Ο κ. Σημίτης και η αλήθεια

Εάν επίσης είχε διδαχτεί από τα παθήματά του τότε που συστηματικά, ως πρωθυπουργός, είχε γίνει στόχος κλεφτοπόλεμου από εσωκομματικούς παράγοντες, δεν θα έπραττε το ίδιο κατά του διαδόχου του – καθότι τι άλλο από κλεφτοπόλεμο συνιστά η δημόσια επιστολή που απέστειλε στον Γιώργο Παπανδρέου; Θεμιτό το ενδιαφέρον του πρώην πρωθυπουργού για τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεμιτές και αυτονόητες οι φιλοδοξίες του για ευρωπαϊκά αξιώματα, όμως είναι μη θεμιτό να επιδιώκει να ρυμουλκήσει το ΠΑΣΟΚ στο όχημα της προσωπικής του στρατηγικής.
•Προσωπικά ανήκουμε σε εκείνους που πιστεύουν ότι ο Κώστας Σημίτης πρόσφερε στη χώρα. Δεν ξεχνάμε τους αγώνες που έδωσε κόντρα στο ρεύμα και στους εσωκομματικούς αντιρρησίες, που ήταν και πολλοί, για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Ωστόσο, δεν μπορεί ο κ. Σημίτης με τόση ευκολία να καταλογίζει στον διάδοχό του ευθύνες και μάλιστα μεγάλες για τις εκλογικές ήττες που φορτώθηκε το ΠΑΣΟΚ. Πόσω μάλλον όταν γνωρίζει καλώς ότι παρέδωσε στον διάδοχό του ένα κόμμα που είχε μείνει σχεδόν για είκοσι συνεχή χρόνια στην εξουσία, που είχε κουράσει και είχε κουραστεί, που είχε στους κόλπους του κραυγαλέα φαινόμενα αλαζονείας, που είχε «επαγγελματίες υπουργούς», που είχε θύλακες διαφθοράς και άνομου πλουτισμού. Και μάγος να ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, με τέτοιο κόμμα που παρέλαβε τύχη δεν είχε. Άλλωστε η ΝΔ μόλις συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια στην εξουσία και θα ήταν παράδοξο πολιτικά, πριν συμπληρώσει τον επταετή της κύκλο στην εξουσία, να ανατραπεί. Άρα τις λιγότερες ευθύνες για τις ήττες φέρει ο Γιώργος Παπανδρέου, οι ευθύνες ανήκουν στο «όλον ΠΑΣΟΚ».
•Κατά τ’ άλλα, καγχάζουμε παρακολουθώντας τους τηλεσχολιαστές να προβλέπουν ολική καταστροφή για το ΠΑΣΟΚ. Ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια έλεγαν το 1998 όταν ο Κώστας Καραμανλής διέγραψε έξι κορυφαία στελέχη. Και τότε οι δημοσκοπήσεις έδειχναν διχασμό στη βάση της ΝΔ και τότε ακούστηκαν οι θεωρίες για διάσπαση ή ίδρυση νέου κόμματος. Όμως, μετά από δύο χρόνια, ο κ. Καραμανλής έχασε στο τσακ τις εκλογές του 2000 (με 1% διαφορά), κουρελιάζοντας έτσι τις αναλύσεις των τηλεσχολιαστών.


Σχολιάστε εδώ