ΑπOλυτη κυριαρXIα ΠαπανδρEου

Ο «αποκεφαλισμός» των άλλοτε ισχυρών παραγόντων της περιόδου Κ. Σημίτη (Θόδωρος Τσουκάτος, Τάσος Μαντέλης) λόγω της εμπλοκής τους στην «αμαρτωλή» υπόθεση της Siemens, λίγες μόλις μέρες μετά την αποπομπή του ίδιου του Κώστα Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όχι απλώς δημιουργεί νέα δεδομένα στο
εσωκομματικό τοπίο, αλλά και ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα, αλλά ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στον Γ. Παπανδρέου να είναι αυτός που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό και να μπει ξανά δυναμικά στο παιχνίδι. Τις ίδιες ώρες πάντως που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται, για πρώτη φορά, να έχει πλήρως επικρατήσει στο εσωκομματικό μέτωπο, το επιτελείο του έχει θέσει στο μικροσκόπιο το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, με αφορμή τις καταιγιστικές εξελίξεις και αποκαλύψεις για την υπόθεση της Siemens.
Στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου υπογραμμίζουν πως πλέον «είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους πολιτικούς, και ειδικότερα για τον Γιώργο Παπανδρέου, να κάνουν σοβαρά πράγματα και τομές για την ουσιαστική κάθαρση ενός ταλαιπωρημένου και διαλυμένου σχεδόν πολιτικού συστήματος».
Όπως τόνιζε με ιδιαίτερη έμφαση ένας εκ των παλαιοτέρων και στενότερων συνεργατών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
«ο Γιώργος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βλέπει μόνο το απόστημα. Πρέπει να το σπάσει ολοκληρωτικά, και αυτό κάνει πλέον. Αν δεν σπάσεις και δεν καθαρίσεις το απόστημα, δεν γίνεται τίποτα. Είναι φυσικό όταν ανοίξεις το απόστημα να μην ξέρεις τι ακριβώς μπορείς να βρεις, όμως πρέπει να το καθαρίσεις…». Μάλιστα τόνιζε ότι ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου τού επισήμανε ότι «δεν μπορεί ένας αρχηγός να προχωρά με κάτι που τον απειλεί για την υπόλοιπη ζωή του» και συνεπώς «τώρα που αρχίσαμε, θα καθαρίσουμε το απόστημα μέχρι τέλους, αδιαφορώντας για το τι θα βρούμε και όσο κι αν αυτή η κάθαρση πονάει».
Πάντως για πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για πολιτικούς αναλυτές, οι κινήσεις που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου όχι μόνο με τον αποκεφαλισμό ήδη «σημαδεμένων» από την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης, αλλά συνολικά και με τις προτάσεις που έχει παρουσιάσει για τη διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα, φαίνεται ότι περνάνε στον κόσμο και έχουν απήχηση πρωτίστως στη βάση και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Τόνιζαν επίσης ότι και με τις τελευταίες εξελίξεις και με την εμμονή του από την αρχή για εξεταστική επιτροπή στο θέμα της Siemens, έχει αποκτήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον Κώστα Καραμανλή.
Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου επισημαίνουν πως «αν ο Κώστας Καραμανλής έκανε πράξη από το 2004 το θέμα της κάθαρσης σε συνεργασία με τον Γιώργο Παπανδρέου, όπως του είχε ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τότε η πολιτική κατάσταση θα ήταν διαφορετική και, κυρίως, πολιτικοί και κόμματα δεν θα τελούσαν υπό
ομηρία από τα ποικίλα συμφέροντα».
Τονίζουν όμως ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ανοικτός και πρόθυμος να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό ακόμα και τώρα, για να «τρέξουν» αποτελεσματικά και σε βάθος την κάθαρση. «Έκανε ακόμα και πρόσφατα ανοικτά και δημόσια έκκληση στον Κ. Καραμανλή να προχωρήσουν σε συνεργασία γι’ αυτό το καυτό ζήτημα. Το έθεσε ξανά και ξανά και από το βήμα της Βουλής και μέσα από το διάγγελμά του μετά την αποπομπή Τσουκάτου – Μαντέλη. Το τι κάνει ή θα κάνει ο Κ. Καραμανλής είναι δικό του πρόβλημα», υπογραμμίζουν.
Πάντως μια κρίσιμη παράμετρος που υπάρχει είναι αν μαζί με τον Θ. Τσουκάτο ή, πολιτικά, τον Κώστα Σημίτη, βουλιάξουν μόνο αυτοί ή αν θα συμπαρασυρθεί ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ. Η εντύπωση είναι ότι θα την πληρώσει ακριβά το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ αν εμπλέκονται και δικοί της, όπως κυκλοφορεί. «Η κάθαρση θα γίνει. Όπως πάει, όπου βγει και όσους συμπαρασύρει. Η κάθαρση είναι μονόδρομος», τονίζουν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου.
Όλα εξαρτώνται από τους χειρισμούς που θα γίνουν τους επόμενους δυο-τρεις κρίσιμους μήνες και στο θέμα της κάθαρσης και στο μέτωπο της καθημερινότητας – ακρίβειας (που έχει ανοίξει), τονίζουν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και επισημαίνουν ότι το παιχνίδι πλέον είναι στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου, αφού καθάρισε πλήρως το εσωκομματικό σκηνικό, και από τις επιλογές που ο ίδιος θα κάνει δεν θα κριθεί μόνο η από εδώ και πέρα πορεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά εν πολλοίς και το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών.
«Είναι στον Γιώργο, αλλά και σε όλους μας, πλέον η ευθύνη να μετατρέψουμε αυτήν τη βόμβα στα θεμέλια του συστήματος που λέγεται Siemens σε ύστατη ευκαιρία για να επαναποκτήσει ο κόσμος εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ…», υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά βουλευτές και στελέχη.
Ωστόσο, και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, επισημαίνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το ΠΑΣΟΚ να παραμελήσει το μέτωπο της ακρίβειας και γενικότερα της συμπίεσης του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας. Αυτό το μέτωπο εκτιμούν ότι είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της κυβέρνησης και δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημα.
Στη Χαριλάου Τρικούπη αρχίζει να διαμορφώνεται η εκτίμηση πως οι εξελίξεις με την υπόθεση της Siemens είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιήσουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Υψηλόβαθμα στελέχη εκτιμούν πως αν ο κ. Καραμανλής δει ότι καίγονται και στελέχη της ΝΔ από την υπόθεση της Siemens, τότε είναι πολύ πιθανό να πάει για πρόωρες εκλογές τον
Οκτώβριο, ώστε να επιχειρήσει να εμφανιστεί κραδαίνων τη «ρομφαία της κάθαρσης». Τονίζουν ακόμα πως για την ώρα έχει χάσει αυτό το πλεονέκτημα ο πρωθυπουργός, ο οποίος όμως προτιμά να στήσει πρόωρες κάλπες για την υπόθεση Siemens και την προβολή του αιτήματος της κάθαρσης, παρά να πάει σε εκλογές με αιχμή τα θέματα της ακρίβειας και της καθημερινότητας όπου εκεί τα πράγματα είναι πολύ
άσχημα και για την κυβέρνηση και για
τον ίδιο.
Πάντως οι επιπτώσεις από τον σεισμό της Siemens, τον αποκεφαλισμό του Θ. Τσουκάτου λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση είναι σημαντικές στο εσωτερικό μέτωπο του ΠΑΣΟΚ. Το μούδιασμα που προκάλεσε η απομάκρυνση Σημίτη σε αρκετά στελέχη, τώρα αντικαθίσταται από τρικυμία που προκαλεί το σκάνδαλο και πλήρη αναδιάταξη του εσωκομματικού σκηνικού. Στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ επικρατεί απογοήτευση και πανικός.
Τελειώσαμε…
«Τελειώσαμε πολιτικά», ομολογεί βουλευτής που αξιοποιήθηκε σε καίρια πόστα από τον Κ. Σημίτη και πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια ανατροπής του Γιώργου Παπανδρέου μετά την εκλογική ήττα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Εξηγεί πως «σίγουρα δεν είμαστε όλοι μπλεγμένοι στις μίζες της Siemens, όμως όταν οι εξελίξεις είναι τόσο σαρωτικές και στην πρώτη γραμμή εμπλοκής βρίσκεται το πρωτοπαλίκαρο του εκσυγχρονισμού και στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη, τότε όλοι όσοι στηρίξαμε το εγχείρημα και προσπαθήσαμε να αντιδράσουμε στην αποπομπή Σημίτη, πολιτικά είμαστε από κάτω και ηττημένοι». Πολλά δε στελέχη του εκσυγχρονιστικού μπλοκ μιλούν πλέον για οριστικό τέλος οποιασδήποτε απόπειρας αμφισβήτησης του Γιώργου Παπανδρέου ή αντικατάστασής του σε ενδεχόμενη νέα ήττα.
Σε ό,τι αφορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μπορεί να βλέπει ότι έκανε καλά που δεν βγήκε ανοικτά και δημόσια να στηρίξει τον Κώστα Σημίτη και να κοντράρει τον Γιώργο Παπανδρέου όταν απέπεμψε τον πρώην πρωθυπουργό, ωστόσο αντιλαμβάνεται πως για την ώρα οι εξελίξεις όχι μόνο σταθεροποιούν τον Γ. Παπανδρέου, αλλά τον καθιστούν αδιαφιλονίκητο κυρίαρχο του παιχνιδιού. Πολύ δε περισσότερο που ο άλλοτε «στρατηγός» Τσουκάτος στοιχήθηκε πίσω του, όπως και πολλοί Σημιτικοί στην αντιπαράθεσή του με τον Γιώργο Παπανδρέου για την ηγεσία του Κινήματος.
Ωστόσο φαίνεται πως ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ε. Βενιζέλος έχουν βρει τρόπο να συνεννοούνται. Ο πρώην υπουργός ήταν αυτός που μόλις την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας για τον ΟΤΕ, ανέλαβε όχι μόνο την επίθεση κατά του υπουργού Οικονομίας, αλλά και το πολιτικό και νομικό κατηγορητήριό του, πάνω στο οποίο θα πατήσει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή για τον ΟΤΕ. Ο κ. Βενιζέλος ήταν σε συνεργασία και
συνεννόηση με το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου για να προετοιμάσει το όλο θέμα, πράγμα που ξάφνιασε πολλά στελέχη
του «Ρεύματος».


Σχολιάστε εδώ