«Χάος στα Ταμεία»…

Σοβαρή καθυστέρηση στις πληρωμές (μισθοδοσία – συντάξεις), αδυναμία έκδοσης ΑΦΜ, καθώς η αυτοτέλεια των ασφαλιστικών φορέων είναι στον «αέρα», αλαλούμ στον διαχωρισμό της κινητής και της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, πρόβλημα στη νομιμοποίηση υπογραφών, αδυναμία να κλείσουν οι ισολογισμοί κ.λπ. είναι μερικά από τα ανυπέρβλητα εμπόδια που θα προβάλουν και θα αναλύσουν στην κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά οι υπηρεσιακοί παράγοντες των ασφαλιστικών ταμείων που προέρχονται από όλους τους συνδικαλιστικούς χώρους. Οι κατεξοχήν υπεύθυνοι για την εφαρμογή του νέου «ασφαλιστικού» νόμου αφέθηκαν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν έναν κυκεώνα διατάξεων «που μόνο για να μελετηθούν, απαιτείται μακρύ χρονικό διάστημα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει υπηρεσιακό στέλεχος του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας. Η πράγματι άθλια κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν οι υπάλληλοι γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη από το γεγονός ότι καθυστερεί η έκδοση των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων για την υλοποίηση των διαδικασιών ενοποίησης του πρώτου «κύματος» των Ταμείων, την 1η Αυγούστου.
Παράγοντες του υπουργείου Απασχόλησης αναφέρουν πως η έκδοση των υπουργικών αυτών αποφάσεων τοποθετείται στο διάστημα 20 Ιουλίου – 20 Αυγούστου, δηλαδή λίγες μέρες πριν και λίγες μέρες μετά από την πρώτη μεγάλη ενοποίηση στο ΙΚΑ, στο ΤΕΑΔΥ και στον ΟΑΕΕ. Υπενθυμίζεται σχετικά πως μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί δύο μόλις υπουργικές αποφάσεις, που αφορούσαν στην άδεια μητρότητας και στον τρόπο υποβολής υποψηφιοτήτων για την προεδρία στους νέους ενοποιημένους ασφαλιστικούς φορείς.
Ιδιαίτερη αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός πως οι διάφορες επιτροπές που έχουν συσταθεί και έχουν επωμιστεί την ευθύνη της «γραφειοκρατικής» στήριξης της υλοποίησης του Ν. 3655/08 λειτουργούν ως «κλειστό κύκλωμα» που δεν επιτρέπει άντληση πληροφοριών για τις προθέσεις των (κυβερνητικών) μελών τους ούτε καν για τοποθέτηση στα διαδικαστικά τους ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του. Αν πρόκειται για «άμυνα» απέναντι σ’ έναν νόμο που προκαλεί «το σώσε» στα ασφαλιστικά ταμεία, η αποφυγή παραδοχής των προβλημάτων σύντομα -και αναπόφευκτα- θα δει το φως της δημοσιότητας.
Στα 4,6 δισ. ευρώ τα ελλείμματα
Η χαώδης κατάσταση που δημιουργεί η εφαρμογή του περιβόητου νόμου καθιστά ακόμη πιο προβληματική την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς να διαφαίνεται πιθανότητα αναστροφής της ήδη δυσμενέστατης αυτής εικόνας.
Τα στοιχεία που μας παραθέτει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, είναι αποκαλυπτικά. Όπως μας αναφέρει ο γνωστός συνδικαλιστής, η μη επίτευξη των στόχων των Ταμείων σε ό,τι αφορά τα έσοδα, η μεγάλη αύξηση των δαπανών υγείας και η ασυνέπεια του κράτους στις υποχρεώσεις του θα αυξήσουν το οργανικό ετήσιο έλλειμμα των μεγάλων Ταμείων για το 2008, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το έτος αυτό τα 4,6 δισ. ευρώ!
Πρόκειται για το έλλειμμα του ΙΚΑ, του ΟΓΑ (στο κλάδο υγείας) του ΟΑΕΕ του ΤΑΠ/ΟΤΕ, του ΟΑΠ/ΔΕΗ και άλλων Ταμείων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το έλλειμμα αυτό το 2006 ήταν 1,8 δισ. ευρώ και το 2007 ανήλθε στα 3,3 δισ. ευρώ. Ο κ. Κουτρουμάνης επεξηγεί πως από τα 4,6 δισ. ευρώ, ένα ποσό της τάξεως περίπου του 1 δισ. ευρώ, θα δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ΤΑΠ/ΟΤΕ και ΟΑΠ/ΔΕΗ και ένα ποσό ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ, θα δοθεί επίσης από τον κρατικό προϋπολογισμό για διαφορές του 1% του ΑΕΠ για το ΙΚΑ.


Σχολιάστε εδώ