Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1 Το υπέροχο και θαρραλέο «όχι» των Ιρλανδών, που τρόμαξε όλες τις δειλές νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις των κρατών μελών και πιο πολύ την Κομισιόν και τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναπόφευκτο ήταν να έχει και οικονομικές επιπτώσεις. Οι κερδοσκόποι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και χτύπησαν την ισοτιμία του ευρώ. Μόλις έγινε γνωστό το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και άρχισαν τα δάκρυα στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, το ευρώ από τα 1,548 δολάρια έπεσε στα 1,530. Το «όχι» των Ιρλανδών δείχνει και κάτι ακόμα. Την υπερηφάνεια του λαού αυτού, την οποία δεν κατάφερε να υποδουλώσει η οικονομική ευμάρεια. Τα κοινοτικά κονδύλια και η σωστή αξιοποίησή τους από τις κυβερνήσεις της χώρας αυτής βοήθησαν αποφασιστικά την αναπτυξιακή της προσπάθεια. Και ανέβασαν το βιοτικό επίπεδο των Ιρλανδών. Και φυσικά η Ιρλανδία έγινε ο προσφιλής τόπος προσέλκυσης των επενδύσεων του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς είχε θεσπίσει αρκετά προνόμια (επενδυτικά κίνητρα τα έχουν βαφτίσει). Αυτή η πλειοδοσία προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο είχε τραυματίσει την εθνική αξιοπρέπεια ενός σημαντικού τμήματος του λαού. Και ξέσπασαν στο δημοψήφισμα, χωρίς να θαμπωθούν από τις «μεταξωτές κορδέλες» της ευμάρειας και της καλοπέρασης. Ούτε από τις κραυγές των ιρλανδών βρυξελλανθρώπων. Προσωπικά αισθάνομαι όμηρος της δειλίας της ηγεσίας της ΝΔ που απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και στη χώρα μας. Αρκέστηκε στην ψήφιση της συνθήκης από μια υπόδουλη στην κομματική πειθαρχία Βουλή. Και με την ευκαιρία, εύγε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου για τη γενναία απόφασή του να διαγράψει τον Σημίτη.

2 Στην Οσάκα της Ιαπωνίας το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαμε τη διήμερη Σύνοδο του G8 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Ρωσία, Καναδάς, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία) υπό τη σκιά των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η παγκοσμιοποιημένη ασυδοσία των αγορών. Στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν οι απειλές που έχουν δημιουργήσει οι ανισορροπίες που επικρατούν σήμερα. Και κυρίως οι σχέσεις δολαρίου – τιμών πετρελαίου – επιτοκίων, οι κραδασμοί από την ξέφρενη πορεία των τιμών, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και ο εφιάλτης από την απειλή επανόδου του πληθωρισμού. Κάτω από τον πανικό που προκάλεσε το υπερήφανο «όχι» του λαού της Ιρλανδίας σε σχεδόν όλους τους συσκεπτόμενους υπουργούς των οχτώ άλλοτε πλουσίων χωρών (πλην Ρωσίας και Καναδά) δεν υπήρχε η απαραίτητη στους υπουργούς Οικονομίας ψυχραιμία για σοβαρές συζητήσεις και αποφάσεις. Έτσι, τον επόμενο μήνα θα έχουμε σύνοδο κορυφής των οχτώ ηγετών των χωρών αυτών. Καθώς οι αγορές έχουν αφηνιάσει πλέον σε εκμετάλλευση των πάντων και έχει θεριέψει η κερδοσκοπία και η αισχροκέρδεια, πανικός έχει καταλάβει τους απανταχού της γης οπαδούς της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και της νεοφιλελεύθερης ασύδοτης αγοράς. Τώρα πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει ότι έπαιξαν ένα επικίνδυνο παιχνίδι εις βάρος των λαών και γρήγορα θα αναγκαστούν να απολογηθούν. Όσοι βέβαια έχουν φιλότιμο! Οι άλλοι, οι πολλοί, θα ρίχνουν, ως συνήθως, την πέτρα του αναθέματος στην οικονομία της αγοράς. Πάντως, συνεχώς κατακτά έδαφος η ιδέα ότι κάτι πρέπει να γίνει για να περιοριστεί η ασυδοσία της αγοράς και να μπορέσει η παγκόσμια οικονομία να απομακρύνει τις απειλές.

3 Η Κομισιόν και η ΟΝΕ έχουν χάσει το ηθικό τους με το πρόβλημα της ακρίβειας και με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή του. Και οι ακριβοπληρωμένοι εμπειρογνώμονες της ΕΕ και της ΕΚΤ βρήκαν τη… ρίζα του προβλήματος. Η ακρίβεια λένε θα καταπολεμηθεί με την αύξηση της προσφοράς και τη μείωση της ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών! Για τη μείωση της ζήτησης υπάρχει από χρόνια η συνταγή. Μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Εκείνο που λίγο τους δυσκολεύει είναι το πώς μπορούμε να πετύχουμε αύξηση της προσφοράς. Κομμάτι δύσκολο, αλλά οι εμπειρογνώμονες θα τα καταφέρουν. Στο μεταξύ δεν μιλάνε καθόλου για την κερδοσκοπία των δυνάμεων της ασύδοτης αγοράς. Και είναι και εμπειρογνώμονες, φανταστείτε να μην ήταν! Όσο για τη λήψη άμεσων μέτρων, ο Επίτροπος επί των δημοσιονομικών Χοακίν Αλμούνια φαίνεται ότι συγκατατίθεται στη λήψη φορολογικών μέτρων (όπως π.χ. μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά είδη) και στη χορήγηση επιδομάτων στις πλέον ευπαθείς τάξεις, πάντα όμως μέσα στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Φυσικά για τη διάσωση της οικονομίας της ασύδοτης αγοράς! Κατά τα λοιπά η επιστολή Καραμανλή για μέτρα κατά της ακρίβειας ελήφθη εις Βρυξέλλες και τέθηκε σε «καλό» συρτάρι υψηλόβαθμου στελέχους!


Σχολιάστε εδώ