Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δδ Δυσοίωνο το μέλλον για τις αγορές, συνεπώς ακόμα πιο δυσοίωνο για τη δικιά μας αγορά, την τόσο ευάλωτη και άμεσα συνδεδεμένη με τα δρώμενα στις μεγάλες ευρωαγορές και την πέραν του Ατλαντικού «μαμά αγορά»!
δδ Μεσοβδόμαδα, η διεθνής οικονομική κοινότητα ταράχθηκε συθέμελα από τις ανακοινώσεις – προβλέψεις δύο γνωστών τραπεζών, της Royal Bank of Scotland και της Morgan
Stanley, περί επικείμενου γενικευμένου χρηματιστηριακού κραχ τους προσεχείς μήνες.
δδ Και δυστυχώς, για μια φορά ακόμη, επιβεβαιώθηκε το… παλαιό ρητό που θέλει τη Σοφοκλέους (έστω, τη… Λεωφόρο Αθηνών!) να σαρώνεται απ’ άκρου εις άκρον, κάθε φορά που οι μεγάλοι ξένοι παίκτες προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις λόγω «έξωθεν» ανωτέρας βίας!
δδ Έτσι και τώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε ενώπιον ενός νέου κύματος μείωσης θέσεων από πλευράς ξένων χαρτοφυλακίων, με το σύνολο των γνωστών οίκων να αποχωρεί από τις θέσεις του σε τίτλους της υψηλής, της μεσαίας, ακόμα και από αρκετές τοποθετήσεις σε τίτλους της μικρότερης κεφαλαιοποίησης, τοποθετήσεις μάλιστα οι οποίες δεν ήταν δα και μακροχρόνιες! Επισήμως οι αναλυτές έσπευσαν να μας καθησυχάσουν πως αυτή η εξέλιξη είναι συγκυριακή (εν όψει της διαφαινόμενης αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αρχές Ιουλίου), πλην όμως τη δεδομένη στιγμή οι… ανοχές της αγοράς μας δεν αρκούν ούτε καν για μια intraday μείωση θέσεων, πόσω μάλλον για μια αδιευκρίνιστη χρονική περίοδο! Κάπως έτσι λοιπόν η αγορά μάς γύρισε πίσω σχεδόν δύο χρόνια, με τις τιμές για τον Δείκτη να βρίσκονται στα επίπεδα της άνοιξης του 2006!
δδ Ενδεικτική της υφιστάμενης κατάστασης στην εγχώρια αγορά είναι και η συνεδρίαση της Τετάρτης, όπου δεν συνέβη μεν κάτι εξαιρετικά άσχημο (υποχώρηση του Δείκτη κατά 0,99%, στις 3.660 μονάδες), πλην όμως ο τζίρος μετά βίας έφτασε τα 270 εκατ. ευρώ. Μείον 20 εκατομμύρια τα πακέτα, καταλαβαίνει κανείς ποιες δυσκολίες θα συναντήσει όποιος τυχόν θελήσει τώρα, σήμερα, να δραστηριοποιηθεί -σοβαρά- επενδυτικά στο ΧΑ.
ΥΓ.: Κανείς δεν παραβλέπει πως τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκαν και κάποια φαινόμενα σαφώς όχι συνηθισμένα. Όπως οι έντονες πιέσεις επί τριήμερο στη μετοχή της 3Ε ή η συνεχιζόμενη «αναταραχή» στον τίτλο της ΔΕΗ. Δεν φταίνε όμως αυτές οι εξελίξεις για το… απεχθές πρόσωπο της αγοράς μας!


Σχολιάστε εδώ