αμυντικά θέματα

PATRIOTικά
lΟ διαβόητος, πλέον, κ. Niedl της Siemens, δήλωσε («Καθημερινή» 1/6/06) ότι το 10% (δηλαδή 10 εκατ. ευρώ) του συνολικού έργου, δήθεν ελληνικής συμμετοχής τής υπό τη Siemens κοινοπραξίας στα Patriot, προοριζόταν για μίζες αξιωματούχων του ΥΕΘΑ και άλλων.
lΩραία, λοιπόν, ο κ. Τσουκάτος έλαβε για λογαριασμό του ή για το ΠΑΣΟΚ περίπου μισό εκατομμύριο. Τι έγιναν τα άλλα 9,5; Ποιοι τα εισέπραξαν; Δεν είναι ψιλοτάρι τα 9,5 εκατ. Χοντρό ποσό και για «χοντρούς» αποδέκτες προοριζόταν. Θα τα βρει η Δικαιοσύνη ή θα αφεθούν οι αρχικλέφτες να συνεχίσουν να μας κάνουν μαθήματα από τα ΜΜΕ για προστασία της διαφάνειας;
lΚαι κάτι χαρακτηριστικό του πνεύματος της εποχής. Ο Ταξίαρχος, πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης ΓΕΑ – Raytheon για τα Patriot, ευθύς μετά τη «σθεναρή» στάση του στις διαπραγματεύσεις και την υπογραφή της σύμβασης, παραιτήθηκε και προσελήφθη σε διευθυντική θέση στην ενταύθα αντιπροσωπεία της Raytheon. Απλή μετακίνηση σε έναν ενιαίο χώρο…
l Όταν το πληροφορήθηκε ο κ. Σημίτης, ανέκραξε, ενώπιον του κ. Τσουκάτου: «Αυτή είναι η Ελλάδα… Όποιος έχει στοιχεία, να τα πάει στον Εισαγγελέα…»
Ενιαίο αμυντικό… μπάχαλο
lΠήραμε από την… αδελφή Κύπρο τους πυραύλους S-300 (τους πήραμε, αλλά τι τους κάναμε είναι άλλη ιστορία) και τους δώσαμε μερικά αντιαεροπορικά της θλίψης TOR-ΜΙ και τα θρυλικά πυροβόλα Suzana.
lΤο 2002 παραγγείλαμε στη Σουηδία (Saab) τρία σύγχρονα ραντάρ Arthur για τους Κυπρίους, που μετέβησαν εκεί και εκπαιδεύτηκαν. Με κυπριακά λεφτά εννοούμε…
lΑργότερα, επειδή τα ραντάρ είχαν ενσωματωμένα αμερικανικά υλικά, η μεγάλη σύμμαχος δεν έδωσε την άδεια για χρήση τους από Κυπρίους. Τα πήραμε εμείς εδώ και τα κλείσαμε στις αποθήκες!
lΜετά 4 χρόνια εναποθήκευσης και αποκάλυψης του θέματος από το «Π», τα ραντάρ επιθεωρήθηκαν από Σουηδούς και σε λίγο (πότε;) θα οδεύσουν για Μονάδες συνόρων…
lΟι Κύπριοι σκέφθηκαν την υπόθεση και διεμήνυσαν ότι τους «ρίξαμε», γιατί τα S-300 στοιχίζουν πολύ ακριβότερα από τα υλικά που τους στείλαμε, άρα τους χρωστάμε και, επιπλέον, ζητάνε να τους αγοράσουμε τρία ραντάρ, στη θέση αυτών που «υπεξαιρέσαμε», χωρίς αμερικανικό υλικό, που τα πουλάει όμως η Saab ακριβότερα. Τα έχουν ανάγκη, γιατί οι Κύπριοι στερούνται εντελώς ραντάρ.
lΤι λέει ο κ. Μεϊμαράκης και οι συν αυτώ; Ακούστε και φρίξτε; «Οι ανταλλαγές που κάναμε είναι πολιτική απόφαση, η οποία δεν βασίζεται σε λογική λογιστικής ταυτοποίησης».
lΔίνουν στην Κύπρο τα αμφιλεγόμενα TOR-ΜΙ και Suzana, δεν της δίνουν τα σύγχρονα Arthur, κι αυτό λέγεται ενιαίο αμυντικό δόγμα, για το οποίο είναι υπερήφανοι οι κ. Καραμανλής και Μεϊμαράκης. Έλεος…
Μαχητικά και «πολιτική απόφαση»
lΌπως διαβάσαμε στο «Defense News» (2/6/08), στο Linkoping της Σουηδίας έγινε στις 27 Μαΐου επίδειξη του βελτιωμένου μαχητικού Gripen με ενισχυμένο κινητήρα και νέο ραντάρ.
lΤο σουηδικό μαχητικό ποζάρει στη λίστα των υποψηφίων για την Πολεμική μας Αεροπορία μαζί με το Super Hornet F-18, το F-35, το Sukhoi, το Eurofighter, το Rafale.
lΔιερωτάται κανείς εύλογα, πέραν από την πομφόλυγα των πολιτικών αποφάσεων που προτίθενται να μας πουλήσουν οι κυβερνώντες, αν οι «αρμόδιοι», και συγκεκριμένα ο έντιμος και καλός αεροπόρος Α/ΓΕΑ κ. Γιάγκος, προτίθενται να ενεργήσουν τολμηρά, να βάλουν κάτω τα στοιχεία και να αξιολογήσουν με υπευθυνότητα την επιχειρησιακή ικανότητα των μαχητικών σε συνδυασμό με το κόστος πρόσκτησης και συντήρησης σε βάθος χρόνου, τη στιβαρότητα κατασκευής, το κόστος ώρας πτήσης κ.λπ. και να μιλήσουν για την «ταμπακιέρα» στον κ. Μεϊμαράκη και στην κυβέρνηση.
lΠώς είναι δυνατόν να σκέπτονται οι κυβερνώντες ν’ αγοράσουν ένα αεροπλάνο από την παραπάνω λίστα, που στοιχίζει από δύο μέχρι τρεις φορές πάνω από ένα άλλο ή που στοιχεία μαχητικότητάς του είναι ακόμη θολά ή άγνωστα, με το πρόσχημα της «πολιτικής απόφασης»; Ποιους πάνε να εξαπατήσουν;
lΣτην κρίση των Υμίων, ποια ήταν η συμβολή για αποσόβησή της από Γερμανούς, Γάλλους, Άγγλους κ.λπ., που είχαν φάει τον αγκλέουρα από την Ελλάδα σε αγορές πολεμικού υλικού;
lΚαλά, επενέβησαν οι Αμερικανοί και μας… υποχρέωσαν. Αφήστε που ανάγκασαν τον Σημίτη να κάνει μετάνοιες…
lΜύθος, για δικαιολόγηση χοντρών μιζών, η «πολιτική απόφαση» τελικά. Οι εμπειρίες το επιβεβαιώνουν.
l«Η ορθή πρακτική δεν υπαγορεύει την επιλογή οπλικών συστημάτων με πολιτικά κριτήρια. Αυτή είναι η πρακτική του αφελούς. Απεναντίας, τα προς πρόσκτηση συστήματα πρέπει να επιλέγονται με αυστηρά επιχειρησιακά κριτήρια, σύμφωνα με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Τα τουρκικά μαχητικά δεν αντιμετωπίζονται με δικά μας επιλεγμένα πολιτικά κριτήρια. Θα πληρώσουμε τις επιπτώσεις…», σχολιάζει σοφά ο κ. Ευθ. Πέτρου από την «Εστία» (10/6/08).
Παρεμβάσεις
lΚαι μέσα στον γενικό χαμό της Siemens, βγήκε στο γυαλί και η συμπαθής βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Αποστολάκη και… πρωτοτύπησε! Είπε: «Να χυθεί άπλετο φως και να εξυγιανθεί η πολιτική ζωή».
lΤο φως που επικαλείται η κ. βουλευτής θα πέφτει πάντοτε θαμπό, εφόσον υπάρχει το κατάπτυστον άρθρο 86 του Συντάγματος και οι προστατευτικοί νόμοι που θέσπισαν οι ίδιοι οι βουλευτές, για να καλύψουν τα ανομήματά τους και να αποκτήσουν προνόμια κατά παράβαση του άρθρου 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών.
Εύγε…
lΣτον κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη, που για τρίτη φορά αρθρογράφησε μαχητικά («Καθημερινή» 22/6/08) για την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του Ν. 3126/03, που καλύπτει τις αρπαχτές των υπουργών. Κανένας άλλος από τους εθνοπατέρες μας, ούτε οι κ. Καραμανλής, Παπανδρέου, Αλαβάνος, Παπαρήγα, Καρατζαφέρης, τολμούν να το απαιτήσουν. Αρκούνται να καταριούνται τη διαφθορά…
Λάθος πληροφόρηση
lΚομματική πηγή υψηλής… τάσης της ΝΔ δήλωσε στην «Ελευθεροτυπία» (23/6/08): «Όταν ανοίξει ο φάκελος των Patriot, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις γιατί ως ΥΠΕΞ και μέλος του ΚΥΣΕΑ υπέγραψε την προμήθεια…»
lΟ λίαν ενημερωμένος αξιωματούχος της ΝΔ δεν γνωρίζει, ασφαλώς, ότι ο κ. Παπανδρέου ΔΕΝ υπέγραψε την υπ’ αρ. 1 απόφαση του ΚΥΣΕΑ (9/10/98), με την οποία αποφασίστηκαν, εκτός των Patriot, η προμήθεια των TOR-MI, πυροσβεστικών CL-415, εκπαιδευτικού αεροσκάφους, υποβρυχίων («χοντρή» απόφαση). Απουσίαζε, ως συνήθως…
lΣαΐνια αυτοί οι Νεοδημοκράτες…
Και οι φρεγάτες;
lΝέα βόμβα… βυθού έσκασε. Στο μικροσκόπιο ευρωπαίων ελεγκτών της Eurojest, που ήρθαν στην Αθήνα και ψάχνουν τα χαρτιά, ο εκσυγχρονισμός των έξι φρεγατών (382 εκατ. ευρώ) από τη Thales (σύμβαση 010Β/03), μετά από καταγγελία στην ΕΕ των Ναυπηγείων Ελευσίνας κατά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
lΕίναι αυτές για τις οποίες ο τότε Α/ΓΕΝ κ. Αντωνιάδης διακήρυττε ότι ο εκσυγχρονισμός είναι επιχειρησιακά και οικονομικά επιζήμιος, αλλά ο τότε ΥΕΘΑ κ. Παπαντωνίου επέμενε για το αντίθετο και το «έργο» προχώρησε. Ήξερε, φαίνεται, περισσότερα ο δεύτερος,..
lΣχετική ανάκριση έκανε ο κ. Αθανασίου, αλλά κάπου τη σταμάτησε Γιατί;


Σχολιάστε εδώ