ΠΟΥΛΑΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό που δημοσιεύει το «Π», όπως κάνει κάθε χρόνο, σε 26 από τους 41 σταθμούς που εκπέμπουν στην Αττική ο συνολικός τζίρος φτάνει τα 58.221.091 ευρώ. Μόλις 8 παρουσιάζουν ζημίες, με τον Flash να συγκεντρώνει τις περισσότερες, με 4,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΣΚΑΪ είναι ο σταθμός με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών, στα 7,8 εκατ. ευρώ, και ο Λάμψη πρώτος σε κερδοφορία με 1,7 εκατ. ευρώ.
Και όλα αυτά ενώ δαπανώνται τεράστια ποσά, τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ, για την αγορά ενός χαρτιού με άδεια προσωρινής λειτουργίας (ενώ θα έπρεπε τα ποσλα να κατευθύνονται σε επενδύσεις στην τεχνολογία και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας), αφού και αυτή η κυβέρνηση έχει αποτύχει, μέχρι τώρα, να ξεκαθαρίσει το καθεστώς λειτουργίας τους. Αποτέλεσμα είναι οι σταθμοί να λειτουργούν ακόμη και σήμερα (και έως τις 31.10.2008) με προσωρινή άδεια λειτουργίας -έννοια που αμφισβητείται από το ΣτΕ.
Συσσωρευμένες ζημίες
16 εκατ. ευρώ για Flash
Τις περισσότερες ζημίες εμφανίζει ο Flash, οι εργαζόμενοι του οποίου καλούνται να αντιμετωπίσουν το δίλημμα «ή εθελουσία έξοδος ή απόλυση σε λίγους μήνες με λιγότερα χρήματα». Για μια ακόμη χρονιά ο σταθμός εμφανίζεται ζημιογόνος και το βάρος των επιλογών της διοίκησης το επωμίζονται εκ νέου οι εργαζόμενοι. Με τζίρο μόλις 527.000 ευρώ και συσσωρευμένες ζημίες 16 εκατ. ευρώ, η ιδιοκτησία είναι εκείνη που έχει την ευθύνη για την πορεία του σταθμού, όπως παραδέχονται όλα τα σωματεία του κλάδου.

Λίγο μετά την εκπνοή της προθεσμίας για τη δήλωση συμμετοχής στην… 4η εθελουσία έξοδο, σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί «τις θέσεις εργασίας, τον ενημερωτικό χαρακτήρα του Flash και τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων», καλώντας «την εργοδοσία του ραδιοσταθμού να κατανοήσει επιτέλους ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι», σημειώνοντας πως «κάθε προσπάθεια εκβίασης θα απαντηθεί από το σύνολο των Ενώσεων αμέσως και καίρια».
Στους ζημιογόνους ενημερωτικούς σταθμούς προστίθεται και ο City, με ζημίες 3 εκατ. ευρώ, οι οποίες είναι δυσανάλογες με τη χαμηλότατη απήχησή του, χαμηλότερη κι από 1%. Είναι ο σταθμός με τον μικρότερο τζίρο, μόλις 41.000 ευρώ, παρά τη μεγάλη διαφημιστική καμπάνια. Η επιλογή του συγκεκριμένου μοντέλου, της «χαλαρής ενημέρωσης», δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, αν και την ευθύνη του σταθμού την είχαν πρόσωπα με γνώση των ραδιοφωνικών κανόνων, όπως η Ν. Πάκα και ο Φ. Ταλάντης.
Εκτός από τον Flash (4,4 εκατ. ευρώ ) και τον City (3 εκατ. ευρώ), ζημιογόνοι είναι ακόμη οι σταθμοί: 902 με 2 εκατ. ευρώ στη χρήση (αν και η εταιρεία ελέγχει και τον τηλεοπτικό σταθμό), Alpha 9,89 (-1,9 εκατ. ευρώ), Angel (-887.000 ευρώ), Village (-676.000 ευρώ), Mad Radio (-317.000 ευρώ) και Δρόμος (-183.000 ευρώ).
Στον αντίποδα, τρεις σταθμοί έχουν προ φόρων κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ. Ο Λάμψη έχει προ φόρων κέρδη 1,7 εκατ. ευρώ (ελάχιστη μείωση σε σχέση με το 2006) και ακολουθούν ο Σπορ FM με 1,4 εκατ. ευρώ και ο ΣΚΑΪ με 1,3 εκατ. ευρώ. Τέταρτος ο Ρυθμός με προ φόρων κέρδη 900.000 ευρώ, πέμπτος ο RED με 490 εκατ. ευρώ, έκτος ο DJ με 433 εκατ. ευρώ και έβδομος ο Derti με 431 εκατ. ευρώ. Μικρή είναι η κερδοφορία για τον Orange (59.000 ευρώ), τον Μελωδία (57.000 ευρώ), τον Gold (938.000 ευρώ), τον John Greek (11.000 ευρώ) και τον Σταθμό (3.000 ευρώ).
Βεβαίως, συνολική εκτίμηση για την αγορά του ραδιοφώνου δεν υπάρχει, καθώς οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΑ δεν δημοσιεύουν ξεχωριστό ισολογισμό, ενώ ο αναγνώστης πρέπει επίσης να έχει υπόψη του πως κάθε χρόνο οι ραδιοφωνικές δραστηριότητες του δήμου Αθηναίων (Αθήνα 9,84, Air 104,4) κοστίζουν στους δημότες 21 εκατ. ευρώ! Είναι προφανές πως ο 9,84 είναι ο πλέον ζημιογόνος σταθμός της Αττικής, αν και δυστυχώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τους υπόλοιπους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.


Σχολιάστε εδώ