Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΚΑΨΕ… ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΣ»!

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο Κ. Σημίτης κινήθηκε πρωτόβουλα στην πρόκληση της κρίσης αυτής, ορμώμενος από την αλαζονεία του και την πλήρη απόσπαση από την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρα, που τον εξώθησαν στη διαμόρφωση της πεποίθησης ότι θα μπορούσε να ξαναγίνει… αρχηγός του ΠΑΣΟΚ!
Ο ίδιος πραγματοποιούσε πληθώρα συναντήσεων το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν υπάρχει καμιά πληροφορία που να δείχνει ότι η κίνησή του εντασσόταν σ’ ένα ευρύτερο σχέδιο ανατροπής του Γιώργου Παπανδρέου με τη συμμετοχή και «εξωθεσμικών κέντρων».
Οι πάντες, αντιθέτως, έδειξαν αιφνιδιασμένοι από την αρχική κίνηση του Κ. Σημίτη και μάλλον αρνητικά διακείμενοι προς αυτήν. Όταν όμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διέγραψε τον Κ. Σημίτη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ με αυτόν τον όντως πρωτότυπο τρόπο, η διακηρυγμένη υποστήριξη και συμπάθεια προς τον πρώην πρωθυπουργό και η αντιπάθειά τους προς τον Γ. Παπανδρέου μετατράπηκαν αμέσως σε σφοδρή επίθεση εναντίον του νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.
Άγαλμα πρέπει να του στήσει
ο Γιώργος!
Λίγη σημασία έχουν όμως πλέον οι αρχικές προθέσεις του Κ. Σημίτη. Στην πολιτική οι πράξεις δημιουργούν τη δική τους δυναμική, η οποία αναπτύσσεται συχνά ακόμη και ανεξάρτητα από τις αρχικές προθέσεις των πρωταγωνιστών. Έτσι έγινε και στην περίπτωση αυτή.
Για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήγαινε ο Κ. Σημίτης, αλλά αντί γι’ αυτό κατάντησε… «εξωκοινοβουλευτικός» και σχεδόν εκτός κόμματος! Ούτε που μπορούσε να διανοηθεί ποτέ τέτοια εξέλιξη!
Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Ο Κ. Σημίτης είναι τελειωμένος πολιτικά. Ήταν παρελθόν για την πολιτική ζωή του τόπου και πριν από την επιστολή του, άρα στην ουσία δεν έγινε και τίποτα όσον αφορά τον ίδιο προσωπικά.
Αλλού είναι οι σημαντικές επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Η διαγραφή του από τον Γ. Παπανδρέου διέλυσε οριστικά και αμετάκλητα το πάλαι ποτέ μπλοκ των… «εκσυγχρονιστών»! Όσοι είναι από αυτούς στην ενεργό πολιτική και θέλουν να συνεχίσουν να έχουν πολιτικό μέλλον, είτε τάχθηκαν με τον… Γιώργο Παπανδρέου στη διαμάχη αυτή είτε έκαναν το «κορόιδο», αφήνοντας να φανεί η απέραντη πολιτική γύμνια του πρώην πρωθυπουργού και τέως ηγέτη τους! Το μπλοκ αυτό, το οποίο αποτελούσε και την ευρύτερη οργανωμένη ομάδα εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ, έπαψε πλέον οριστικά και αμετάκλητα να υπάρχει.
Ο Θ. Πάγκαλος τάχθηκε υπέρ του Γ. Παπανδρέου, η Άννα Διαμαντοπούλου έριχνε «μπηχτές» εναντίον του… Βαγγέλη Βενιζέλου (!), ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σφύριζε αδιάφορα παριστάνοντας τον… ΟΗΕ, ο Χρίστος Βερελής τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του Σημίτη και πάει λέγοντας…
Ισχυρό πλήγμα κατά Βενιζέλου
Γεγονός είναι πάντως ότι δεν βρέθηκαν να παίξουν το κεφάλι τους για τον Κ. Σημίτη ούτε καν τόσοι βουλευτές όσα τα δάχτυλα του ενός χεριού!
Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όμως βρέθηκαν λόγω της πρόκλησης Σημίτη τόσο ο Βαγγέλης Βενιζέλος όσο και ο (προσωρινός;) «υπαρχηγός» του ρεύματος αυτού, ο Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και όλα τα στελέχη της τάσης Βενιζέλου. Ο Β. Βενιζέλος και οι υπόλοιποι γνωρίζουν άριστα ότι αν προχωρήσουν σε δημόσιες δηλώσεις, ο Γ. Παπανδρέου τούς την έχει «στημένη» για να τους διαγράψει αμέσως. Είναι έτσι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σιωπηλοί, πράγμα που τους στοιχίζει πολύ ακριβά.
Από τη μια η σιωπή τους οριστικοποιεί τη ρήξη τους με τους «εκσυγχρονιστές», οι οποίοι όμως αποτελούσαν την ισχυρότερη συγκροτημένη ομάδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και παρείχαν τον κύριο όγκο των υποστηρικτών του Βενιζέλου στις εσωκομματικές εκλογές για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.
Από την άλλη, σε μια ακόμη εσωκομματική σύγκρουση ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται να επικρατεί κατά κράτος του Β. Βενιζέλου και ο τελευταίος να μην τολμάει ούτε να μιλήσει για να σώσει το κεφάλι του. Έτσι όμως χάνει κατά κράτος τη μάχη των εντυπώσεων και το ηγετικό του προφίλ υφίσταται καίριο πλήγμα. Τι είδους επίδοξος αρχηγός είναι αυτός, όταν στα μάτια των οπαδών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται… «κότα» σε κάθε κρίσιμη περίσταση;
Σαν να μην έφταναν αυτά, η σιωπή του Βενιζέλου οδηγεί σε κρίση τις σχέσεις του με τους ισχυρούς οικονομικούς κύκλους που τον στηρίζουν. Όπως είναι πασίγνωστο, οι κύκλοι αυτοί έχουν σε υψηλή εκτίμηση τον Σημίτη και θα ήθελαν να έβλεπαν τον Βενιζέλο να τον στηρίζει μαχητικά και δημόσια, όχι να παρακολουθεί σιωπηλός την περιθωριοποίηση του πρώην πρωθυπουργού. Η πτώση του κύρους και της αξίας του Βενιζέλου στα μάτια τους είναι ραγδαία, με όσα δυσάρεστα συνεπάγεται γι’ αυτόν η εξέλιξη αυτή.
Ενισχυμένος εσωτερικά ο Παπανδρέου
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Βενιζέλος πολύ καλά κάνει και δεν παίρνει θέση. Μπορεί να έχει κάνει πολλά λάθη και μάλιστα σοβαρά ο Βενιζέλος, αλλά θα ήταν ανόητος πολιτικά να θυσιάσει την πολιτική του καριέρα εντός του ΠΑΣΟΚ και να μεταβληθεί σε… διαγραμμένο στέλεχος εκτός ΠΑΣΟΚ, περιμένοντας να δημιουργηθεί κάποιο κεντρώο κόμμα για να δει άσπρη μέρα – και όλα αυτά μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία και την αλαζονεία του Σημίτη και το κολοσσιαίο πολιτικό λάθος του με την επιστολή-πρόκληση προς τον Γιώργο Παπανδρέου!
Φυσικά, σιωπώντας, ο Βαγγέλης Βενιζέλος διαλέγει απλώς το μικρότερο κακό. Υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο στον συσχετισμό δυνάμεων με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Η παρέμβαση Σημίτη, η οποία εντασσόταν στην προσωπική του στρατηγική για υπονόμευση και ανατροπή τελικά του Γ. Παπανδρέου, οδήγησε τελικά στην εσωκομματική ενίσχυση του τελευταίου σε όλα τα μέτωπα! Φοβερός πολιτικός νους ο Κ. Σημίτης!
Περιττό να τονιστεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως θα έπρεπε φυσικά να αναμένει κανείς, άδραξε την ευκαιρία και με συνεντεύξεις του στο Alter και στα «Νέα» ανέλαβε την πολιτική πρωτοβουλία, κατατρομοκρατώντας τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (δεν θέλει και πολύ άλλωστε!) και ωθώντας τα σε πολιτικά ταπεινωτική σιωπή.
«Αυτό που δεν δέχομαι πια στο ΠΑΣΟΚ είναι να σηκώνει κάποιο στέλεχος την προσωπική του σημαία», διακήρυξε προς τους πάντες. «Να τελειώσουν τα αστεία και οι αντιλήψεις ότι ο καθένας στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να σηκώσει ένα προσωπικό μπαϊράκι, μια προσωπική σημαία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί ο κλεφτοπόλεμος… Δεν είμαι υπέρ των διαγραφών, αλλά ούτε θα αφήσω να συνεχιστούν αυτά τα φαινόμενα», τόνισε. «Αυτός ο κατακερματισμός μάς στοίχισε τις προηγούμενες εκλογές, αυτός ο κατακερματισμός και η συνεχής αμφισβήτηση αποφάσεων μας στοιχίζει στις δημοσκοπήσεις», υποστήριξε.
Τέλος Σημίτη μέσω… Τσουκάτου!
Σοβαρότατο πλήγμα υπέστη το πολιτικό κύρος του πρώην πρωθυπουργού και από μια άσχετη υπόθεση: την αποκάλυψη και παραδοχή ότι ο επί χρόνια στενότατος συνεργάτης του Κώστα Σημίτη και εξ απορρήτων του, Θόδωρος Τσουκάτος, έλαβε από τη Ζήμενς το ποσό του ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων, το οποίο ισχυρίζεται ότι το κατέθεσε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ!
Δεν γνωρίζουμε αν αυτό θα αποδειχθεί αληθές, αλλά αν όντως έγινε έτσι, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα για τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος θα φέρει την κύρια πολιτική ευθύνη, αφού τότε ήταν πρωθυπουργός και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να μπει στο κομματικό ταμείο ένα τόσο μεγάλο ποσό, και δη προερχόμενο από τη Ζήμενς, αφού ο Κ. Σημίτης ήταν βεβαίως και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ακόμη χειρότερα, το ποσό αυτό το έδωσε η Ζήμενς στον Θ. Τσουκάτο, μέσω υποκαταστήματος ολλανδικής τράπεζας στο Ρότερνταμ, στις 24 Φεβρουαρίου 1999. Λίγες ημέρες δηλαδή πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση σύμβαση με την αμερικανική Ρέιθιον και τη γερμανική Ζήμενς για την προμήθεια αμερικανικών πυραύλων Πάτριοτ, κόστους σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων!
Το πράγμα βρωμάει από μακριά και προβλέπεται ότι βαδίζουμε προς πολιτική «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» στο ΠΑΣΟΚ τώρα που άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των «μιζαδόρικων» δραστηριοτήτων της Ζήμενς και κατά την εποχή που τη διακυβέρνηση της χώρας την είχε ο Σημίτης. Καθώς μάλιστα η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ είναι πλέον έκρυθμη ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πτέρυγες, είναι πιθανό οι αποκαλύψεις για τα λαδώματα πασοκικών στελεχών να χρησιμοποιηθούν και για την εξόντωση εσωκομματικών αντιπάλων.
Στα Τάρταρα το ΠΑΣΟΚ
Οι αποκαλύψεις αυτές ενδέχεται να βυθίσουν το ΠΑΣΟΚ τόσο βαθύτερα από σήμερα, ώστε να πέσει κάτω από τα όρια ανοχής που οδηγούν στη διάσπαση και τα διαλυτικά φαινόμενα. Ήδη η επιστολή και διαγραφή Σημίτη έχουν ρίξει ακόμη χαμηλότερα τα ποσοστά δημοτικότητας του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε άλλη επιλογή από το να δράσει όπως έδρασε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αντικειμενικά η ενέργειά του αυτή δεν είχε αρνητικότατες επιπτώσεις στην εικόνα και την επιρροή του ΠΑΣΟΚ.
Οκτώ ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης από τους διεφθαρμένους «εκσυγχρονιστές» έχουν αφήσει πίσω τους ένα ευρύτατο πλέγμα συμφερόντων και εκατοντάδες χιλιάδες ΠΑΣΟΚτζήδες που συνδέθηκαν με το πλέγμα αυτό με δεσμούς προσωπικού οφέλους, αλλά και ιδεολογίας. Αυτή η κατηγορία μελών και οπαδών του ΠΑΣΟΚ δεν εξαφανίζeται φυσικά μόνο και μόνο επειδή ο Σημίτης έπαψε να είναι πρωθυπουργός, ούτε μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο ότι θα ψηφίσουν όλοι τους οπωσδήποτε ΠΑΣΟΚ μετά τη διαγραφή του Σημίτη, ο οποίος προφανώς δεν θα είναι ούτε καν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.
Δύσκολες, πολύ δύσκολες εποχές περιμένουν το ΠΑΣΟΚ…


Σχολιάστε εδώ