XΡΗΜΑτιστήριο

> Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη Σοφοκλέους, κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς o χαμηλός τζίρος συναλλαγών και το μαζικό ξεφόρτωμα των αλλοδαπών θεσμικών χαρτοφυλακίων ώθησε τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 4.000 μονάδες, καταγράφοντας σημαντική μείωση της τάξης του 2,33%. Την επομένη οι επενδυτές, επηρεασμένοι από την πορεία των διεθνών αγορών, προχώρησαν εκ νέου σε ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.925,77 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση 1,88%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 263,2 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 15,89 αφορούσαν πακέτα. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 2,02%, ο μεσαίας υποχώρησε 1,62%, ενώ ο FTSE ASE small cup 80 έχασε 1,90%. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία, για τρίτη συνεχόμενη φορά, ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε σημαντικές απώλειες, κλείνοντας στις 3.877,63 μονάδες, μειωμένος σε ποσοστό 1,23%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 350,23 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 68,4 οφείλονται σε μεταβιβάσεις πακέτων. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν αυτοί της Βιομηχανίας, της Τεχνολογίας και των Τροφίμων – Ποτών, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν εκείνοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, των Ασφαλειών και των Μέσων Ενημέρωσης. Την επομένη, η ανυπαρξία εγχώριων ειδήσεων, σε συνδυασμό με τις πιέσεις στον τραπεζικό κυρίως κλάδο και τις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 3.839,44 μονάδες, με πτώση της τάξης του 0,98%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 320.241.482,79 ευρώ. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 88 κινήθηκαν ανοδικά, έναντι 131 πτωτικών.

> Ενισχυμένοι, διαιρεμένοι ή κάτι άλλο; Εντύπωση και ποικίλα σχόλια προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο οι «πράσινοι» συνδικαλιστές του συλλόγου των εργαζομένων της ATEbank υποδέχτηκαν τις δηλώσεις της υπεύθυνης του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής. Πιο πολύ «χώρο – χρόνο» αφιέρωσαν στις επισημάνσεις του κ. Λαφαζάνη, όχι άδικα, παρά τις αιτιάσεις της κ. Κατσέλη, γιατί άραγε; Και όλα αυτά την ίδια περίοδο που ολοένα και περισσότεροι υποψήφιοι «γαμπροί» εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για την εξαγορά της «νύφης» με τα πολλά προικιά.

> Μα καλά δεν «κοκκινίζουν»; Eν έτει 2008, μία δεκαετία μετά τη χρηματιστηριακή φούσκα, υπάρχουν ακόμα ΑΧΕΠΕΥ που αναφέρουν στους ισολογισμούς τους ότι «… για την κάλυψη των ζημιών που πιθανόν να προκύψουν από τη μη είσπραξη των απαιτήσεων… η εταιρεία έχει σχηματίσει… πρόβλεψη ποσού 620 χιλιάδων ευρώ…».

> Πολλοί μιλούν ακόμα και για ροή «μαύρου χρήματος»! Με αφορμή τη λήξη της περιόδου δημοσίευσης των τριμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων, ρωτάμε με ποια κοινά αποδεκτά μέτρα και κάτω από ποιες διαδικασίες καθορίζεται το ύψος της έκπτωσης που προσφέρει ο «Τύπος» στα διαφημιστικά γραφεία και όχι μόνο;

> Βρε κάτι συμπτώσεις; Αυτά που δεν «μπορούσε» να επισημάνει η έκθεση της εγχώριας National Sec – P&K σχετικά με την πορεία της ΔΕΗ ήρθε να τα τονίσει η μελέτη της αλλοδαπής JP Morgan! Η περικοπή της τιμής στόχου από την πρώτη και η σύνδεση της κερδοφορίας με την αύξηση των οικιακών τιμολογίων από τη δεύτερη, μόνο τυχαίες δεν ήταν. Η επιβεβαίωση των «μεθοδεύσεων» έγινε λίγο αργότερα από τον ίδιο τον κ. Αθανασόπουλο, ο οποίος, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του, απαίτησε τη μετακύλιση της αύξησης των εξωγενών συντελεστών κόστους στους καταναλωτές.

> Προσαρμόζεται ανάλογα με τις καταστάσεις, μεταλλάσσεται ανάλογα με τα δεδομένα, διαφοροποιεί τις θέσεις του προκειμένου να βρίσκεται στα «φώτα» της δημοσιότητας! Η αναφορά μας στον πρόεδρο του ΧΑ κ. Καπράλο, ο οποίος δήλωσε ότι η αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για τις εισηγμένες επιχειρήσεις που «βλέπουν» εκτός συνόρων.

> Σε κυβέρνηση «αναρμόδιων» τείνει να εξελιχθεί αυτή της ΝΔ, καθώς οι περισσότεροι από τους υπουργούς της, σε ρόλο σχολιαστών, από τη μια τάσσονται υπέρ των πάσης φύσεως εργατικών «διεκδικήσεων», ενώ από την άλλη δηλώνουν ότι τα θέματα αυτά δεν είναι της δικαιοδοσίας τους.

> Υπάρχει άραγε γνωμάτευση, νομική ή/και λογιστική, βάσει της οποίας η διοίκηση της Βιοσώλ αποφάσισε να μη σχηματίσει πρόβλεψη για υποθέσεις που ενδέχεται να έχουν σημαντική επίπτωση στην οικονομική κατάσταση της εταιρείας και του ομίλου;

> Την ύστατη στιγμή, μία μόλις εβδομάδα πριν από την αντικατάστασή του, ο πάλαι ποτέ ισχυρός υπερκομματικός άνδρας της Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε να ζητήσει «άφεση αμαρτιών» από τους εργαζόμενους, να γίνει αρεστός στους συνταξιούχους, μήπως και «σώσει» την υστεροφημία του, μήπως και φύγει με ψηλά το κεφάλι. Περί των δηλώσεων Γκαργκάνα ο λόγος, ειδικά δε αυτών που είχαν να κάνουν με την παραδοχή ότι η ακρίβεια δεν προέρχεται από τους μισθούς, αλλά από την αισχροκέρδεια των ολιγοπωλίων και τα κλειστά επαγγέλματα.

> Κατά την ταπεινή μας γνώμη, οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από πλευράς εισηγμένων επιχειρήσεων δεν πρέπει να διαρρέουν, ούτε και να προαναγγέλλονται, ώστε να μετρώνται απλώς οι αντιδράσεις, αλλά να ανακοινώνονται επίσημα από τα πλέον αρμόδια όργανα, που αναλαμβάνουν έτσι το βάρος των ευθυνών τους.

> Από επιχειρήσεις κρατικού ενδιαφέροντος και διευθύνσεις υπουργείων φαίνεται να λαμβάνουν πλέον προμήθειες, για παροχή υπηρεσιών, οι συμβουλευτικές εταιρείες που διαθέτουν «μεγάλες πλάτες». Πρόσφατο παράδειγμα αυτό μεταξύ των Kantor, ΕΛΠΕ και ΕΓΔΕΚΟ.

> Μεγάλη η συμμετοχή των εγχώριων και αλλοδαπών επιχειρήσεων στα νέα έργα που προωθούνται μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς τα χρήματα ξεπερνούν τα 750 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που τα καθιστά άκρως ελκυστικά.

> Ελληνικά νοικοκυριά… σε απόγνωση! Το πρώτο χτύπημα δόθηκε από τους μισθούς πείνας και τις υπέρογκες αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, ακολούθησε το δεύτερο με τις επιπτώσεις από την επιδείνωση του τραπεζικού δανεισμού, ενώ ήρθε το τρίτο για να τα αποτελειώσει: άνοδος των τιμών σε ενοίκια, κοινόχρηστα και λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

> Μήπως η αναδιάρθρωση της δομής του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής, θέμα που αναμένεται να απασχολήσει την επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, έχει να κάνει και με την πρόσφατη τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου για την πρώην Αλκάρ; Μαθαίνουμε πάντως ότι οι μικρομέτοχοι, που εμπιστεύτηκαν, έπαιξαν και έχασαν τα «μαλλιά της κεφαλής τους», αναμένεται να δώσουν βροντερό παρών.

> «Αναρχία» δηλώσεων, καθώς έλληνες και ξένοι αναλυτές δεν μπορούν να βρουν κοινή συνισταμένη, σχετικά με την πορεία της εγχώριας χρηματαγοράς! Αμυντική στάση, χαμηλές προσδοκίες, επαναξιολόγηση θέσεων, κλείδωμα κερδών, είναι κάποιες από τις επίσημες θέσεις τους.

> Αν ανησυχούν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου οι έλεγχοι της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς είναι προληπτικοί, άμεσοι και αποτελεσματικοί, τότε τι να πούμε κι εμείς εδώ, όπου η εποπτική μας αρχή ακολουθεί τις εξελίξεις και ελέγχει βάσει της επικαιρότητας. Περί του inside trading ο λόγος.

> Επειδή πολλά λέγονται και ακόμα περισσότερα διαρρέουν, ρωτάμε ευθέως ποιοι εκ των μεγαλομετόχων της MIG και για ποιους λόγους απαίτησαν από τη γενική συνέλευση της εταιρείας και πέτυχαν την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 284 εκατ. ευρώ;

> Βαριά ήττα της κυβέρνησης, παταγώδης αποτυχία του οικονομικού επιτελείου, «ξεμπρόστιασμα της γαλάζιας προπαγάνδας»! Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε την εκτόξευση του πληθωρισμού στο 4,9%, για τον μήνα Μάιο;

> Λογική του παραλόγου! Διαφωνούμε πλήρως με πολλές από τις ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιρειών που έχουν να κάνουν με αγορές ιδίων μετοχών, τόσο ως προς το εύρος μεταξύ ανώτερης και κατώτερης τιμής, όσο και ως προς τη χρονική διάρκεια απόκτησής τους.

> Πολύ θα θέλαμε να ξέρουμε ποια ήταν τα κριτήρια αξιολόγησης της Thomson Reuters, βάσει των οποίων συμπληρώθηκε η λίστα με τους καλύτερους CEOs, από πλευράς εγχώριων εισηγμένων επιχειρήσεων. Πάντως, ο κύριος «δεν ξέρω δεν είδα δεν άκουσα» πώς μου «σκούπισαν» τις μετοχές της εταιρείας μου βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης. Περί του κ. Βουρλούμη ο λόγος.

> Η τάση κλίνει προς τα εκεί! Για να δούμε αν η αναγκαιότητα της ισχυροποίησης των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών οδηγήσει μεταξύ άλλων σε ένα νέο κύκλο εξαγορών – συγχωνεύσεων, σε εσωτερικό και εξωτερικό;

> Από τις ανακοινώσεις των εισηγμένων, που δημοσιεύονται μετά τα δελτία των 8 μ.μ.: «… η λειτουργία της εταιρείας μας (Παρνασσός ΑΒΕΤΕ ) είναι συνεχής, συνεπής και απρόσκοπτη. Ο κ. Πανούσης μοχθεί για την προάσπιση των συμφερόντων της εταιρείας, ανεξαρτήτως της μη φυσικής παρουσίας του σε αυτή…»! Τα συμπεράσματα δικά σας.

> Με αφορμή τα «μαύρα σύννεφα» που έχουν δημιουργηθεί από τη ραγδαία πτώση των κρατικών εσόδων, ρωτάμε πόσες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις παραμένουν φορολογικά ανέλεγκτες και πόσοι από τους οφειλέτες του Δημοσίου, με βεβαιωμένα χρέη, δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ;

> Οι αλλαγές σε καίρια «πόστα» εισηγμένων επιχειρήσεων καλά κρατούν! Μετά τους υπευθύνους των τμημάτων εσωτερικού ελέγχου, τους προϊσταμένους των υπηρεσιών εξυπηρέτησης μετόχων, τους οικονομικούς διευθυντές, σειρά φαίνεται να παίρνουν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Πρόσφατα παραδείγματα αυτά των Vell Group και Unisystems.

> Οι υψηλές αμοιβές των μελών του ΔΣ, τα πλουσιοπάροχα προγράμματα stock options, οι παχυλές μερισματικές αποδόσεις και ο δανεισμός από τα ρευστά διαθέσιμα είναι κάποιες από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν ορισμένοι βασικοί μέτοχοι προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.

> Στα χαρακώματα αναμένεται να οδηγηθούν τα δύο μεγάλα αντίπαλα στρατόπεδα των Sea Star και Blue Star Ferries! Αφορμή, η πρόθεση των Μινωικών Γραμμών να προβούν σε πώληση του μετοχικού πακέτου που κατέχουν στην Hellenic Seaways.

> Συμφωνίες κυρίων! Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της αποστολής- συλλογής στοιχείων από την Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με την εφαρμογή των επιταγών της Βασιλείας από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα;

> Και μετά σου λένε ότι είναι κεντρώοι, ότι απευθύνονται σε όλους τους πολίτες, ότι επιδιώκουν την ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων, ότι είναι ενάντια στα καρτέλ και τα ολιγοπώλια! Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τους ψήφους των «γαλάζιων» εθνοπατέρων, απέρριψε την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ελάφρυνση των νοικοκυριών και την προστασία των καταναλωτών από την υπερχρέωση.

> Πέρασε καιρός! Στα αξιοσημείωτα της προηγούμενης εβδομάδας το «πράσινο φως» που έλαβε η εταιρεία Γερολυμάτος από το ΔΣ του ΧΑ, προκειμένου να εισαγάγει τις μετοχές της στην κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στον αντίποδα η ΕΞΑΛΚΟ, η οποία αποφάσισε την προσωρινή αναβολή του αιτήματος εξέτασης του φακέλου για τη δημόσια προσφορά της.

> Για να δούμε αν η στασιμότητα που παρατηρείται αυτήν την περίοδο στην εγχώρια κτηματαγορά, λόγω της διατήρησης των τιμών σε υψηλά επίπεδα, θα στρέψει τους υποψήφιους αγοραστές από τις νεόκτιστες στις μεταχειρισμένες ή τις προς ενοικίαση κατοικίες…

> Λίγη προσοχή δεν βλάπτει! Μπορεί οι τιτλοποιήσεις απαιτήσεων να εξυπηρετούν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ομίλων που τις εφαρμόζουν, αποτελούν όμως εξαιρετικά περίπλοκες διαδικασίες, γεγονός που απαιτεί κατʼ ελάχιστον οργάνωση λειτουργίας, στελέχωση με ικανό προσωπικό και εξειδικευμένη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

> Τα λίγα θετικά πιστώνονται στις διοικήσεις, ενώ τα πολλά αρνητικά χρεώνονται στους εργαζομένους! Η «γαλάζια προπαγάνδα» βρήκε την εύκολη λύση, τόσο για τη μειωμένη κίνηση των εμπορικών πλοίων, όσο και για την αρνητική διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

> Καλές οι συμφωνίες και τα επιχειρηματικά ντιλ, μεταξύ δημόσιων επιχειρήσεων και ιδιωτικών εταιρειών, ακόμα καλύτερη όμως η προσπάθεια βελτίωσης του μικρού free float, γεγονός που θα προσέλκυε περισσότερους θεσμικούς επενδυτές. Η αναφορά μας στην ΕΥΑΘ.

> Αν οι ταμειακές ροές των εισηγμένων επιχειρήσεων αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη επιχειρηματικών ντιλ, τότε τα άδεια ταμεία αρκετών υγιών εταιρειών της μικρής κεφαλαιοποίησης αποτελούν προάγγελο εξελίξεων που έχουν να κάνουν με εξαγορές και συγχωνεύσεις, από μεγάλους ομίλους.

> Κακόβουλες διαρροές παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού ή επιχειρηματικές στρατηγικές που δεν τελεσφόρησαν; Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες επιχειρήσεις, που στο πλαίσιο εφαρμογής των αποφάσεων της αρμόδιας εποπτικής αρχής προχωρούν σε επίσημες διαψεύσεις δημοσιευμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πραξιτέλειο.

> Πόσο θα στοιχίσει στους εγχώριους δανειολήπτες, μια αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 0, 25%; Αν τα πιστωτικά ιδρύματα τη μετακυλίσουν αυτούσια στους καταναλωτές, τότε ενδέχεται να ξεπεράσει τα 360 εκατομμύρια ευρώ!

> Προς όφελος του ανταγωνισμού! «Βολές κατά ριπάς» ήταν αυτές που έριξαν οι έλληνες θεσμικοί επενδυτές, βάζοντας στο στόχαστρό τους τόσο το οικονομικό επιτελείο για την παροχή φορολογικών κινήτρων όσο και ΧΑ – ΕΚ, για την αναμόρφωση του πλαισίου της τιμολογιακής πολιτικής και τη θεσμοθέτηση του Omnibus Account.

> Τα σενάρια πάντως είναι πολλά! Ποιος από τους εμπλεκομένους στο ντιλ μεταξύ των εισηγμένων Pasal Development και Sciens «ένιωσε την ανάγκη» να προχωρήσει σε «πληρωμένη» καταχώρηση, προκειμένου να πείσει για τα περί ταυτόχρονης ωφέλειας αγοραστή και πωλητή;

> Δεν πιστεύουμε ότι οι φορείς και οι θυγατρικές εταιρείες του Δημοσίου, όλοι αυτοί δηλαδή που έχουν αναλάβει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, μοιράζουν δουλειές σε άλλες επιχειρήσεις υποψήφιων αγοραστών, προερχόμενων κυρίως από τραπεζικά ιδρύματα.

> Παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες των αρμόδιων εποπτικών αρχών, η πορεία των εισηγμένων εταιρειών ήταν, είναι και θα είναι αλληλένδετη – πλήρως εξαρτημένη από την αντίστοιχη των βασικών τους μετόχων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης της Αλουμύλ, λόγω των γεγονότων με τον ιδιοκτήτη της.

> Αληθεύει ότι ορισμένοι από τους κρατικά εποπτευόμενους οργανισμούς και κάποιες από τις δημοσίου ενδιαφέροντος επιχειρήσεις είναι έτοιμες να ακολουθήσουν τις οικολογικές «ανησυχίες» της Βουλής, «μοιράζοντας» «κούρσες» φιλικές προς το περιβάλλον;

> Τι και αν «βοούσε» ο τόπος, ο κ. Πιλάβιος «φορούσε ωτασπίδες»! «Τελευταίος και καταϊδρωμένος», ζήτησε πάντως από τις εισηγμένες επιχειρήσεις προσοχή στις αναγγελίες των πολυετών business plans και αναθεωρήσεις όποτε αυτές κρίνονται αναγκαίες.

> Οι αυξομειώσεις ποσοστών, από πλευράς αλλοδαπών επενδυτικών οίκων, πέριξ του 5% του μετοχικού κεφαλαίου των εγχώριων εισηγμένων επιχειρήσεων, καλά κρατούν! Πρόσφατο παράδειγμα αυτό της έμμεσης συμμετοχής της Morgan Stanley στη Forthnet.

> Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, πληροφορική, τρόφιμα – ποτά, εστιατόρια, ρούχα, υπηρεσίες υγείας, τσιμέντα, φάρμακα – απορρυπαντικά, έπιπλα, αποτελούν τις βασικές εστίες ανάφλεξης της ακρίβειας, καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις των εν λόγω κλάδων εμφανίζουν δυσθεώρητα υψηλά περιθώρια καθαρού κέρδους.

> Με αφορμή το βούλευμα του Συμβούλιο Εφετών με το οποίο προφυλακίστηκε ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων για την αγορά δομημένου ομολόγου, ελπίζουμε ότι ο εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση συνολικά θα ενημερωθεί σχετικά με τις θέσεις της SEC και τον ρόλο που διαδραμάτισαν διεθνώς τόσο οι εταιρείες αξιολόγησης όσο και οι επενδυτικές τράπεζες.

> Τουλάχιστον δεν ήταν για κάλυψη βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων! Άλλη μια εισηγμένη επιχείρηση που με σκοπό τις επενδυτικές της ανάγκες προχώρησε στη σύναψη ομολογιακού δανείου ποσού 10.000.000 ευρώ. Περί της ΑΧΟΝ ο λόγος.

> Αφού δεν κατάφεραν να πάρουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, στράφηκαν στα κοινοτικά προγράμματα του Δʼ ΚΠΣ! Με νομοθετική ρύθμιση η εταιρεία ΔΗΜΟΣ ΑΕ θα είναι πλέον σε θέση να διαχειριστεί πόρους του ΕΣΠΑ.

> Κάτι θέλει να κρύψει! Ποιος από τους πρώην «διοικούντες» την ATEbank, του οποίου το όνομα έχει εμπλακεί τόσο σε υποθέσεις παράνομων δανειοδοτήσεων, βλέπε Αλλαμανή, όσο και διακίνησης μαύρου χρήματος, βλέπε Siemens, αγοράζει εκτάσεις στο Θεολόγο;

> Σε υψηλά επίπεδα το καλαμπόκι, εν μέσω εκτιμήσεων για μείωση της παραγωγής, ο χρυσός, λόγω ανόδου των τιμών του αργού πετρελαίου, και το δολάριο, ελέω Φέντεραλ Ριζέρβ και αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

> Ανισορροπία μεταξύ παγκόσμιας ζήτησης και προσφοράς πετρελαίου ή μια ακόμη φούσκα κερδοσκοπίας στον «μαύρο χρυσό»; Αν και οι τιμές φαίνεται να πέφτουν πρόσκαιρα, εντούτοις αναμένεται να καταγράψουν και νέα υψηλά.


Σχολιάστε εδώ