Επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» στο ΠΑΣΟΚ

Όλα όσα τους κατηγορούσε ο Καραμανλής προεκλογικά το 2004 φαίνεται να βγαίνουν τώρα αληθινά. Ό,τι δηλαδή αρνιόταν να πιστέψει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, γιατί είχε εμπιστοσύνη στα στελέχη του κόμματός του, που έλεγαν ότι όλα είναι ψέματα. Τώρα νιώθει προδομένος από ένα κόμμα που αγάπησε, πίστεψε, λάτρεψε, πάλεψε γι’ αυτό, ώστε κάποιοι σήμερα να απολαμβάνουν την εξουσία τους. Οικονομική ή πολιτική.
Απαξιώνεται το ΠΑΣΟΚ
Αυτήν την εικόνα αντιμετωπίζουν σε όλη την Ελλάδα τα στελέχη και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κόσμος που τους πλησιάζει και τους μιλάει είναι θυμωμένος μαζί τους. Βουλευτές και στελέχη έχουν χάσει το τεκμήριο της αθωότητας εξαιτίας των πρακτικών ορισμένων που δεν τίμησαν την ιστορία της δημοκρατικής παράταξης, το έργο που άφησε παρακαταθήκη ο Ανδρέας Παπανδρέου, και αμαύρωσαν το παρελθόν για το οποίο κάποτε το ΠΑΣΟΚ ήταν υπερήφανο. Αποδεικνύεται πια ότι ορισμένα στελέχη ενδιαφέρονταν μόνο για τη δόξα, το χρήμα, την εξουσία. Και τώρα πληρώνει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Δεν πιστεύει τους βουλευτές
ο κόσμος
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση απέναντι τους ψηφοφόρους του. Δεν μπορούν να ορθώσουν αντίθετη γνώμη από αυτήν που εκφράζουν οι πολίτες, γιατί πολύ απλά έχουν δίκιο οι ψηφοφόροι και αυτό είναι που ανησυχεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Η Χαριλάου Τρικούπη είναι καζάνι που βράζει. Ποτέ στο παρελθόν δεν βρέθηκε σε τέτοια μοίρα, ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, όπως τότε με το Ειδικό Δικαστήριο ή με τις εξελίξεις στο περίφημο Πεντελικό. Κανείς δεν πιστεύει ότι τα χρήματα δεν μπήκαν στο ΠΑΣΟΚ ή ότι δεν πήραν και άλλα, πολύ περισσότερα, κάποιοι άλλοι. Δίκαια ή άδικα, τους παίρνει όλους η μπόρα. Και το χειρότερο είναι που βλέπουν την κυβέρνηση Καραμανλή να… παριστάνει ότι κυβερνάει τον τόπο και οι ίδιοι να μην κερδίζουν από αυτήν την πολιτική εξαπάτηση που… προσφέρει αφειδώς στους πολίτες ο Καραμανλής με την πολιτική που εφαρμόζει.
Καταδικασμένο το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ είναι καταδικασμένο ή να πορευτεί κουκουλώνοντας τα πράγματα, ή να σπάσει στο τέλος, για να δημιουργηθεί ένας νέος πολιτικός σχηματισμός. Δεν είναι στις προθέσεις του Παπανδρέου κάτι τέτοιο, όπως ο ίδιος λέει, μήπως όμως κάποιοι άλλοι, εντός ή εκτός ΠΑΣΟΚ, αποβλέπουν σε γενικότερες ανακατατάξεις στο πολιτικό μας σύστημα;
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Το ΠΑΣΟΚ, που πάντα αναδείκνυε τους αδύναμους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτούς. Ο κ. Παπανδρέου πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει τα ίδια του τα στελέχη και μετά να πει ότι τώρα θα αντιμετωπίσει και την πολιτική της δεξιάς κυβέρνησης. Κακά τα ψέματα, ας μη γελιόμαστε. Το ΠΑΣΟΚ είναι εγκλωβισμένο στη δίνη των συγκρούσεων, πολιτικών και οικονομικών. Ο Παπανδρέου, όσο θα λέει ότι πάει αντίθετα στα διάφορα εξωθεσμικά συμφέροντα, τόσο θα χτυπιέται και θα αντιμετωπίζει πλήρη αδιαφορία πολιτική. Θα υποκύψει, θα τους κάνει το χατίρι; Όχι, όπως λέει τουλάχιστον τώρα.
Έτσι, με όλο αυτό το κλίμα, αρκετά στελέχη δεν είναι διατεθειμένα να υπερασπιστούν συναδέλφους τους που έβαλαν το χέρι στο μέλι. «Γιατί να το κάνουμε αυτό, δεν υπάρχει λόγος, γιατί κανείς μας δεν γνωρίζει τι άλλο μπορεί να αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες. Είτε αυτό λέγεται Ζήμενς ή κάτι άλλο».
Ο κ. Παπανδρέου δέχεται ορισμένες εισηγήσεις. Να προχωρήσει στην αποκοπή του κόμματός του από το παρελθόν και να πάει μπροστά με όποιο κόστος. Άλλοι πάλι του λένε να βάλει νερό στο κρασί του και να αφήσει να προχωρήσουν ομαλά οι εξελίξεις χωρίς τη δική του ώθηση. Ό ίδιος όμως φαίνεται αποφασισμένος να χωρίσει την ήρα από το στάρι. Το είπε με άλλα λόγια στη συνέντευξή του: «Δεν είμαστε περήφανοι για ορισμένες πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, όπως για την αναδιανομή του πλούτου, τα φαινόμενα διαφθοράς κ.ά.», δείχνει δηλαδή πως ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους θα πάρει κεφάλια.
Ξεκαθάρισμα
Στην απόφασή του όμως αυτή να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τα στελέχη που δεν έχουν καλό πρόσωπο στην κοινωνία, μια μερίδα στελεχών του αντιδρά. Φοβούνται; Κανείς δεν ξέρει, αντιδρούν όμως και κάνουν λόγο για «επιχείρηση Ντι Πιέτρο», «καθαρά χέρια» δηλαδή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υπονοώντας βέβαια ότι στην απόφασή του να καθαρίσει το ΠΑΣΟΚ από φαινόμενα διαφθοράς, θα βρει την ευκαιρία και θα πετάξει έξω από το κόμμα τους ανεπιθύμητους. Κάτι τέτοιο φυσικά οι υποστηρικτές του Γιώργου δεν το παραδέχονται και απαντάνε σε όλους αυτούς που εκφράζουν παρόμοιους φόβους πως όλα αυτά είναι δικαιολογίες γιατί ψάχνουν τον δικό τους πολιτικό ρόλο για να χωρέσουν στο σημερινό πολιτικό κάδρο. Υπάρχουν όμως και οι πιο ψύχραιμοι από τους αντιδρώντες, που λένε ότι μέχρι στιγμής βγαίνει στον Παπανδρέου η αγανάκτηση που εκφράζει για την ομηρία του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών και μάλιστα υποστηρίζουν πως με τα μέτωπα που ανοίγει τώρα φροντίζει να καλύπτει τα επόμενα σχέδιά του.
Την πρόταση πάντως Βενιζέλου για εσωτερική εξεταστική επιτροπή, η Χαριλάου Τρικούπη την κρίνει ανεδαφική και γι’ αυτό την επικρίνει: Θα δημιουργήσει έναν εσωτερικό πόλεμο μεταξύ μας, ποιος είναι ο τίμιος και ποιος ο έντιμος, αλλά ο κόσμος θα νομίζει ότι με τέτοιου είδους επιτροπές πάμε να συγκαλύψουμε τις ανομίες μας… Χειρότερη πρόταση δεν θα μπορούσε να είχε γίνει.
Εκλογές και στο βάθος
αμερικανικά σενάρια
Στελέχη με πολιτική εμπειρία, που διακρίνονται για την πολιτική τους σκέψη και οξυδέρκεια, έλεγαν στο «Π» πως η κατεύθυνση των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας κατά μεγάλο μέρος διαμορφώνεται από τον εξωτερικό παράγοντα. Αν οι Αμερικανοί είναι σε συνεννόηση με τους διάφορους διαύλους που κινούν τα νήματα στην υπόθεση της Ζήμενς, με στόχο να πλήξουν κόμματα, θεσμούς, αξίες, πρόσωπα, για να φέρουν τα πάνω κάτω, τότε ή θα πάνε σε ελεγχόμενες εκρήξεις του πολιτικού συστήματος, ή, αν είναι τόσο σοβαρά και μεγάλα τα συμφέροντα, σε… πυρηνικές βόμβες για να μη ζήσει πολιτικά κανείς από το σημερινό περιβάλλον.
Αν ισχύσει το πρώτο σενάριο, τότε οι αποκαλύψεις για πρόσωπα που σχετίζονται με μίζες και μαύρα χρήματα θα είναι μετρημένες, ήσσονος πολιτικής σημασίας σε επίπεδο προσώπων. Αν όμως χρειάζεται κάτι ριζικά βαθύτερο, τότε οι βόμβες που θα πέσουν θα είναι πολλών μεγατόνων.
Γι’ αυτό και ο Παπανδρέου προτείνει τη λύση των πρόωρων εκλογών. Γι’ αυτό και το σενάριο αυτό το παίζει και ο Καραμανλής, όχι επίσημα ακόμη τουλάχιστον.
Ο Παπανδρέου γιατί πιστεύει ότι τα ονόματα που θα βγουν από διάφορα σκάνδαλα «γαλάζιων» υπουργών θα είναι τόσο μεγάλα (όχι μόνο από την υπόθεση Ζήμενς) που δεν θα κουκουλώνονται με τίποτα και άρα ο Καραμανλής θα σύρεται ανήμπορος να κάνει ακόμη και εκλογές, παίρνει δηλαδή ο Παπανδρέου πίστωση χρόνου, αλλά ακόμη και να προχωρήσει στην ετυμηγορία της κάλπης ο πρωθυπουργός, ο Παπανδρέου να μπορεί να φανεί δικαιωμένος και άρα πολιτικά κερδισμένος στις εκλογές. Είναι ένα παιχνίδι για γερά νεύρα. Χωρίς να μπορεί κανείς από τώρα να προδικάσει το αποτέλεσμα. Είμαστε ακόμη στην αρχή.


Σχολιάστε εδώ