Εδώ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

wΕπανέρχεται στο προσκήνιο η μερική χρήση χοιρινού κρεατάλευρου στους εκτροφείς πουλερικών και χοίρων; Αυτό ρωτά την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Αγγελάκας, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τις συνέπειες μιας τέτοιας διατροφικής αλλαγής, ειδικά από τη στιγμή, όπως είναι ευρέως γνωστό, που η χρήση κρεατάλευρων στα βοοειδή οδήγησε στο αντίστοιχο διατροφικό σκάνδαλο τη δεκαετία του ’90. Ο βουλευτής σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.
wΧωρίς τη συμμετοχή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύουν το 99% των ευρωπαϊκών εταιρειών καμία περιβαλλοντική πολιτική δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο ευρωπαίος Επίτροπος Σ. Δήμας στην απάντηση που έδωσε στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου. Η κ. Κασιώτου είχε ρωτήσει την Επιτροπή πώς προωθεί την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις πολιτικές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
wΚατά 40 εκατ. τόνους θα αυξηθεί η κατανάλωση των αλιευμάτων μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, ενώ η ανταγωνιστικότητα και η πιστοποίηση θα είναι στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής της ιχθυοκαλλιέργειας, επισήμανε ο Επίτροπος Αλιείας, κ. Μποργκ, σε απάντησή του σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιάννη Γκλαβάκη. Ειδικά για την Ελλάδα ο κλάδος έχει βαρύνουσα σημασία, αφού κατέχει την πρώτη θέση σε όλη την Ευρώπη και αποτελεί τον δεύτερο εξαγωγικό κλάδο. Παράλληλα, η Επίτροπος Γεωργίας κ. Boel απάντησε στον ευρωβουλευτή πως η επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο στήριξης για τους γαλακτοπαραγωγούς των ορεινών περιοχών.
wΑδυναμία στον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων ομολόγησε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών. Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μ. Σχοινά, ο κ. Τρισέ αποδέχθηκε τον περιορισμένο ρόλο της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση των εξωγενών παραγόντων οι οποίοι συμβάλλουν στην ακρίβεια.
wΥπό την απειλή της Κομισιόν για νέα δημοσιονομική επιτήρηση βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αλμούνια απάντησε σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του κόμματος Δ. Παπαδημούλη και στην απάντησή του άφησε να εννοηθεί πως η Eurostat αναμένει από τις ελληνικές αρχές περαιτέρω πληροφορίες προκειμένου να καταλήξει εάν η Ελλάδα έχει ξεπεράσει για το 2007 το όριο του 3% στο δημόσιο έλλειμμα. Αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι η απάντηση της Κομισιόν έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2008 βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.
wΠρωτοβουλία ενημέρωσης των ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τα νέα συμμετοχικά τους δικαιώματα, όπως αυτά προβλέπονται στη συνθήκη της Λισσαβώνας, ανέλαβε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Παπαστάμκος, μέλος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Ο κ. Παπαστάμκος και οι ευρωβουλευτές που υποστηρίζουν την εν λόγω πρωτοβουλία ανέλαβαν να διαμεσολαβήσουν ατύπως για μια δοκιμαστική ενεργοποίηση του δικαιώματος συμμετοχής κάθε πολίτη στον δημοκρατικό βίο της ΕΕ».
Γι’ αυτόν τον λόγο γίνεται και σχετικό εγχείρημα με αποδέκτη την Κομισιόν στην ιστοσελίδα www.citizensinaction.eu.


Σχολιάστε εδώ