Καύσωνας διαρκείας…

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας 10ετίας και ταυτόχρονα τον βαθύ διχασμό στη βάση του Κινήματος, γεγονός που πιστοποιείται και απ’ όλες τις δημοσκοπήσεις. Παρά ταύτα, ο κ. Παπανδρέου εμμένει στη λογική των διαγραφών και σε διαδοχικές συνεντεύξεις του κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχτεί πλέον διαφοροποιήσεις «από στελέχη που σηκώνουν σημαίες ευκαιρίας». Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι με την κίνησή του να δημοσιοποιήσει την επιστολή-διαφωνία του με το δημοψήφισμα ο κ. Σημίτης ουσιαστικά έδωσε… χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση. Τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη απέφυγαν να πάρουν θέση στη σύγκρουση, άλλοι φοβούμενοι τις συνέπειες κι άλλοι τηρώντας στάση αναμονής… περιμένοντας την επόμενη κρίση. Στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού έσπευσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθηγητές, διανοούμενοι κ.ά. (Τσάτσος, Γιαννίτσης, Χριστοδουλάκης…), που με κοινή δήλωσή τους χαρακτήρισαν τη διαγραφή Σημίτη «πλήγμα για τη δημοκρατική ζωή της χώρας». Η πρόταση για δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, που έκανε άνω κάτω το ΠΑΣΟΚ, όπως αναμενόταν απορρίφθηκε από τη Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία.
Υψηλές θερμοκρασίας
ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ καύσωνα όμως κινούνται και στην κυβέρνηση, καθώς τα προβλήματα της καθημερινότητας -με κυρίαρχο αυτό της ακρίβειας- ανεβάζουν σταθερά την οργή των πολιτών. Τα αποτελέσματα από τις μέχρι τώρα προσπάθειες αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας είναι πενιχρά, λύση δεν πρόκειται να δώσει ούτε η συγκρότηση Ειδικής Ομάδας Εποπτείας της Αγοράς, που για πολλούς θεωρείται ως… αναβίωση της παλαιάς κερδοσκοπίας. Στην κυβέρνηση προσδοκούν σε μέτρα (επιδόματα) από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο ΣΕΒ κατηγορεί το κράτος για την κερδοσκοπία (!) με τη λογική ότι οι δημόσιοι οργανισμοί πρωταγωνιστούν στην υπόθεση της ακρίβειας με τις αυξήσεις στα τιμολόγιά τους. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και στην κυβέρνηση ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις στις… δημοσκοπήσεις. Την ίδια στιγμή το θέμα του επιδόματος θέρμανσης και άλλων ευεργετικών μέτρων μετατίθεται για το φθινόπωρο, όταν θα ενεργοποιηθεί το Ταμείο αντιμετώπισης της φτώχειας. Την Πέμπτη ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς οργάνωσαν συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας στο κέντρο της Αθήνας.
Μέσω… Ντουμπάι!
ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ της Ζήμενς ο αριθμός των υπόπτων αυξάνεται σταθερά –έφθασαν αισίως τους 24– ενώ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η διαρροή εγγράφων από τα μέχρι τώρα ευρήματα των δικαστικών αρχών. Ο αρμόδιος εισαγγελέας αναζητεί τους αποδέκτες τριών επιταγών ύψους 9 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν μέσω Ζυρίχης και Ντουμπάι, ενώ από τα στοιχεία λογαριασμού σε άγνωστη τράπεζα της Ελβετίας φωτογραφίζεται υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη. Ως «μίζα» για προμήθειες σε ΟΣΕ και ΟΤΕ. Ήδη ο Εισαγγελέας έχει υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής, προκειμένου να αποκαλυφθούν τα ονόματα που «κρύβονται» πίσω από τραπεζικούς λογαριασμούς και υπεράκτιες εταιρείες.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ νοσηλεία έξι μηνών, λόγω των τραυμάτων του από την απόπειρα αυτοκτονίας, πήρε (την Πέμπτη) εξιτήριο από τον «Ευαγγελισμό» ο Χρ. Ζαχόπουλος. Καθότι πολυτραυματίας, οδηγήθηκε σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα συνεχίσει τη θεραπεία του. Όλα αυτά εν όψει της απολογίας του Θ. Αναστασιάδη (στις 30 Ιουνίου) μετά από την οποία πιθανότατα θα υπάρξουν και νέες κλήσεις σε εμπλεκομένους στην υπόθεση. Σε συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» η Εύη Τσέκου επιμένει ότι υπάρχουν σκάνδαλα στη διαχείριση των κονδυλίων του υπουργείου Πολιτισμού, ότι ο Θ. Αναστασιάδης ήταν εκείνος που της υπέκλεψε το περίφημο DVD, το μοντάρισε και το παρέδωσε στον Γ. Ανδριανό.
Κατά τα συνήθη…
Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ του Κτηματολογίου έγινε με τα… συνήθη ελληνικά φαινόμενα. Συνωστισμός, ουρές, εκνευρισμός και ταλαιπωρία ως απόρροια και της έλλειψης οργάνωσης, αλλά και της αδυναμίας των υπαλλήλων των γραφείων Κτηματογράφησης να απαντήσουν στις απορίες των πολιτών. Τα προβλήματα υποχρέωσαν το ΥΠΕΧΩΔΕ να παρατείνει το ωράριο εργασίας των γραφείων, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στην πορεία θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Πάντως, τα διάφορα δικαιολογητικά και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες προκάλεσαν τη δυσφορία των πολιτών.
ΕΝΩ ΣΕ Αχαΐα και Ηλεία εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω του ο πρόσφατος σεισμός, φαίνεται ότι η ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου βρίσκεται σε κατάσταση υπερδιέγερσης. Μέσα στην εβδομάδα σημειώθηκαν δύο νέες σεισμικές δονήσεις, η μία στην περιοχή του Άργους και ήταν 5,7 Ρίχτερ και η δεύτερη 4,6 στην Κάρπαθο. Οι σεισμολόγοι καθησυχάζουν και διαβεβαιώνουν ότι οι νέες δονήσεις δεν έχουν σχέση με τον πρόσφατο σεισμό στη Δυτική Πελοπόννησο.
ΜΕ ΤΙΣ 151 ψήφους των βουλευτών της Ν. Δημοκρατίας επικυρώθηκε από τη Βουλή η συμφωνία ΟΤΕ – Ντόιτσε Τέλεκομ, με τον Γ. Αλογοσκούφη να διαβεβαιώνει εκ νέου ότι πρόκειται για συμφωνία συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο. Αντίθετα, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «εγκληματική» τη συμφωνία και επανέλαβε την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει αίτημα για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου αυτή να διερευνήσει το ενδεχόμενο απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.


Σχολιάστε εδώ