34 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ Η ΓΙΑΝΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»!
Έκπληξη ήταν και η δημόσια τοποθέτηση της εφημερίδας το περασμένο Σάββατο, που το κύριο άρθρο της είχε τίτλο «οι ζημιές μας» και την «επεξήγηση» για τις αιτίες των μεγάλων ζημιών. Αυτό που δεν εξηγήθηκε είναι ποιος είναι ο στόχος του «ΕΤ», ενώ το μήνυμα για «αναδιοργάνωση» προκάλεσε αίφνης μεγάλη ανησυχία εντός της εφημερίδας. Φημολογείται έντονα, για παράδειγμα, ότι από τον Σεπτέμβριο θα γίνουν πάλι αξιολογήσεις προσωπικού και αλλαγές στην ηγετική ομάδα.
Η ζημία των 34 εκατ. ευρώ που εμφανίστηκε στον ισολογισμό του 2007 είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της εφημερίδας και καταγράφεται δύο χρόνια μετά την αγορά της από τη Γιάννα Αγγελοπούλου. Ο τζίρος ανέβηκε στα 33 εκατ. ευρώ και οι σωρευτικές ζημίες στα… 47 εκατ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από τον πίνακα με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας Ίδρυμα Τύπου, όταν η Γιάννα Αγγελοπούλου αγόρασε το 2006 τον «Ελεύθερο Τύπο» αντί 10 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, η εφημερίδα εμφάνιζε για το 2005 τζίρο 24,4 εκατ. ευρώ, ζημίες χρήσης 2,1 εκατ. ευρώ και συνολικές ζημίες 10,2 εκατ. ευρώ. Το 2006 ο κύκλος εργασιών έπεσε στα 22 εκατ. ευρώ, οι ζημίες χρήσης ανέβηκαν στα 6,7 εκατ. ευρώ και οι συνολικές στα 16 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσει την επόμενη χρονιά η έκρηξη. Το κόστος της αποζημίωσης προσωπικού εξαιτίας του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, μαζί με την προβολή του φύλλου, ανέρχεται στο ποσό των 8 εκατ. ευρώ, σχεδόν το ένα τέταρτο των ζημιών του έτους. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν επίσης οι υποχρεώσεις της εταιρείας, μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες, που από 14,8 εκατ. ευρώ το 2006 έφθασαν το 2007 τα 28,3 εκατ. ευρώ.
Η θέση του «ΕΤ»
Ο «Ελεύθερος Τύπος» πρωτοτύπησε και είχε και το σχετικό θάρρος να δώσει στο κύριο άρθρο του μια ερμηνεία για τη ζημία των 34 εκατ. ευρώ. Η διεύθυνση της εφημερίδας δηλώνει εξαρχής πως «πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό» και εξηγεί πως «κατά ένα μέρος αποτελεί εμφάνιση λογιστικής ζημίας από διαγραφή συσσωρευμένων επισφαλών απαιτήσεων (που δεν γινόταν κατά το παρελθόν) και από τη ρεαλιστική αποτίμηση παλιών προσφορών που είχαν απαξιωθεί». Στις ζημίες του 2007 εντάσσεται και το «υψηλό κόστος αναδιοργάνωσης του προσωπικού, μέσω ιδίως του προγράμματος εθελουσίας εξόδου», το οποίο αποφάσισε η ιδιοκτησία της εφημερίδας, χωρίς όμως να καταφέρει να μειώσει τον αριθμό του προσωπικού!
Μέρος των ζημιών αποδίδεται και στη «μετάβαση σε νέα ποιότητα παραγωγής και εκτύπωσης», στον «ριζικό ανασχεδιασμό του layout» και στη «χρήση καλύτερου χαρτιού», καθώς και στην «προσθήκη νέων ενθέτων υψηλών προδιαγραφών, όπως το «ΕΤ Weekly», το «Agenda», το «Review», το «ET Sports»», καθώς και στην «πολιτική προσφορών» και στη «διαφημιστική καμπάνια του νέου «Ελεύθερου Τύπου»», ώστε να τον δουν και να τον γνωρίσουν νέοι αναγνώστες. Η εφημερίδα προαναγγέλλει και νέα «προσεκτική και σταθερή αναδιοργάνωση», και σημειώνει, κάνοντας μια ανώδυνη και έμμεση νύξη εναντίον άλλων εκδοτών, πως η εκδοτική προσπάθεια του «Ελεύθερου Τύπου» «χρηματοδοτείται από υγιείς οικονομικούς πόρους, από επιχειρηματική δραστηριότητα συνειδητά αναπτυσσόμενη μόνο εκτός των συνόρων».
Η θέση αυτή προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, μεγάλη έκπληξη, αλλά και ερωτηματικά. Αν λοιπόν, σχολιαζόταν ευρέως, ο «ΕΤ» δεν έχει συμφέροντα, γιατί βάζει τόσο πολλά λεφτά στην εφημερίδα; Η θέση της ιδιοκτησίας, όπως εκφράστηκε και δημόσια στα πρώτα στελέχη που κλήθηκαν να κάνουν το όραμα του νέου φύλλου πράξη, ήταν πως θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να γίνει η πρώτη και καλύτερη εφημερίδα στον ελληνικό Τύπο. Δύο χρόνια μετά, με εξαίρεση τον Μ. Κοττάκη που από στέλεχος έμεινε προϊστάμενος τμήματος, όλα εκείνα τα πρώτα στελέχη έχουν αποχωρήσει. Τρεις διευθυντές απομακρύνθηκαν και στο δυναμικό της εφημερίδας προστέθηκε σταδιακά νέα ομάδα στελεχών, η οποία προχώρησε σε νέες προσλήψεις προσωπικού. Αν με την εθελούσια έξοδο ήθελε η ιδιοκτησία να μειώσει το προσωπικό, δύο χρόνια μετά ο αριθμός των εργαζομένων τριπλασιάστηκε. Όπως όμως παραδέχεται και η διεύθυνση στο κύριο άρθρο της, το μεγαλύτερο κόστος αποδίδεται στην εμπορική πολιτική (προσφορές – διαφήμιση) και στην αλλαγή του φύλλου. Δύο χρόνια μετά, πράγματι ο «ΕΤ» δεν θυμίζει σε τίποτε την παλιά του εποχή. Δεν κατάφερε όμως τον στόχο του, να κάνει την ανατροπή στον ελληνικό Τύπο. Πολλές φορές φαίνεται η πολιτική και ιδεολογική σύγχυσή του, από τα σοβαρά πολιτικά θέματα ως και τα μικρά της καθημερινότητας. Απόρροια των πολλών, πολλές φορές και αντίθετων, απόψεων που υπάρχουν στην ηγετική ομάδα του «ΕΤ» είναι η απουσία κεντρικής κατεύθυνσης στην εφημερίδα και η μη αξιοποίηση του σημαντικού δυναμικού του σε δημοσιογράφους, ενώ το σοβαρότερο είναι ότι δεν κατάφερε να εμπνεύσει στους ίδιους τους εργαζομένους του τους στόχους που έθεσε η ιδιοκτησία. Πριν από ενάμιση χρόνο είχε προκαλέσει μεγάλη έκπληξη η απόφαση να κλείσει το πιεστήριο. Πράξη παρόρμησης που σήμερα είναι φανερό πως δημιουργεί προβλήματα στην εφημερίδα, η οποία έχει μεγάλο κόστος έκδοσης και σκέφτεται να αλλάξει πιεστήριο.
Τα οικονομικά του ομίλου
Η Ίδρυμα Τύπου δεν είναι η μοναδική εταιρεία του ομίλου με αρνητικά οικονομικά δεδομένα.
• Τύπος Συμμετοχών: Η μητρική εταιρεία της Ίδρυμα Τύπου στην πρώτη υπερδωδεκάμηνη χρήση της παρουσίασε ζημίες 777.948 ευρώ, με κύκλο εργασιών ύψους 1.000.000 ευρώ. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 54.507.0000 ευρώ, εκ των οποίων τα 21.000.000 ευρώ είναι οφειλόμενα. Αυτά είναι χρήματα που καταβάλλει η ιδιοκτησία της Τύπος Συμμετοχών. Σημειώνουμε πως και το μετοχικό κεφάλαιο της Ίδρυμα Τύπου είναι ύψους 47.105.581 ευρώ, εκ των οποίων καταβεβλημένα είναι τα 26.902.520 ευρώ και οφειλόμενα τα 20.203.060 ευρώ.
• City 99,5: Ένα ακόμη εγχείρημα χωρίς αποτέλεσμα ήταν και ο άνευρος και αναιμικός City 99,5. Οι ζημίες του πρώην Planet εκτινάχθηκαν στα 3.045.038 ευρώ, έναντι ζημιών 335.672 ευρώ το 2006, όταν υπολειτουργούσε με τζίρο 41.776 ευρώ το 2007, έναντι 171.864 ευρώ το 2006. Οι συνολικές ζημίες της εταιρείας ανέρχονται σε 7.403.978 ευρώ, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είναι αρνητικά, στα 1.359.499 ευρώ. Θυμίζουμε πως στον όμιλο ΜΜΕ της Γ. Αγγελοπούλου υπάρχει μία ακόμη εταιρεία, η ΜΜΕ Ηλεκτρονικών Συμμετοχών.