Φοροαποφυγή-μαμούθ από τον Όμιλο Marfin!

Η Marfin Investment Group, που μόλις πρόσφατα εξασφάλισε όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τη μεσιτεία της στο ξεπούλημα του ΟΤΕ, προκλητικά διαφημίζει στους μετόχους της ότι διανέμει 284 εκατ. ευρώ, αλλά αποφεύγει με τεχνάσματα τη φορολογία.
Ως δικηγόρος, επικεφαλής νομικού γραφείου με εξειδίκευση στις… τεχνικές φοροαποφυγής για «μεγάλα πορτοφόλια», ο κ. Βγενόπουλος φαίνεται ότι δεν δυσκολεύθηκε να επινοήσει ένα αποτελεσματικό τέχνασμα «ελάφρυνσης» των κρατικών ταμείων, την ώρα που ο υπουργός Οικονομίας υποτίθεται ότι πασχίζει να μαζέψει και το τελευταίο ευρώ εσόδων από μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίους:
• Η MIG εμφάνισε το 2007 κέρδη άνω των 330 εκατ. ευρώ από τις επενδυτικές της δραστηριότητες, που επεκτείνονται πλέον από τα καφενεία και τα εστιατόρια fast food, ως τη βιομηχανία τροφίμων και την ακτοπλοΐα. Ένα σημαντικό μέρος των κερδών αυτών, βέβαια, προέρχεται από την πώληση της μικρής τράπεζας Marfin Bank, που εμπλέκεται και στο σκάνδαλο των ομολόγων, στη συγγενή Marfin Popular Bank.
• Θα περίμενε κανείς ότι με τέτοια κέρδη η MIG θα μοίραζε παχυλό μέρισμα στους μετόχους της, που μόλις το περασμένο καλοκαίρι δέσμευσαν 5,2 δισ. ευρώ στη γιγαντιαία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Όμως, σαν τους καλόγερους που βάφτιζαν το κρέας ψάρι, για να παρακάμπτουν τους κανόνες της νηστείας, ο κ. Βγενόπουλος αποφάσισε να διανείμει «τεκμαρτό μέρισμα», αντί του κανονικού μερίσματος, για να παρακάμψει την… εφορία.
• Η έκφραση «τεκμαρτό μέρισμα» κάνει ακόμη και έμπειρους ορκωτούς λογιστές με τους οποίους επικοινώνησε το «Π» να… σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Πρόκειται, βέβαια, για έναν χρηματοοικονομικό νεολογισμό: ακόμη και μια αναζήτηση στο Google δείχνει ότι μέχρι στιγμής μόνο από τη MIG έχει χρησιμοποιηθεί αυτή η έκφραση στα ελληνικά.
-• Ο όρος «constructive dividend», που υποτίθεται ότι αποδίδεται από τη MIG στα ελληνικά ως «τεκμαρτό μέρισμα», έχει μάλλον αρνητική χροιά στη διεθνή ορολογία. Πρόκειται για τις διάφορες έμμεσες παροχές από μικρές εταιρείες στους μετόχους τους, τις οποίες οι αμερικανικές φορολογικές αρχές, για παράδειγμα, κυνηγούν απηνώς και όταν τις διαπιστώνουν τις χαρακτηρίζουν ως μερίσματα και τις φορολογούν ανάλογα.
• Ο κ. Βγενόπουλος, με την άνεση του νεόκοπου κερδοσκόπου, ο οποίος λογοδοτεί μόνο στους μετόχους του και αδιαφορεί για τα δημόσια ταμεία, δεν διστάζει να διαφημίσει το τέχνασμα φοροαποφυγής που υιοθέτησε. Σε σχετική ανακοίνωση της MIG, διαβάζουμε ότι η διανομή «τεκμαρτού μερίσματος» οφείλεται σε «κανονιστικούς και φορολογικούς λόγους».
• Με απλά λόγια, η MIG αντί να διανέμει μέρισμα, κρατά τα κέρδη στα αποθεματικά της και προχωρεί σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, για να αποδώσει στους μετόχους της συνολικά το ποσό των 284 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε μια μερισματική απόδοση της τάξεως του 6% (διπλάσια του επιτοκίου ταμιευτηρίου), σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Bank.
• Με την πρακτική αυτή, όμως, το Δημόσιο στερείται κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εσόδων! Όπως επισημαίνουν ορκωτοί λογιστές, λόγω της φύσεως των κερδών της MIG, πολλά από τα οποία προέρχονται από χρηματοοικονομικές πράξεις και επενδύσεις, είναι φορολογικά προτιμότερο να κρατιούνται σε λογαριασμούς αποθεματικών, ενισχύοντας τα ίδια κεφάλαια, παρά να διανέμονται στους μετόχους ως μερίσματα, γιατί στην περίπτωση αυτή θα επιβαρυνθούν και με τον φόρο 25% των εταιρικών κερδών.
Το μεγάλο ερώτημα, βέβαια, είναι τι κάνει μπροστά σε αυτές τις πρακτικές φοροαποφυγής ο υπουργός Οικονομικών, που υποτίθεται ότι δίνει καθημερινή «μάχη» για τη φορολογική «αφαίμαξη» των συνήθων υποζυγίων της φορολογίας, ενώ φαίνεται απρόθυμος να κλείσει τις «τρύπες» που επιτρέπουν τη φοροαποφυγή του «μεγαλύτερου ελληνικού ομίλου», με κέρδη εκατομμυρίων ευρώ και 52.000 απασχολούμενους. Προς το παρόν, η απάντηση είναι απλή: τίποτα!
Δεκαπέντε ημέρες σιωπή…
Ενδεχομένως ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης να μην επιθυμεί την επίδειξη φοροελεγκτικής πυγμής έναντι της MIG, για να μη φέρει σε δυσχερή θέση ένα «στρατηγικό εταίρο» του υπουργείου του. Όπως έχει αποκαλύψει το «Π», με αδιαφανή τρόπο και ειδική φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση, ο κ. Αλογοσκούφης ανέθεσε στη SingularLogic το μεγάλο έργο πληροφορικής «Ήφαιστος», το οποίο καταγράφει όλες τις συναλλαγές στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης.
Ενώ συμπληρώνονται σήμερα δύο εβδομάδες από την αποκάλυψη, για την οποία έχει κατατεθεί και σχετική ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό, εκκωφαντική είναι η σιωπή του υπουργείου Οικονομικών, ενώ προς το παρόν δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό για τους όρους της συμφωνίας και την αμοιβή της εταιρείας του κ. Βγενόπουλου, η οποία σημειωτέον θα διαχειρίζεται το σύστημα του υπουργείου στο διηνεκές, παίζοντας ρόλο δημόσιας υπηρεσίας!
Καθώς το κείμενο της συμφωνίας παραμένει μυστικό και τα ερωτήματα πληθαίνουν, αφού η απευθείας ανάθεση έγινε λίγο πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας MIG-Γερμανών για τον ΟΤΕ, γίνεται πλέον ακατανόητη η στάση του κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος είναι ίσως ο πρώτος στην ιστορία υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών που αποφεύγει έστω και ένα τυπικό σχολιασμό δημοσιεύματος περί αδιαφανούς ανάθεσης έργου του υπουργείου του.
Παραμένει, επίσης, ασαφές αν ο πρωθυπουργός καλύπτει πολιτικά αυτές τις μεθοδεύσεις του υπουργού του, που μόνο σε διαφάνεια, σεμνότητα και ταπεινότητα δεν παραπέμπουν…


Σχολιάστε εδώ