Νέες σοβαρές καταγγελίες για τις παραγωγές στην ΕΡΤ

Νέα παρέμβαση της ”Συσπείρωσης” στα δρώμενα της ΕΡΤ. Με μακροσκελή ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της παράταξης (www.activemedia.gr) και υπογράφεται από τον ”αντι – αθλητικό”, καταγράφεται μια σειρά από νέα γεγονότα που αφορούν τη διαχείριση των κρατικών χρημάτων. Γεγονότα που είναι δύσκολο να περάσουν απαρατήρητα από την Εισαγγελία, καθώς είναι σε εξέλιξη η ανάκριση, μετά και την άσκηση δίωξης από την Εισαγγελέα Ε. Ράικου σε βάρος του Χ. Παναγόπουλου.
Τι καταγγέλλει το www.activemedia.gr
– «Στην ΕΡΤ οι εσωτερικές παραγωγές φθίνουν ολοένα και περισσότερο και όλα τα προγράμματα γίνονται πλέον ”εισαγόμενα”. Η βιομηχανία των εξωτερικών παραγωγών που συνδέεται με την ΕΡΤ είναι βέβαιο ότι ανθεί. Η άνθιση ξεπερνάει τα όρια, ή μάλλον με την πάροδο του χρόνου ξεπέρασε κάθε έννοια λογικής ή ανάγκης. Η εξέλιξή της στηρίζεται σε μια όλο και πιο μεγαλύτερη εμπλοκή των διοικήσεων της ΕΡΤ με τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τις περίφημες ”εξωτερικές παραγωγές”. Τα υπερκέρδη που αποκομίζουν αμφότερες οι πλευρές, (διοικούντες και εταιρείες) από αυτού του είδους παραγωγές κάνουν τη διαπλοκή όλο και πιο αδίστακτη».
-(…) «Από τα γεγονότα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με τους τρεις δημοσιογράφους της ΕΡΤ που επαύθησαν (σιωπηρά και χωρίς αιτιολογία) από την εργασία που τους είχε ανατεθεί, κύλησε πολύ νερό. Οι τρεις αυτοί ήταν υπάλληλοι της ΕΡΤ και για την καθημερινή εργασία τους με τίτλο ”Ολυμπιακοί Θρύλοι” η εταιρεία δεν ξόδευε ούτε ένα ΕΥΡΩ. Μετά την παύση τους η συγκεκριμένη ”εργολαβία” ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία και η αποζημίωσή της ήταν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».
– «Η δημοσιογραφική αποστολή της ΕΡΤ στο Πεκίνο και οι επιλογές της αθλητικής διεύθυνσης (;) προκαλούν έντονες, αλλά απόλυτα δικαιολογημένες διαμαρτυρίες. Η πρώτη σύσκεψη του αθλητικού τμήματος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναβλήθηκε υπό τον φόβο των αντιδράσεων των δημοσιογράφων της ΕΡΤ που (χωρίς αιτιολογία) κόπηκαν».
– «Μεσολάβησαν και άλλα θλιβερά παρόμοια γεγονότα, που πήραν πολύ μικρότερη, έως καθόλου, δημοσιότητα. Και αυτό γιατί οι διοικήσεις της ΕΡΤ φροντίζουν την ”έξωθεν καλή τους μαρτυρία”. Αυτό γίνεται μέσω ενός πανίσχυρου κυκλώματος διαφημίσεων σε περιοδικά και εφημερίδες και εξαγοράς συνειδήσεων στο μεγάλο φαγοπότι της Eurovision. Αποτέλεσμα; Η ένοχη σιωπή. Για παράδειγμα: Στην παραγωγή της Eurovision του 2006 (όπου η κ. Άννα Βίσση κατελάμβανε ενδόξως την 7η θέση) εργάστηκαν στο γραφείο Τύπου 22 άτομα, οι οποίοι στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2006 κόστισαν στην εταιρεία το ποσόν των 350.000 ευρώ. Σημειωτέον δε ότι η ΕΡΤ ΑΕ διαθέτει πολυπρόσωπο γραφείο Τύπου».
– «Υπάρχουν καταγγελίες που φθάνουν στην ΕΣΗΕΑ (και μέχρι και τη Βουλή) σύμφωνα με τις οποίες δημοσιογράφοι που εργάζονται με σύμβαση έργου στην ΕΡΤ έχουν δικές τους εταιρείες δημοσίων σχέσεων και παραγωγής. Και η ΕΡΤ ΑΕ χωρίς διαμαρτυρία πληρώνει τους δημοσιογράφους για να διαφημίζουν τους πελάτες (της εταιρείας τους) στο πρόγραμμα του κρατικού καναλιού (αυτό το λένε ”γκρίζα διαφήμιση”). Οι δημοσιογράφοι με σύμβαση εργασίας κάνουν κάθε χρόνο δηλώσεις του Ν. 1599/86 αρ. 8 παρ. 4 (”ότι δεν ασκώ εμπορία, κ.λπ. κ.λπ.”) την ίδια ώρα που οι ημέτεροι ”εξωτερικοί συνεργάτες” διαπλέκονται με εταιρείες δημοσίων σχέσεων και παραγωγής».
– «Η ΕΡΤ για οκτώ ολόκληρα χρόνια μετέδιδε τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας (Athens Classic Marathon). Αλλά αιφνιδίως (;) απεμπόλησε τα δικαιώματά της και οι διοργανωτές ανέθεσαν τον αγώνα στο Supersport. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ΣΕΓΑΣ τον Ιούνιο του 2006 έστειλε επιστολή στη διοίκηση της ΕΡΤ και ζητούσε να μάθει αν θα μεταδιδόταν ο αγώνας (αρχές Νοεμβρίου). Καμία απάντηση από την τότε διοίκηση της ΕΡΤ. Μπροστά στην απαράδεκτη αυτή σιωπή ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε να αναθέσει την τηλεοπτική κάλυψη του Μαραθωνίου στο Supersport. Ο τότε διευθυντής του Supersport κ. Γόντικας (!) μιλώντας σε συνέντευ0ξη Τύπου δήλωσε ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις που ανέλαβε ο συγκεκριμένος ιδιωτικός σταθμός. Γιατί λοιπόν η ΕΡΤ ”χάρισε” τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας; Είναι πολύ απλό. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, ο Athens Classic Marathon, που κόστιζε ελάχιστα στην ΕΡΤ, είχε θεαματικότητα που έφτανε το 11-13%, δηλαδή πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της ΕΤ-1 τη συγκεκριμένη ημέρα (Κυριακή). Την ίδια ημέρα (απόγευμα) η ΕΡΤ μετέδιδε τους αγώνες του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής για τους οποίους πλήρωνε πολλά εκατομμύρια ευρώ (τηλεοπτικά δικαιώματα). Οι εμπνευστές της πανάκριβης αγοράς των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των δυο-τριών εκλεκτών ομάδων φοβήθηκαν τη δραματική σύγκριση. Το ”δωρεάν” αθλητικό γεγονός να έχει μεγαλύτερη θεαματικότητα από το πανάκριβο και πολυδιαφημισμένο ”ημέτερο” θέαμα; Έπρεπε λοιπόν να ”καταργηθεί” από το πρόγραμμα της ΕΡΤ ο συγκεκριμένος ”δωρεάν” αγώνας του μαραθωνίου».


Σχολιάστε εδώ