Δεν έπεισαν οι συγκεντρώσεις των παρατάξεων για την ακρίβεια

Πιο έντονος ο προβληματισμός στο ηγετικό κλιμάκιο της ΑΔΕΔΥ, περίπου υποβαθμισμένη η αντιμετώπιση του ζητήματος σε επίπεδο ηγεσίας της ΓΣΕΕ, όπου σε μια γενικευμένη συζήτηση αναδείχθηκαν πρωτίστως τα λειτουργικά προβλήματα στα εσωτερικά της συνομοσπονδίας.
Και ιδεολογικές οι διαφοροποιήσεις – ιεραρχήσεις στα εσωτερικά των συνδικαλιστικών παρατάξεων και βεβαίως ανάμεσά τους. Για παράδειγμα:
Η ΠΑΣΚ/ΔΥ διά των εκπροσώπων της κ. Σπ. Παπασπύρου, και Κ. Παπαντωνίου αποδίδουν το φαινόμενο της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας πρώτα στα καρτέλ των επιχειρήσεων τροφίμων, των βιομηχάνων και των σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια αποδίδει πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ για τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της (θεοποίηση της αγοράς, ιδιωτικοποιήσεις, ανταγωνισμούς κ.λπ.) και την απουσία κάθε ελέγχου. Και βεβαίως η ΠΑΣΚ/ΔΥ καταγγέλλει τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται τα τελευταία χρόνια.
Σημειώνεται πως με την ανάλυση της
ΠΑΣΚ/ΔΥ συγκλίνουν, με μικρές διαφοροποιήσεις, και οι άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΔΑΚΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση και ΠΑΜΕ) γι’ αυτό η ΑΔΕΔΥ συντεταγμένα θα προχωρήσει στις όποιες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας που θα αποφασιστούν στο γενικό της συμβούλιο στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Αντιθέτως:
Στην ηγεσία της ΓΣΕΕ η ΠΑΣΚΕ φαίνεται να επιλέγει μια «κομματικοπατριωτική» στάση και ιεραρχεί ως πρώτο στόχο την κυβέρνηση της ΝΔ για να αποδώσει τις κύριες ευθύνες για την ένταση του φαινομένου της ακρίβειας. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ (και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ) Γ. Παναγόπουλος υποστηρίζει χαρακτηριστικά πως «το πάρτι της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας δεν θα μπορούσαν να το κάνουν οι επιχειρήσεις μόνες τους» και ακόμη ότι «η κυβέρνηση είναι αυτή που έδειξε τα βήματα του χορού [αύξηση τιμολογίων των επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΔΕΗ – αστικές συγκοινωνίες – διόδια)].
Αυτή η ιεράρχηση βρίσκει αντίθετους τους εκπροσώπους της ΔΑΚΕ και σημαίνοντα στελέχη της ΓΣΕΕ κ. Κ. Πουπάκη και Φιλ. Ταυρή, ενώ οι κ. Αλ. Καλύβης (Αυτόνομη Παρέμβαση) και Θοδ. Κούτρας (ΠΑΜΕ) αποδίδουν εξίσου ευθύνες σε κυβέρνηση και επιχειρηματίες.
Ως προς την αποτυχία, τις απομαζικοποιημένες συγκεντρώσεις, η ΑΔΕΔΥ μιλά για «ξέκομμα» των συνδικάτων από τους εργαζομένους, αλλά και για ζοφερό πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην έλλειψη συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας με τις καταναλωτικές οργανώσεις (αναφορικά με τη συγκέντρωση κατά της ακρίβειας). Επιπλέον:
Η ΠΑΣΚ/ΔΥ εκτιμά πως το περιβάλλον που δημιουργήθηκε από την ανταλλαγή των επιστολών μεταξύ των προέδρων ΣΕΒ (Δημ. Δασκαλόπουλου) και ΓΣΕΕ (Γ. Παναγόπουλου) δημιούργησε την εντύπωση για μονομερή επίθεση κατά της κυβέρνησης της ΝΔ και άφηνε στο απυρόβλητο τους επιχειρηματίες…
Η έλλειψη ενιαίου πλαισίου θέσεων και διεκδικήσεων είναι, κατά την ηγεσία της ΓΣΕΕ, η αιτία που τα συνδικάτα έπαψαν πια να πείθουν (σε μερικό βαθμό κατά τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ, περίπου ολοκληρωτικά για τη ΔΑΚΕ), ενώ το δικαίωμα των διαφορετικών προσεγγίσεων υπερασπίζεται ο κ. Καλύβης. Ως προς το ΠΑΜΕ ήταν χαρακτηριστική η φράση του εκπροσώπου του, κ. Κούτρα, σύμφωνα με την οποία «επειδή εμείς τα γνωρίζουμε όλα αυτά, προτιμάμε τη δική μας, ξεχωριστή, διαδρομή».
Σημειώνεται σχετικά πως τον τελευταίο καιρό το ΠΑΜΕ, ενώ εξακολουθεί να ασκεί την ίδια κριτική προς τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις, αποφεύγει να επιτίθεται με τη φραστική οξύτητα που ως τακτική του ακολουθούσε με συνέπεια εδώ και αρκετά χρόνια.
Και μετά τη συζήτηση (αρκετά σύντομη άλλωστε) για τις αποτυχημένες συγκεντρώσεις, μεγάλη κουβέντα έγινε (και πάλι) για την εμμονή της
ΠΑΣΚΕ, και προσωπικά του προέδρου της, να αποστέλλει επιστολές, π.χ. προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ή προς τον Τύπο για διάφορα θέματα ή να χειρίζεται προσωπικά τις αλληλογραφίες με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, αγνοώντας προκλητικά τους άλλους θεσμικούς παράγοντες στη ΓΣΕΕ.
Και οι κ. Κ. Πουπάκης, Φιλ. Ταυρής, Αλ. Καλύβης και Θόδ. Κούτρας, διαμαρτυρήθηκαν για την παραγνώρισή τους (εντονότερα οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ). Η εσωτερική λειτουργία της ΓΣΕΕ κυριάρχησε και πάλι, χωρίς όμως να δοθούν οποιεσδήποτε καθησυχαστικές απαντήσεις ότι τέτοια «λάθη» δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον. Βεβαίως, ποσοστό ευθύνης φέρουν και οι εκπρόσωποι
ΔΑΚΕ και Αυτόνομης Παρέμβασης, καθώς ανάλογα του περιεχομένου κειμένων που τους παραδίδει ενίοτε η ΠΑΣΚΕ, εφόσον συμφωνούν (η μία ή η άλλη παράταξη) υπογράφουν χωρίς να απαιτούν να ενημερωθεί και ο όποιος «τρίτος» πόλος που προεξοφλείται πως διαφωνεί. Και η κοινωνική άπνοια θα συνεχίζεται φυσικά.


Σχολιάστε εδώ