XΡΗΜΑτιστήριο

> Αρνητικά, για έβδομη συνεχόμενη φορά, κινήθηκε η Σοφοκλέους στο ξεκίνημα της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η άνοδος των ευρωπαϊκών αγορών δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει τις απώλειες των εγχώριων βαριών χαρτιών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να γυρίσει περίπου 2 χρόνια πίσω, κλείνοντας στις 3.699,00 μονάδες, με απώλειες σε ποσοστό 1,08%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 417,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 25,2 αφορούσαν πακέτα. Την επομένη, οι επενδυτές επηρεασμένοι από την πορεία των διεθνών αγορών, τα μακροοικονομικά στοιχεία και την πιστωτική κρίση, προχώρησαν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, κυρίως μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.662,42 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 0,99%. Η αξία των συναλλαγών στη spot αγορά διαμορφώθηκε στα 274,2 εκατομμύρια ευρώ, μικρότερη ακόμα και από αυτή των παραγώγων, εκ των οποίων τα 19,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν αυτοί των Κοινής Ωφέλειας, Πρώτων Υλών και Εμπορίου, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν εκείνοι των Τηλεπικοινωνιών, Ταξιδιών-Αναψυχής και Ασφαλειών. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία επικράτησαν ελαφρώς πτωτικές τάσεις, με την αγορά να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να παλεύουν μεταξύ πράσινου και κόκκινου και τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 3.649,82 μονάδες, μειωμένος κατά 0,34%, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 294 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 37,3 αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια, 148 κατέγραψαν απώλειες, 68 σημείωσαν άνοδο και 58 παρέμειναν σταθερές.
> Δεν πρόλαβε καλά – καλά να στεγνώσει το μελάνι μας και η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, κ. Κατσέλη, επανήλθε, εκφράζοντας τη διαφωνία του κόμματος, σχετικά με την εκχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Αγροτικής Ασφαλιστικής, επισημαίνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι νέες συνθήκες της Βασιλείας ΙΙ δεν υπαγορεύουν στις τράπεζες την πώληση των ασφαλιστικών τους εταιρειών, καθώς υπάρχουν και άλλοι τρόποι προσαρμογής των εποπτικών τους κεφαλαίων στα νόμιμα επίπεδα. Δυναμική ήταν και η επανεμφάνιση του πανελλήνιου συλλόγου των εργαζομένων της εταιρείας και του Ομίλου, με καταχωρήσεις στον οικονομικό Τύπο και πολλά εύλογα ερωτήματα.
> Δεν είναι όλα «ρόδινα» στην εγχώρια χρηματαγορά, δεν έχουν όλες οι εισηγμένες θετικά οικονομικά στοιχεία, ούτε αναμένουν καλύτερες μέρες στο β΄ τρίμηνο, καθώς οι απώλειές τους είναι μεγάλες, ενώ οι εκθέσεις των επενδυτικών οίκων για τις τιμές-στόχο παραμένουν αρνητικές.
> Για να δούμε αν οι αποκρατικοποιήσεις κατ’ αυτούς, το ξεπούλημα κατ’ εμάς, αποτελέσουν «σωσίβιο», για την ενίσχυση των κρατικών εσόδων; ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Μαρίνα Φαλήρου, Καζίνο Κέρκυρας βρίσκονται ψηλά στη σχετική λίστα.
> Δεήσεις και ευχολόγια από τις ελληνικές τράπεζες που επένδυσαν στη Ρουμανία! Για να δούμε αν η αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου της κεντρικής της τράπεζας αντισταθμίσει τους ρυθμούς αύξησης του δανεισμού σε ξένο νόμισμα, οδηγώντας έτσι σε σχετική σταθεροποίηση των επιμέρους αγορών της;
> Μήπως η ανάληψη της Προεδρίας της FESE, από τον κ. Καπράλο, έπαιξε και αυτή τον ρόλο της; Από την στιγμή που το Χρηματιστήριο της Σλοβενίας αναμενόταν να πουληθεί στον επενδυτή που είχε καταθέσει την υψηλότερη προσφορά, γιατί τέτοια αγωνία από τα στελέχη της ΕΧΑΕ;
> Εκθειάζουν την προϊστορία του, προαναγγέλλουν τις κινήσεις του, χειροκροτούν τις ενέργειές του! Οι κονδυλοφόροι της διαπλοκής συνεχίζουν το «θεάρεστο» έργο τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα γιουσουφάκια της παραπληροφόρησης εξακολουθούν να προσφέρουν τις εντεταλμένες υπηρεσίες τους και στον νέο διοικητή της.
> Αν και δεν μιλάμε για αμιγώς νέα είσοδο εταιρείας στο ΧΑ, καθώς προηγήθηκε η συγχώνευσή της με εισηγμένη επιχείρηση, εντούτοις ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών απέκτησε μεσοβδόμαδα ένα ακόμη μέλος. Περί της Hellas On Line ο λόγος.
> Κάποιες από τις εγχώριες θεσμοθετημένες εποπτικές αρχές πρέπει επιτέλους να ανοίξουν τα μάτια τους, να ξυπνήσουν από τον λήθαργό τους, να ζητήσουν εξηγήσεις πριν να είναι πολύ αργά! Οι ίδιοι επενδυτικοί οίκοι που μέχρι πρότινος πόνταραν στην ελληνική χρηματαγορά και στήριζαν την αναπτυξιακή πορεία των μετοχών της έρχονται σήμερα με μπαράζ υποβαθμίσεων και αρνητικών εκθέσεων να οδηγήσουν τους επενδυτές σε άτακτη μαζική φυγή. Γιατί;
> Άρον – άρον, μήπως και δεν προλάβουν! Από τη στιγμή που η νέα Διεύθυνση Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής μελετά τη δημιουργία επενδυτικής εταιρείας ακινήτων, τότε γιατί οι Διοικούντες τον όμιλο, βιάζονται να πουλήσουν ένα ακόμη από τα «φιλέτα», επί της λεωφόρου Μεσογείων και Βασ. Σοφίας;
> Τι και αν η κατασκευή – συντήρηση ανήκει στους ιδιώτες, το κράτος είναι αυτό που καταβάλλει το ενοίκιο, το οποίο φαίνεται να είναι ικανοποιητικό, καθώς ολοένα και περισσότεροι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα έργα ΣΔΙΤ. Για του λόγου το αληθές, επτά ήταν τελικά οι μνηστήρες που υπέβαλαν φάκελο για την κατασκευή σχολικών μονάδων, που αφορούν τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων ΑΕ.
> Και ξανά προς τη δόξα τραβά! Οι αυξημένες ανάγκες στέγασης και η αβεβαιότητα που επικρατεί στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν στρέψει τα νοικοκυριά από την ιδιοκατοίκηση στο ενοίκιο, γεγονός που ανεβάζει τις τιμές στα ύψη.

> Άλλη μια καραμπινάτη περίπτωση συγκοινωνούντων δοχείων, άλλη μια μετακίνηση στελέχους από ελεγκτική εταιρεία σε θυγατρική πιστωτικού ιδρύματος! Η αναφορά μας στον νέο Οικονομικό Διευθυντή της Eurobank Properties, ο οποίος έχει διατελέσει στέλεχος στην εταιρεία Ernst and Young Ορκωτοί Ελεγκτές.
> Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια! Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση αδυνατεί να τα βάλει με το τραπεζικό κατεστημένο, για πολλοστή φορά το υπουργείο Ανάπτυξης αποφεύγει να επιβάλει πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών. Γιατί;
> Η απαξίωση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, με την αρωγή της Διοίκησης και την ανοχή της κυβέρνησης, μόνο ως συνειδητή ενέργεια μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί. Έτσι, η πάλαι ποτέ κραταιά επιχείρηση έχασε τις χρονοθυρίδες προσγείωσης – απογείωσης σε αεροδρόμια της Γερμανίας. Με αυτά και με αυτά, το σύνολο των εσόδων της για το πρώτο τρίμηνο του 2008 μειώθηκε κατά 0,4 εκατ. ευρώ, σε 142,7 εκατ. ευρώ, από 143,1 που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2007.
> Αυτά που κατηγορούσαν ως αντιπολίτευση έρχονται να πράξουν ως κυβέρνηση! Το άνοιγμα της δημοσιονομικής τρύπας, το πάγωμα των εσόδων και οι έκτακτες παροχές έχουν οδηγήσει τον προϋπολογισμό εκτός προγράμματος, το οικονομικό επιτελείο σε αδιέξοδο και την κυβέρνηση σε απόγνωση, γεγονός που αναμένεται να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα με τον ενιαίο φόρο κατοχής, τις λογιστικές αλχημείες και τον δανεισμό σε δολάρια, ενώ μακροπρόθεσμα με αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, στο ελάχιστο όριο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα, στα τέλη κυκλοφορίας και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης των καυσίμων.
> Οι πωλήσεις μετοχών εισηγμένης επιχείρησης, από πλευράς βασικών μετόχων, οικονομικών διευθυντών και υπευθύνων τμημάτων εσωτερικού ελέγχου, παρουσιάζουν πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον! Πρόσφατο παράδειγμα, οι χρηματιστηριακές κινήσεις του ελεγκτή της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου.
> Κινήσεις πανικού, ενέργειες άνευ λόγου και αιτίας! Πόσοι ακόμη ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να συσταθούν, προκειμένου να προσφέρουν άλλοθι στην κυβέρνηση και να μεταφέρουν το πρόβλημα της ακρίβειας στο μέλλον; Η αναφορά μας στις αναγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης, σχετικά με τη συγκρότηση σώματος ελεγκτών αγοράς.
> Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος! Σε μια δύσκολη χρηματοπιστωτική συγκυρία η Κύπρου ΑΕΔΑΚ αποφάσισε να προσφέρει δύο νέα Αμοιβαία Κεφάλαια, των οποίων η δυνατότητα αποδόσεων και κεφαλαιακών κερδών θα ανέρχεται ή θα υπερβαίνει το τρίμηνο διατραπεζικό επιτόκιο Euribor και Libor.
> Κατά τα άλλα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργίας της αγοράς και την προστασία του επενδυτικού κοινού! Από την τετραήμερη αναστολή της διαπραγμάτευσής τους, στην μονοήμερη άρση τους, και ακολούθως στην εκ νέου αναστολή τους. Περί των μετοχών της εταιρείας Αλλουμύλ ο λόγος.
> Κάτι προσπαθούν να κρύψουν! Με σενάρια, φήμες και διαρροές, περί φαινομένων υποτιμητικής κερδοσκοπίας στην αγορά παραγώγων, προσπαθούν ορισμένοι χρηματοοικονομικοί κύκλοι να δικαιολογήσουν τις αδικαιολόγητες και ταυτόχρονα μαζικές ρευστοποιήσεις χαρτοφυλακίων στο ΧΑ. Γιατί άραγε;
> Aν δεν στηρίξεις το σπίτι σου, αυτό θα πέσει να σε πλακώσει! Η αναφορά μας στις εκτιμήσεις του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της EFG Eurobank κ. Καραμούζη, σχετικά με ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος των αρνητικών στοιχείων και επομένως δεν διαθέτει μεγάλα περιθώρια περαιτέρω πτώσης.
> «Στου κασίδη το κεφάλι»! Ποιος είναι ο ιθύνων νους της απίθανης ιδέας που έχει να κάνει με την ιδιωτικοποίηση των δύο και την κρατικοποίηση των υπολοίπων τριών εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης; Μήπως είναι το ίδιο πρόσωπο που φέρεται να πήρε στο λαιμό του τον βασικό μέτοχο και αναζητά πλέον τρόπους να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό του project της βιοαιαθανόλης;
> Οι αξίες των ελληνικών μετοχών να έχουν απολέσει περίπου 60 δισ. ευρώ! Πού να είναι άραγε κρυμμένοι όλοι αυτοί οι «ειδικοί» που έσπρωχναν μέχρι πρότινος το retail στα «βαριά» χαρτιά; Γιατί δεν βγαίνουν από τα «λαγούμια» τους, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις απώλειες των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, που από την αρχή του έτους ξεπερνούν το 30%;
> Έχουμε χάσει το μέτρο! Από την αυστηρότητα στις χαριστικές ρυθμίσεις του θεσμικού πλαισίου, από την πολυπλοκότητα στις διευκολύνσεις των προϋποθέσεις εισαγωγής, από τους εισπρακτικούς ελέγχους στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Οι αναφορές μας για τις διαρροές του οικονομικού επιτελείου σχετικά με τις φημολογούμενες αλλαγές σε πολλούς κλάδους της αγοράς, βλέπε ΑΕΔΑΚ, ΑΕΕΧ κ.λπ.
> Δεν φαίνεται να βιάζονται! «Ορφανή» παραμένει η θέση του manager ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της Citibank Ελλάδος, καθώς η διεθνής πιστωτική κρίση αναπροσαρμόζει τις στρατηγικές και αλλάζει τα επενδυτικά πλάνα της μητρικής εταιρείας.
> Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού! Πόσες από τις εγχώριες εισηγμένες, «ωραιοποίησαν» τους ισολογισμούς τους, αποκλειστικά και μόνο για να ενισχύσουν τις τιμές των μετοχών και να αυξήσουν την αξία των stock options;
> Είναι γεγονός ότι οι λανθασμένες εκτιμήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ, για τους όρους των δανείων που πάρθηκαν προκειμένου να υλοποιηθούν τα επενδυτικά πλάνα του οργανισμού, αναμένεται να στοιχίσουν ακριβότερα των προβλεπομένων; Κατά τα άλλα η σύγκρουση στη Βουλή σχετικά με την επικύρωση της σύμβασης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και γερμανικής εταιρείας ήταν σφοδρή, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επαναφέρει την ανάγκη σύστασης προανακριτικής επιτροπής και τη μετοχή του οργανισμού να δέχεται νέο ράπισμα από τις εκθέσεις των ξένων επενδυτικών οίκων. Πάντως, η κυβερνητική πλειοψηφία, παρά την εδραιωμένη πεποίθηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί οσμής σκανδάλου, κύρωσε τελικά την πώληση.
> Με αυτό το επενδυτικό κλίμα, όλα είναι πλέον παρεξηγήσιμα! Τι και αν οι αγοραπωλησίες μετοχών της ΕΧΑΕ από τη Eurobank Sec έγιναν για τον λογαριασμό της ειδικής διαπραγμάτευσης παραγώγων, το γεγονός ότι υλοποιήθηκαν την ίδια ημέρα επηρεάζοντας την εμπορευσιμότητά της δεν αλλάζει!
> Η πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών δεν φέρνει μόνο γκρίνια, αλλά επηρεάζει άμεσα και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, κυρίως των μικρομεσαίων εισηγμένων επιχειρήσεων, καθώς οι τιμές τους υποχωρούν σε επίπεδα κατώτερα αυτών που έχουν καθοριστεί για να διατεθούν οι νέες μετοχές, με αποτέλεσμα πολλοί επενδυτές να αδιαφορούν να συμμετάσχουν σε αυτές.
> Κάθε αποχώρηση μέλους Διοικητικού Συμβουλίου εισηγμένης επιχείρησης έχει τη σημασία της, πόσο περισσότερο όταν αυτή έχει να κάνει με μια από τις εταιρείες του πάλαι ποτέ ισχυρού ομίλου Λαναρά! Η αναφορά μας στην πολύπαθη Κλωνατέξ.
> Σε πόσες από τις εγχώριες εισηγμένες επιχειρήσεις της μικρομεσαίας κυρίως κεφαλαιοποίησης τα οικονομικά αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τα αυξημένος κόστος δανεισμού, είτε ροκανίζοντας τα κέρδη είτε αυξάνοντας τα χρέη;
> Τι σας λέγαμε; Σε αντίθεση με τις υπέρμετρες φιλοδοξίες των κυρίων Βουλγαράκη, Καπράλου και Πιλάβιου, οι εγχώριοι τραπεζίτες ως ανάδοχοι και οι έλληνες εφοπλιστές ως ενδιαφερόμενοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί σχετικά με την είσοδο των ναυτιλιακών εταιρειών στο ΧΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι απόψεις που διατυπώθηκαν σε πρόσφατο σεμινάριο της Deloite, καθώς ορισμένοι από τους λόγους που ωθούν τις ναυτιλιακές εταιρείες στα αμερικανικά χρηματιστήρια είναι οι καλύτερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κεφάλαια και η ικανοποιητικότερη ανταπόκριση στις ανάγκες τους.
>Από πού αντλεί τέτοια αισιοδοξία; Παρά την πιστωτική κρίση που επικρατεί διεθνώς, παρά τα απαισιόδοξα μηνύματα των συναδέλφων του, εντούτοις ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank εκτιμά ότι οι στόχοι του business plan θα επιτευχθούν.
> Έχουν χρόνο, χρήμα και πλάτες, γεγονός που τους καθιστά σε πλεονεκτική θέση έναντι των συναδέλφων τους! Δεν φτάνει που κατοχυρώνουν όλους σχεδόν τους διαγωνισμούς των μεγάλων έργων, φτάνουν στο σημείο να εποφθαλμιούν ακόμα και τα λίγα, τα εναπομείναντα, τα μικρά. Η αναφορά μας στη μικρή «κάστα» των κατασκευαστικών εταιρειών, που θέλει να εξαφανίσει από προσώπου γης τις πολλές, κατακερματισμένες και διάσπαρτες, τεχνικές εταιρείες.
> Η ανωνυμία των τελικών αγοραστών καλά κρατεί! Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μεταβολές μετοχικών ποσοστών, πέριξ του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet, από εταιρείες συμφερόντων της Morgan Stanley.
> Το μπαλάκι στους συνεπείς πολίτες! Για φορολογικούς ελέγχους εξπρές ακούμε, αποτελέσματα όμως δεν βλέπουμε, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών οδηγεί σε σημαντική υστέρηση των εσόδων του Δημοσίου. Και όλα αυτά την ίδια ακριβώς στιγμή που για τον μήνα Μάιο η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων απεφάνθη ότι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν, είτε με τη μη απόδοση του ΦΠΑ είτε με την έκδοση εικονικών τιμολογίων.
> Τόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει άραγε το λειτουργικό – εργασιακό – γνωστικό αντικείμενο μιας εισηγμένης επιχείρησης; Η ερώτησή μας απευθύνεται στους διοικούντες την Βαλκάν, που από την επεξεργασία ξύλου, το γύρισαν στο real estate, με απώτερο σκοπό τη μετατροπή της σε εταιρεία Συμμετοχών.
> Ξέρετε πολλές υπηρεσίες διαμεσολάβησης που θα υλοποιούσαν συνάψεις πιστώσεων «για την ψυχή της μάνας τους»; Απαραίτητη πάντως προϋπόθεση για την απαλλαγή τους από τον ΦΠΑ είναι ο διαπραγματευτής να μην αποκομίζει κανένα συμφέρον.
> Λέτε να ήταν απλή σύμπτωση; Η αντικατάσταση του υπευθύνου του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της ΑΕΓΕΚ οριστικοποιήθηκε λίγο μετά τις ανακοινώσεις της εταιρείας, αναφορικά με δημοσιεύματα που είχαν να κάνουν με την εμπλοκή που παρουσιάστηκε σε ένα από τα έργα της.
> Τόσα μπόρεσαν, τόσα έδωσαν! Τη διανομή μερίσματός 0,1022 ευρώ ανά μετοχή, για τη χρήση 2007, αποφάσισε η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Euroxx ΑΧΕΠΕΥ, ποσό που θα αρχίσει να καταβάλλεται στην τράπεζα Πειραιώς, από την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008.
> Αναμένεται συνέχεια! Μόνο έκπληξη δεν προκαλεί η αποχώρηση των επιχειρήσεων που ελέγχει η MIG από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, καθώς η κόντρα μεταξύ των μεγάλων τζακιών ήταν από καιρού γνωστή.
> Κατά τα άλλα, αναζητούνται ελπιδοφόρες, καινοτόμες και αναπτυξιακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις! Από τις εισηγμένες εταιρείες που παρουσιάσθηκαν στο δεύτερο ετήσιο road show της EFG Securities στην Τουρκία, η πλειονότητά τους ανήκε στην κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
> Κάθε πέρσι και καλύτερα! Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν τα «φέσια» της εγχώριας αγοράς, καθώς για τον μήνα Μάιο οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές άγγιξαν τα 116,2 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που θα έπρεπε να θορυβήσει τους καθ’ ύλην αρμοδίους.
> «Γκρίζα σύγνεφα», που δεν λένε να διαλυθούν! Πέρασαν έντεκα περίπου μήνες από το ξέσπασμα της κρίσης, κυρίως στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων και οι ζημιές ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις, γεγονός που επηρεάζει τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών και κατ’ επέκταση την πορεία των χρηματαγορών διεθνώς.
>Εν μέσω εικασιών, τόσο για μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ όσο και για καθυστέρηση της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού, το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του μήνα, έναντι του ευρώ.
> Οι εκτιμήσεις – παροτρύνσεις της αμερικανικής Επενδυτικής τράπεζας JP Morgan, σε συνδυασμό με τις υποσχέσεις της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση της προσφοράς, έβαλαν τους κερδοσκόπους σε σκέψεις με αποτέλεσμα να σταματήσει ο καλπασμός των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
> Προφητικό ήταν το δημοσίευμά μας σχετικά με τις ενοικιάσεις -παραχωρήσεις χώρων από εταιρείες δημόσιου ενδιαφέροντος όπως η ΕΤΑ, προκειμένου να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις. Μετά τη νομαρχία Πειραιά και ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στη σφράγιση του Θεάτρου Λυκαβηττού, καθώς όπως φαίνεται δεν τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας.
> Με αφορμή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ρωτάμε ποιος είναι ο ιθύνων νους της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, ο οποίος «πίεσε καταστάσεις», «έβαλε στο μάτι» το ΣΟΕΛ και έθεσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την πιστοποίηση και τη δραστηριότητα των λογιστικών ελέγχων;


Σχολιάστε εδώ