αμυντικά θέματα

Αναστεναγμοί και θλίψη…
l… στα λαμόγια που εφησύχαζαν και απολάμβαναν τα κλεμμένα.
lΟ Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι η πενταετής παραγραφή αδικημάτων που ισχύει για τα πολιτικά πρόσωπα δεν συμπαρασύρει τις πράξεις των ιδιωτών συμμέτοχων.
lΠεριμένουμε να δούμε πότε ο Α.Π. θα θίξει το θέμα της αντισυνταγματικότητας του νόμου 3126/03 περί ευθύνης υπουργών, που είναι αντίθετος στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών και στην αρχή του κράτους δικαίου. Γιατί παραγραφή για τους υπουργούς που αρπάζουν; Το προνόμιο δεν προσβάλλει τους ίδιους τους βουλευτές, κ. πρόεδρε της Βουλής; Δεν πρέπει να ρυθμιστεί αυτή η πρόκληση;

Είπαν…
l»Πέρασα καλά στον Στρατό, γιατί έκανα τον βλάκα…» Ο μεγάλος μας ζωγράφος Γιάννης Μόραλης, σε συνέντευξή του στα «Νέα» (13/6/08).
l«Τζάμπα ηλεκτρικές συσκευές και οικοσκευές δεν έχω πάρει ποτέ. Ούτε με μίζες έχω σχέση». Ο πρώην υπουργός Άμυνας κ. Άκης Τσοχατζόπουλος (1996-2000) στο ραδιόφωνο (12/6/08).
l«Δύο εκατομμύρια ευρώ κατεβλήθησαν από τη Siemens το 1998 για μίζες για το πυραυλικό σύστημα Patriot (το σύνολο της μίζας ανήλθε σε 10 εκατ. ευρώ) και ακόμη δύο εκατομμύρια (1999) για το σύστημα τηλεπικοινωνιών Στρατού Ερμής (το σύνολο των μιζών για το Ερμής, που δεν υπάρχει, ίσως ξεπερνάει τα 15 εκατ. ευρώ)». Ράινχαρτ Νιντλ, αξιωματούχος Siemens («Καθημερινή» 15/6/08).
l«Οι υπουργοί που υπέγραψαν τις αμαρτωλές συμβάσεις με τη Siemens, ακόμη κι αν δεν έλαβαν ένα ευρώ από το μαύρο χρήμα, ουσιαστικά απεδέχθησαν την παγιωμένη πρακτική της μίζας… Ένα άλλο πρόσωπο που εμφανίζεται στις μίζες της Siemens είναι ένας εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού κ. Σημίτη με τον οποίο συνδεόταν ο κ. Πιταούλης, ο οποίος έλαβε (για ποιον;) έμβασμα στις 4/2/98, έξι ημέρες πριν το ΚΥΣΕΑ αποφασίσει την αγορά των Patriot. (Το ίδιο πρόσωπο λέγεται ότι αναφέρεται στην προμήθεια, με υπερβολικές τιμές, των πυροσβεστικών Canadair.)» Βασίλης Νέδος, «Καθημερινή» 15/6/08.

OMERTA και εδώ;
lΟ πρόσφατα αποστρατευθείς Αντιπτέραρχος (Ι) κ. Γ. Νταβρής, πρώην υπαρχηγός του ΑΤΑ, με αλλεπάλληλες επιστολές του στον υπουργό κ. Μεϊμαράκη ζητάει ακρόαση για την ενημέρωσή του σε σοβαρά θέματα που αφορούν στην εθνική ασφάλεια, την κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος και τη διαφθορά. (Σ.σ.: Όλα αυτά, υποθέτουμε, στον χώρο της Πολεμικής Αεροπορίας).
lΣημειώνουμε ότι στον Πτέραρχο, που ως υπαρχηγός ΑΤΑ ήταν θεσμικά υπεύθυνος για την ασφάλεια πτήσεων στο Αιγαίο, δεν δόθηκε (σ.σ.: από πρόθεση;) ο φάκελος διερεύνησης του τραγικού δυστυχήματος στην Κάρπαθο, που στοίχισε τον θάνατο του ήρωα πιλότου Ηλιάκη.
lΟ πτέραρχος, όπως πληροφορηθήκαμε, υπήρξε ικανός και έντιμος αξιωματικός και τέτοιους αξιωματικούς τους ακούν, κ. υπουργέ, άσχετα αν αποστρατεύτηκαν. Καλό θα σας κάνει μια τέτοια ακρόαση…
lΑνακαλύψαμε και κάτι άλλο… Ο πτέραρχος δεν φωνάζει τώρα… Κραύγαζε και πριν αποστρατευτεί.

Το δις εξαμαρτείν…
lΜετά τον Α/ΓΕΕΘΑ κ. Γράψα, στέλνουμε τώρα στην Άγκυρα τον Α/ΓΕΣ κ. Βούλγαρη… Χειρ κυρίας ΥΠΕΞ εποίησεν…
lΚι από αντίπερα μας δουλεύουν, μας θεωρούν γραφικούς…
lΜετά το συρτάκι που παιάνισαν στον Α/ΓΕΕΘΑ αντί του συνήθους εμβατηρίου, να δούμε τώρα τι θα παίζουν στον Α/ΓΕΣ. Ίσως «τον μαύρο, τον σκύλο, τον ταμ-ταμ-ταμ» του αλησμόνητου Ζαμπέτα…

Εμπορικές δραστηριότητες
lΗ μεγάλη αεροπορική εταιρεία Agusta-Westland ανήγγειλε ότι ανοίγει Περιφερειακό Γραφείο (Regional Business Office) στην Άγκυρα.
lΗ εταιρεία, για να μην το ξεχνάμε, συμπαράγει αυτήν τη στιγμή με την Τουρκία στην TUCAS (τουρκική ΕΑΒ) 60 επιθετικά ελικόπτερα Τ129, κόστους 1,54 δισ., και παρουσιάζεται ως κυριότερος μνηστήρας για συμπαραγωγή 84 μεταφορικών ελικοπτέρων (ο άλλος είναι η αμερικανική Sicorsky).
lΌταν, με το καλό, θα μάθουμε τις τιμές πρόσκτησης, την τουρκική βιομηχανική συμμετοχή και τα ΑΩ, θα είμαστε υποχρεωμένοι να τα συγκρίνουμε με αυτά των ΝΗ-90, όπου η συμμετοχή της ΕΑΒ είναι μηδενική και τα ΑΩ επίσης. Όσο για τις τιμές…

Tα C27
lΥφέρπουσες διαδόσεις φέρουν ότι τα παραληφθέντα από Ιταλία νέα μεταγωγικά αεροσκάφη C27 παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα.
lΑν οι πληροφορίες είναι υποβολιμαίες, διαψεύστε τες, κύριοι του ΓΕΑ. Αν όμως συμβαίνει όντως κάτι, εκδώστε μια ανακοίνωση με λεπτομέρειες επί του θέματος. Ο ελληνικός λαός που τα πλήρωσε θέλει να γνωρίζει…

Βάρκα στον γιαλό…
lΜας είπαν, και δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, ότι τα τρία από τα τέσσερα υδροπτέρυγα Zubr του Πολεμικού Ναυτικού είναι εκτός ενεργείας, αραγμένα, και σε λίγο ακολουθεί το τέταρτο, με δυσοίωνες προοπτικές ενεργοποίησης.
lΚι εσείς, κύριοι του Πολεμικού Ναυτικού, δεν πρέπει να το ανακοινώσετε; Δεν πρέπει να ενημερώσετε τον πολίτη ότι τα χρήματα που έδωσε πήγαν στον βρόντο; Έχετε ευθύνες…
lΕνημερώστε, τουλάχιστον, τους κ. Τσοχατζόπουλο και Σμπώκο, που διέταξαν την προμήθειά τους.


Σχολιάστε εδώ