ΒΑΤΕΡΛΩ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Δεν ήταν τυχαίο ότι τρεις ημέρες αργότερα και κατά τη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Λευκάδος προσπάθησε να ανασκευάσει και να ανακαλέσει τα περί ελευθερίας του λόγου των αρχιερέων για θέματα που απασχολούν άμεσα τον πολίτη και την κοινωνία, αναζητώντας επειγόντως συμμάχους.
«Η γραμμή του Αρχιεπισκόπου δεν περνάει», μας είπε χαρακτηριστικά Μητροπολίτης της Στερεάς Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας δελτίο ΠΡΟΠΟ τα αποτελέσματα των εκλογών:
• Θηβών και Λεβαδείας σημειώσατε 1,
• Λευκάδος και Ιθάκης σημειώσατε Χ,
• Παροναξίας σημειώσατε 2.
Για ακόμα μια φορά το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας επαληθεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Τρίτη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια κακή αρχή για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Έστω κι αν προσπάθησε να επιβληθεί στην αρχή της συνεδρίασης στους Αρχιερείς, που απέδειξαν ότι δεν μασάνε τα λόγια τους, έχουν άποψη και μάλιστα δεν διστάζουν να εξωτερικεύσουν τις θέσεις τους γύρω από θέματα που άπτονται των κοινωνικών προβλημάτων, η συνέχεια επεφύλασσε εκπλήξεις, αφού οι θέσεις και κατ’ επέκτασιν οι εισηγήσεις του βρέθηκαν μετέωρες.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε για το θέμα των βοηθών Επισκόπων, όπου ο Μητροπολίτης Καβάλας Προκόπιος, εκ των υποστηρικτών του Αρχιεπισκόπου, αντέδρασε και, με επιχειρήματα σοβαρά, έπεισε το Σώμα της Ιεραρχίας για αντικανονικότητα και τέθηκε και ψηφίστηκε στη συνέχεια το θέμα στη ΔΙΣ, για να καταλήξει στην κρίση της Ιεραρχίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία, αφού πρώτα ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων διευκρίνισε ότι ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος το έφερε στη ΔΙΣ και πρότεινε σ’ εκείνους να κάνουν τις αιτήσεις τους, αλλά απορρίφθηκε ύστερα από μυστική ψηφοφορία που ζήτησαν οι Αρχιερείς, και το αίτημά τους έγινε δεκτό, δημιουργώντας ένα νομικό προηγούμενο για τις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό, με 41 κατά της εκλογής, ενώ μόνο οι 21 τάχθηκαν υπέρ της εκλογής.
Ο κ. Ιερώνυμος προσπάθησε στις πρώτες αυτές εκλογές κατά την αρχιεπισκοπική του θητεία να μην εκτεθεί εμφανώς, δίνοντας επισήμως το πολυπόθητο χρίσμα που κατά παράδοση οδηγεί και στον αντίστοιχο μητροπολιτικό θρόνο. Ωστόσο, παρασκηνιακά, τόσο ο ίδιος και κυρίως το περιβάλλον του υπέδειξαν πρόσωπα τα οποία όμως η Ιεραρχία, παρά τις παρεμβάσεις και τις υποσχέσεις για ανταλλάγματα, τα απέρριψε στην πλειοψηφία της.
Πιο συγκεκριμένα, στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Ματζουράνης, στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος όμως διαθέτει άριστη μόρφωση, ισχυρή προσωπικότητα και ισχυρές φιλίες και διασυνδέσεις στον χώρο της Ιεραρχίας. Η εκλογή αυτή ανήκε δικαιωματικά στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο, αφού ο ίδιος επιλέγει τον διάδοχό τους στη Μητρόπολη που εγκαταλείπει. Όμως αυτό που μέτρησε ήταν η προσωπικότητα του υποψηφίου.
Τα δύσκολα ξεκίνησαν με τη χηρεύουσα Μητρόπολη Λευκάδος, όπου ο εκλεκτός του Αρχιεπισκόπου, 80χρονος Επίσκοπος Αχελώου δεν κατάφερε να εκλεγεί, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι Αρχιερείς που καταλογίζουν στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο σφάλμα στο να ξεσηκώσει έναν γηραιό, καθ’ όλα ακέραιο Επίσκοπο και να τον υποβάλει σε μια τέτοιου είδους δοκιμασία.
Μητροπολίτης Λευκάδος εξελέγη τελικά ο Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Μανωλάτος, τον οποίο στήριξαν ένα μέρος της ομάδας των παλαιών Σεραφειμικών, η ομάδα του Δημητριάδος Ιγνάτιου και αρκετοί από την ομάδα του Μητροπολίτη Σπάρτης. Η εκλογή του ικανοποίησε την κοινή γνώμη της Λευκάδας, που διαφωνούσε με την υποψηφιότητα του Επισκόπου Αχελώου.
Η μεγάλη όμως απογοήτευση ήρθε κατά τη διάρκεια της εκλογής του Μητροπολίτη Παροναξίας, όπου οι προσπάθειες του Μητροπολίτη Τρίκκης Αλέξιου και του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου έπεσαν στην κυριολεξία στο κενό. Αφού ο εκλεκτός του Επίσκοπος Δαυλείας βρέθηκε κατά πολύ πίσω από τον Αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Δεμενόπουλο, που τελικά με ευκολία εξελέγη Μητροπολίτης Παροναξίας. Από την πρώτη στιγμή είχαν εκδηλώσει τη στήριξη στο πρόσωπό του, εκτός από τους Μητροπολίτες Νέας Σμύρνης και Ύδρας, ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος και η πλειοψηφία των Μητροπολιτών που στήριξαν τον Σπάρτης.
Η εκλογή του Παροναξίας απέδειξε ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν διαθέτει συμπαγή ομάδα και στο μέλλον θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να προωθήσει πρόσωπα τα οποία δεν θα απολαύουν της εμπιστοσύνης της Ιεραρχίας.
Ένα μήνυμα ηχηρό, ωστόσο, ήταν και για τον Μητροπολίτη Σύρου, ο οποίος βλέπει τα όνειρά του για δημιουργία ομάδας που θα μπορέσει να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα της Εκκλησίας να γκρεμίζονται, αφού ο λόγος του δεν έχει διείσδυση στο Σώμα της Ιεραρχίας.
Περισσότερο από κάθε άλλη φορά γίνεται κατανοητό ότι ο Αρχιεπίσκοπος χρειάζεται κοντά του ομάδες που θα αποτελούν στηρίγματα για τις μετέπειτα επιλογές του, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να σταθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το όλο κλίμα το είχε επισκιάσει η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών που έστειλε τον πρώην Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονα στον Κορυδαλλό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος θα επιδιώξει να διχοτομήσει τη Μητρόπολη, ενώ τα ονόματα που ακούγονται είναι του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Αντωνόπουλου, ηγούμενου της Θήβας, και του Επισκόπου Θερμοπυλών Ιωάννη, μια και σύμφωνα με πληροφορίες η προσπάθεια του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου για μεταθετό προσκρούει -τι ειρωνεία!- στις προσωπικές του θέσεις, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αντιταχθεί στις μεταθέσεις άλλων Μητροπολιτών!
Σε μοναστήρι ο Παντελεήμων
Η Εκκλησία της Ελλάδος αναμένει την τελική απόφαση από τον Άρειο Πάγο, για να ανοίξει και ο δρόμος για τον αποσχηματισμό του, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ιεραρχία από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Παιδείας να παραμείνει σε ειδικό χώρο κράτησης, π.χ. Μονή, σύμφωνα με το άρθρο 57 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, κάτι όμως που δεν θα μπορέσει να ισχύσει σε περίπτωση αποσχηματισμού του, όπως αναφέρουν και οι ιεροί κανόνες.


Σχολιάστε εδώ