Ένα Σχέδιο για τη βόρεια Αττική του 2030

Οι όροι μιας σοβαρής -κατ’ εμένα- συζήτησης απαιτούν τη στοχοθέτηση του ζητήματος που ανακύπτει, όταν πρόκειται μάλιστα για την Αττική που ονειρευόμαστε και γι’ αυτήν που θα μπορούσε να είναι.
Κατ’ αρχάς, πιστεύω ότι πρέπει να θέσουμε το ερώτημα πού θα διαπραγματευτούμε. Νομίζω ότι αυτό το ερώτημα θα μπορούσε να αποτυπωθεί συμπυκνωμένα ως: «Βόρεια Αττική: Ποιο είναι το όραμα μιας πορείας προς το 2030;».
Συνοπτικά θα διατυπώσω τους άξονες αυτής της πορείας που θα μπορούσαν να οραματιστούν πολιτικοί, αντιπρόσωποι, εκπρόσωποι, επιστήμονες, φορείς, ενεργοί και ανενεργοί πολίτες, κινήματα αλλά και ομάδες κοινωνικής διεργασίας και διαπάλης. Ένα όραμα βέβαια για να υλοποιηθεί απαιτεί πειθαρχία (εν’ ελλείψει στην Ελλάδα σήμερα), προγραμματισμό, συνέπεια, σταθερότητα, διαβούλευση και πάνω απ’ όλα κοινωνική συναίνεση, άλλα και αδιαφορία του πολιτικού κόστους όταν προκύπτει και αυτό…
Ένα σχέδιο λοιπόν για τη βόρεια Αττική του 2030 θα μπορούσε να προβλέπει:
1. Πέντε έως έξι μεγάλους δήμους, ισχυρούς πόλους ανάπτυξης της περιφέρειας μας, όχι δορυφόρους της Αθηνας και της ευρύτερης ζώνης της. Ακυρώνεται εκ των πραγμάτων η έννοια «Προάστιο».
2. Νομαρχιακό Διαμέρισμα Βόρειας Αττικής με συγκεκριμένο χωρικό – αναπτυξιακό – οικονομικό – πολιτιστικό – περιβαντολλογικό σχεδιασμό.
3. Άμεση σύνδεση της βόρειας Αττικής με το κέντρο, όχι όμως προσκόλλησή της σ’ αυτό. Επέκταση του ΗΣΑΠ μέχρι τον Άγιο Στέφανο. (Το χρονοδιάγραμμα του 2017 που έχει θέσει η σημερινή κυβέρνηση δεν στηρίζεται σε καμία μελέτη μέχρι τώρα.)
4. Προαστιακός Σιδηρόδρομος με τακτικά δρομολόγια. Αστική συγκοινωνία που συνδέει όλη τη βόρεια Αττική με το κέντρο της Αθήνας, είτε με απευθείας σύνδεση είτε με ανταποκρίσεις με το Μετρό είτε με το Ηλεκτρικό ή το Προαστιακό τρένο. Στις επόμενες δύο δεκαετίες το τοπικό μέσο μαζικής μεταφοράς στην περιοχή μας θα πρέπει να είναι το τρένο!
5. Καμία παράνομη χωματερή σκουπιδιών στη βόρεια Αττική. Χωροθέτηση ενός ΧΥΤΥ για τα απορρίμματα του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Βόρειας Αττικής στα όρια του Διαμερίσματος και από κει και πέρα ούτε ένα κιλό σκουπίδια δεν θα εισέρχεται. Η χωροθέτηση αυτή θα είναι αποτέλεσμα επιστημονικής και περιβαντολλογικής εργασίας και υπόδειξης. Πλήρης ανάπτυξη της Ανακύκλωσης. Καμία επιδότηση σε ΟΤΑ χωρίς να έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης.
6. Επέκταση των σχεδίων πόλεων, έτσι ώστε να οριστούν πλέον τα νέα και οριστικά όρια των πόλεων της βόρειας Αττικής (προτείνω τον χαρακτηρισμό ως ιδιώνυμου εγκλήματος του αυθαίρετου κτίσματος από δω και πέρα). Απόλυτη προστασία του πραγματικού δασικού και γεωργικού πλούτου της βόρειας Αττικής. Χωροθέτηση ήπιας βιοτεχνικής και τεχνολογικής δραστηριότητας στα πλευρά του Εθνικού Οδικού Άξονα (Αφίδναι – Άγιος Στέφανος).
7. Ανάδειξη των Αρχαιολογικών – Ιστορικών και Πολιτιστικών Κέντρων της βόρειας Αττικής. Ανάδειξη των «Αμφιάρειων», των «Αφιδνών», της «Ραμνούντας», του «Μαραθώνιου Τύμβου», ως Φεστιβάλ Πολιτισμού – Ιστορίας – Αθλητισμού – Νεολαίας, εθνικής ή και διεθνούς εμβέλειας
8. Προστασία, ανάδειξη και αειφόρο ανάπτυξη των δύο βουνών της βόρειας Αττικής και της λίμνης της (Πάρνηθα – Πεντέλη – Λίμνη Μαραθώνα). Οι τρεις πυλώνες ζωής για τις πόλεις μας και για τους ανθρώπους της βόρειας Αττικής.
9. Δημιουργία και τουριστική ανάπτυξη του παραλιακού άξονα. Διάνοιξη του οδικού άξονα Ωρωπού – Αγ. Αποστόλων Καλάμου – Βαρνάβα – Γραμματικού – Μαραθώνα – Ν. Μάκρης. Ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και εξέχουσας οικονομικής διεξόδου για τον πληθυσμό της βόρειας Αττικής. «Αμφιάρειο» Συνεδριακό Κέντρο στον Ωρωπό, παγκόσμιο κέντρο της ιατρικής επιστήμης και του ιατρικού κόσμου.
10. Αποχετευτικό σύστημα βόρειας Αττικής. Επέκταση του κύριου αγωγού και σύνδεσή του με όλα τα χωριά και τις πόλεις. Βιολογικός καθαρισμός – αποχέτευση, ξεχωριστά για Ωρωπό και Μαραθώνα.
11. Συγκροτημένη Αστυνομική Δύναμη Βόρειας Αττικής με δικό της σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
12. Και τέλος, δεν μπορώ να δω τον συνολικό πληθυσμό της βόρειας Αττικής μέχρι το 2030 να υπερβαίνει τον σημερινό σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15%. Κάθε άλλη εξέλιξη θα σήμαινε μια καταστροφική «κυψελοποίηση» της βόρειας Αττικής. Αυτό σημαίνει όχι άλλο τσιμέντο, συγκεκριμένος πλέον οικοδομικός χώρος. Οι 4.746 νέες οικοδομικές άδειες χωρίς τα νέα σχέδια πόλης, μόνο για το διάστημα 2003 – 2005 στα χωριά μας, φαντάζουν εφιάλτης για το μέλλον μας.
Αυτοί οι 12 άξονες ενός σχεδίου θα μπορούσαν να είναι η επόμενη συμφωνία ενός οράματος για τη Νέα Εποχή. Θα μπορούσε φυσικά κάποιος να ισχυριστεί ότι ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να έχει και άλλες συνιστώσες.
Φυσικά και μπορεί. Από έναν εκλεγμένο βουλευτή όμως, των τριών τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων, οι πολίτες περιμένουν τις προτάσεις του και το πλάνο της δράσης του.
Οι 12 αυτοί άξονες αυτό προσπαθούν να κάνουν. Να θέσουν ενώπιον συγκεκριμένων δεδομένων και μετρήσιμων όρων τη δράση μου, αλλά και τον λόγο της πολιτικής μου!
Όποιος θα μπορεί να κάνει ένα πρώτο απολογισμό των δύο επόμενων δεκαετιών και των πεπραγμένων τους θα έχει την ευκαιρία να αποτυπώσει και τη συνεισφορά του καθενός μας.
Πιστεύω ότι αυτός που θέλει να αφήσει το στίγμα του ως ένα αποτύπωμα σε μια σύντομη ιστορική διαδρομή πρέπει να ξέρει εξαρχής πού πάει και τι θέλει να κάνει.
Με αφορμή λοιπόν τη συζήτηση που ανοίγει για τη νέα διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, τον λεγόμενο «Καποδίστρια 2», καταθέτω ξανά τη δική μου εκδοχή για ένα τόλμημα που θα πρέπει να το κρίνει όμως η ερχόμενη γενιά.


Σχολιάστε εδώ