Την Τρίτη η πρώτη δοκιμασία του Ιερώνυμου

Μας περιέγραψε τον Ιερώνυμο σαν ένα άβουλο πρόσωπο που γύρω του διαγκωνίζονται διάφορες δυνάμεις ετερόκλητες και προβληματικές, με κύριες συνιστώσες από την πλευρά των Αρχιερέων Μητροπολίτη στην Ήπειρο που χαράσσει πολιτική και από την άλλη κληρικό της Μητροπόλεως Μεγάρων που αποτελεί τον σκιώδη «πρωθυπουργό» της περιόδου Ιερωνύμου και μηχανορραφεί κατά πάντων. Και τα δύο πρόσωπα έχουν μηδενική εκτίμηση στην Ιεραρχία και αυτοί θα χαντακώσουν τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ εκείνος τους θεωρεί στυλοβάτες του.
Για τη Μητρόπολη Λευκάδας στις υποψηφιότητες των Επισκόπου Αχελώου Ευθυμίου Στύλιου, Ηγουμένου Νικηφόρου Ασπρογέρακα και Αρχιμανδρίτη Θεοφίλου Μανωλάτου μοιράζονται οι προτιμήσεις και οι ψήφοι των Αρχιερέων. Υπάρχει η πληροφορία ότι η υποψηφιότητα του Επισκόπου Αχελώου «κάτω από το τραπέζι» υποστηρίζεται από τον Αρχιεπίσκοπο. Πάντως κανείς από τους τρεις δεν κάνει πίσω και έτσι ένας περίπατος μετατράπηκε σε ντέρμπι που θα λυθεί στην τρίτη ψηφοφορία μετά το τριπρόσωπο, με τις συμμαχίες και την ανταλλαγή ψήφων και με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.
Αν πάντως επιμείνει ο Αρχιεπίσκοπος στην ψήφιση του 80χρονου Επισκόπου Αχελώου προβλέπεται να γίνει χαμός. Αντιδρούν πάρα πολλοί Μητροπολίτες, που διερωτώνται τι θα πουν στον κόσμο, «ότι κάναμε… ανανέωση;», ενώ είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί μεγάλη αναταραχή στη Λευκάδα, αφού όλοι ούτε καν συζητούν ακόμη και τη σκέψη της εκλογής του Αχελώου.
Για τη Μητρόπολη Θηβών διάδοχος του Αρχιεπισκόπου φαίνεται ότι θα εκλεγεί ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Ματζουράνης, ηγούμενος της Μονής του οσίου Λουκά, πρόσωπο σοβαρό και ακέραιο που απολαύει της εμπιστοσύνης της Ιεραρχίας. Λόγω του ήθους του ενδεχομένως να εκλεγεί παμψηφεί, που αν συμβεί και δεν υπάρξει έκπληξη δεν θα σημαίνει σε καμία περίπτωση ψήφο εμπιστοσύνης στον Ιερώνυμο, αφού θα είναι ψήφος επιδοκιμασίας του υποψηφίου.
Στη Μητρόπολη Παροναξίας διεξάγεται άλλο ντέρμπι μεταξύ των υποψηφίων Επισκόπου Δαυλείας Δαμασκηνού Καρπαθάκη και Αρχιμανδρίτη Καλλίνικου Δεμενόπουλου, β΄ γραμματέα της Ιεράς Συνόδου. «Εάν είναι αλήθεια το πόσες φορές έχει δοθεί και έχει αποσυρθεί το “χρίσμα”, φτάνουμε στα όρια της τρέλας», δήλωσε Ιεράρχης της ιερωνυμικής πτέρυγας. Στην εκλογή αυτή δοκιμάζεται η αξιοπιστία του Αρχιεπισκόπου. Ενώ δηλώνει σε όλους ότι δεν θα υπάρξει χρίσμα, από το περιβάλλον του διαρρέει ότι μπορεί να υπάρξει, για να αποκλειστεί αργότερα το ενδεχόμενο από τους ίδιους, γεγονός που γέμισε θλίψη τον Μητροπολίτη Σύρου, που τον θεωρεί σίγουρη ψήφο του στην κούρσα διαδοχής του Ιερώνυμου και τον Μητροπολίτη Τρίκκης, που βλέπει σε αυτήν την εκλογή ατελέσφορες τις μεθόδους που χρησιμοποίησε και έπιασαν στην περίπτωση της εκλογής Ιερωνύμου.
Πολύ γέλιο προκαλεί το σχόλιο Σεραφειμικού Αρχιερέα από τον πυρήνα της ιερωνυμικής παράταξης που έλεγε «δεν σηκώνω πια το τηλέφωνο, με τρέλαναν οι απέραντοι μονόλογοι του Τρίκκης και του Δαυλείας. Με θεωρούν δεδομένο, αλλά θα τρίβουν τα μάτια τους από το αποτέλεσμα. Δεν μας ρωτά για τίποτε ο Αρχιεπίσκος, αυτή είναι η συνοδικότητα; Προσπάθησαν να με πείσουν να βάλω και τα δύο ονόματα στο τριπρόσωπο, αλλά δεν θα το κάνω. Η ψήφος στην Παροναξία θα είναι διαμαρτυρία. Πρέπει να μάθουν οι διοικούντες να υπολογίζουν και εμάς. Τα είπα και στον Αρχιεπίσκοπο και μου άρχισε τις συνήθεις και ανούσιες δικαιολογίες του. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος δεν φαίνεται διατεθειμένος να σπαταλήσει από τις πρώτες εκλογές μέρος της αξιοπιστίας του ποντάροντας σε ʽʽκουρασμένο και κουτσό άλογοʼʼ, τον Δαυλείας, που δεν διαθέτει τη δυναμική και τη δυνατότητα με την υποψηφιότητά του να συσπειρώσει τους Αρχιερείς. Μετάνιωσα στην επιλογή Αρχιεπισκόπου. Άλλα μας έταζε».
Άλλος Αρχιερέας έλεγε: «Χρωστάμε στον Δεμενόπουλο την Παροναξία. Είναι ντόπιος και αγαπητός σε όλους, υπηρετεί τη Σύνοδο». Την ίδια γραμμή ακολουθεί και ο Θεσσαλονίκης με την ομάδα του, αφού θέλει να αποτρέψει την ισχυροποίηση του Σύρου και την επιστροφή κακών φαντασμάτων της σεραφειμικής περιόδου.
Σημαντικό ρόλο στην εκλογή αυτή αποτελεί και η προσωπικότητα των υποψηφίων. Από τη μια πλευρά ο Δεμενόπουλος πανθομολογείται ως άνθρωπος ακέραιος και ηθικός, χωρίς εχθρούς, χωρίς ένταξη σε χριστιανικές αδελφότητες, με προσηνή, εγκάρδιο και κόσμιο χαρακτήρα, από την άλλη ο Καρπαθάκης, με εγωκεντρική και απολυταρχική πορεία στα Γραφεία της Συνόδου, όπου ακόμα διηγούνται περιστατικά και συμπεριφορές και περιβάλλον με πολλά ερωτηματικά. Κατά πάσα πιθανότητα ο Δαυλείας θα ηττηθεί κατά κράτος.
Οψόμεθα…
Στο μεταξύ έντονη ήταν η αντίδραση πολλών Μητροπολιτών όταν είδαν τον Αρχιεπίσκοπο να επισκέπτεται τη Βουλή χωρίς να συνοδεύεται από Αρχιερείς, όπως και όταν πήγε στον Περισσό για να συναντηθεί με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα. Πού είναι η Συνοδικότητα για τη οποία κατηγορούσε τον Χριστόδουλο ότι δεν την τηρούσε, λένε.
Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τις επαφές και τις πρωτοβουλίες του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι πολύ βαρύ και δεν διστάζουν να δηλώνουν Μητροπολίτες ότι την Τρίτη θα φανεί πού πάει η κατάσταση και ποιοι είναι οι συσχετισμοί…


Σχολιάστε εδώ