχής της πλειοψηφίας για τη συμμετοχή των βουλευτών στις επιτροπές και στα θερινά τμήματα, ώστε να έχει πάντα πλειοψηφία το πρώτο κόμμα.
Οι μουρμούρες, πάντως, από τους βουλευτές που εκλέγονται στην επαρχία για τις συνεδριάσεις των επιτροπών, που ορίστηκε ότι θα γίνονται το μεσημέρι της Δευτέρας και το απόγευμα της Πέμπτης, τον υποχρέωσε να δηλώσει ότι θα επανέλθει με νέες αλλαγές τον Οκτώβριο και ότι σκέπτεται μία εβδομάδα τον μήνα να μη γίνονται συνεδριάσεις.


Σχολιάστε εδώ