4 «ΟΧΙ» στον Αλαβάνο
Στη διαδικασία κύρωσης της Ευρωσυνθήκης από τη Βουλή τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του κλίματος της «ανανεωτικής πτέρυγας» αρνήθηκαν να υπακούσουν στην κομματική γραμμή καταψήφισης της Ευρωσυνθήκης και απείχαν από την ψηφοφορία. Πρόκειται για τους Μ. Παπαγιαννάκη, Α. Φιλίνη, Γ. Ψαριανό και Ν. Τσούκαλη, οι οποίοι είχαν διαμηνύσει ότι εάν έπαιρναν μέρος στην ψηφοφορία, θα δήλωναν «παρών». Τελικά, προτίμησαν να απέχουν προκειμένου να μη δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα στο κόμμα. Κατά την εκτίμησή τους η Ευρωσυνθήκη ναι μεν δεν είναι αυτή που θα ήθελαν, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα βήμα μπροστά από την ισχύουσα συνθήκη της Νίκαιας και τυχόν καταψήφισή της θα αποτελούσε οπισθοδρόμηση στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για την κορυφαία διαφοροποίηση στελεχών του
ΣΥΡΙΖΑ επί ηγεσίας του δίδυμου Αλαβάνου-Τσίπρα και είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει νέο κύκλο εσωστρέφειας σε μια περίοδο όπου αρκετοί θεωρούσαν ότι λόγω της δημοσκοπικής ανόδου αυτά τα φαινόμενα αποτελούσαν παρελθόν. Όμως ο διχασμός στο εσωτερικό του ΣΥΝ και πολύ περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εκλείψει ποτέ, απλώς τα προβλήματα κρύβονταν «κάτω από το χαλί» και τα επισκίαζε η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις μετά τις τελευταίες εκλογές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εσωκομματικές διαφωνίες εμφανίστηκαν με ιδιαίτερη ένταση και στο θέμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων για τις πρυτανικές εκλογές. Ο ΣΥΝ έδωσε κριτική υποστήριξη σε αυτές τις κινητοποιήσεις (που έφτασαν μέχρι και στο απαράδεκτο γεγονός να καταστρέφονται οι κάλπες), κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά και μερίδας πανεπιστημιακών που πρόσκεινται στον ΣΥΝ. Ήταν τέτοια η έκταση της σύγκρουσης, που μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι παίζει τον ρόλο του υπερασπιστή της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να εφαρμόσει τον νόμο-πλαίσιο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευθούν και το επόμενο διάστημα με αυτόν τον διχασμό, ο οποίος με κάθε αφορμή θα έρχεται στην επιφάνεια. Κάτι που είναι φυσικό να στοιχίσει στη δημόσια εικόνα του κόμματος, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν πλαστή. Οι διαφορές για μια σειρά σοβαρά θέματα είναι υπαρκτές και δεν ξεπερνιούνται με επίπλαστες εκκλήσεις ενότητας ή με προτροπές για σιωπή λόγω της ανόδου που σημειώνει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Πρόκειται για εγγενείς διαφορές που συνοδεύουν τον ΣΥΝ από τη γέννησή του, αφού άλλη ιδεολογική αφετηρία έχουν τα προερχόμενα από το ΚΚΕ στελέχη και άλλη αυτοί που προέρχονται από το πάλαι ποτέ ΚΚΕ εσωτερικού και την ΕΑΡ. Διαφορές που φτάνουν μέχρι και την κυβερνητική πρόταση του κόμματος, αφού οι «ανανεωτικοί» θεωρούν ότι μπορεί να γίνει ένας διάλογος με το ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας, ενώ οι του «αριστερού ρεύματος», που είναι και η πλειοψηφία, το αποκλείουν κατηγορηματικά.
Οι διαφορές που υπάρχουν συζητήθηκαν σε κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Α. Αλαβάνου, αλλά δεν προέκυψε ομοφωνία, με αποτέλεσμα την ηχηρή διαφοροποίηση των τεσσάρων βουλευτών στην ψηφοφορία για την κύρωση της Ευρωσυνθήκης.