Αλαλούμ με τα νέα ταμεία
Δεκαέξι Ομοσπονδίες με τα συνδικαλιστικά τους στελέχη συζήτησαν την Τετάρτη το «δίλημμα» του συνδικαλιστικού κινήματος όπως προκύπτει από σχετική διάταξη του επίμαχου νόμου, όμως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ ήταν αυτή που πήρε την οριστική απόφαση, σε συνεδρίασή της, το απόγευμα της ίδιας μέρας.
«Να μην παίρνονται ερήμην μας οι όποιες αποφάσεις» είναι η βασική επιχειρηματολογία της επικρατούσας άποψης, όπως εκφράζεται από τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ (Γ. Παναγόπουλο, Φιλ. Θωμά, Στ. Ανέστη, Βαγ. Μουτάφη) και της ΔΑΚΕ (Κ. Πουπάκη και Φιλ. Ταυρή). Την αντίθεσή τους αλλά και την αντιφατικότητα της θέσης αυτής εκφράζουν οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής Αριστεράς Αλ. Καλύβης (Αυτ. Παρέμβαση) και Θοδ. Κούτρας (ΠΑΜΕ). Στην εξέλιξη των πραγμάτων, είναι προφανές πως η απόφαση της πλειοψηφίας θα δοκιμάσει για άλλη μια φορά τόσο την αποτελεσματικότητα της όποιας παρέμβασης των εκπροσώπων των εργαζομένων που θα είναι και η πλειοψηφία στα νέα Διοικητικά Συμβούλια, αλλά και τις σχέσεις των παρατάξεων σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Πάντως:
Η απόφαση ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ να ορίσει το συνδικαλιστικό κίνημα εκπροσώπους του, στα νέα Ασφαλιστικά Ταμεία υποκρύπτει -εμμέσως- και την παραδοχή πως είναι ισχνές οι ελπίδες δικαστικής ανατροπής των θεμελιωδών διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου (σ.σ.: πολλές σημαντικές διατάξεις έχουν ήδη κριθεί σε ευρωπαϊκά ή εθνικά δικαστήρια με αφορμή προβολής ομοειδών διατάξεων προηγούμενων νόμων).
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Εργατικού Δικαίου κ. Αλ. Μητρόπουλο:
«Οι ελπίδες ανατροπής θα μπορούσαν να εντοπιστούν κυρίως στην κατάργηση των θεσμών και των παροχών της συλλογικής αυτονομίας και των «κομποδεμάτων» της επιτυχημένης αυτοδιαχείρισης – όπου υπήρξε. Δηλαδή, στη διάταξη για δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων, με την ευχή να έχει την τύχη της ανάλογης διάταξης του ν. 2084/92 στο σημείο εκείνο που θέσπισε περιορισμό του ανωτάτου ορίου (πλαφόν) του εφάπαξ βοηθήματος των Τραπεζών και της ΔΕΗ και κρίθηκε πανηγυρικά αντισυνταγματική με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή:
– Η ενοποίηση των Ταμείων θα δημιουργήσει επιπροσθέτως αλυσιδωτές δικαστικές διαμάχες, κυρίως αν η κυβέρνηση επιχειρήσει, όπως φοβούνται πολλοί, να την προωθήσει πέρα από την εξουσιοδότηση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων του ν. 3655/08. Και επίσης:
– Ένα ακόμη ζήτημα που αναμένεται να δημιουργήσει κοινωνικές και δικαστικές προστριβές είναι το μεγάλο ζήτημα των κοινωνικών πόρων, και κυρίως, η αυθαίρετη παρέμβαση της κυβέρνησης στην τμηματική αφαίρεση και αναδιανομή τους.