Όταν πέσει το σκοτάδι στο Μεταξουργείο, την Κυψέλη και τις γειτονιές της Αθήνας…

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ της ηθοποιού Άννας Βαγενά, κατοίκου του Μεταξουργείου, προς τον δήμο αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς για την εικόνα που επικρατεί στο Μεταξουργείο και στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, αλλά και η επιστολή ενός ενεργού πολίτη από το 6ο δημοτικό διαμέρισμα για την κατάσταση που επικρατεί στην Κυψέλη και την εγκληματικότητα, τις οποίες δημοσιεύουμε σήμερα, περιγράφουν μια κατάσταση που η Άννα Βαγενά τη χαρακτηρίζει αφόρητη, αλλά δίνει και το κλίμα που κυριαρχεί, θα λέγαμε, στους κατοίκους στις γειτονιές, ότι δηλαδή Αθήνα δεν είναι το Κολωνάκι ή το Σύνταγμα και ότι εκεί απαιτούνται σοβαρές παρεμβάσεις τόσο από τον δήμο όσο και από την Πολιτεία.

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ επιστολή η Άννα Βαγενά, που όχι μόνο κατοικεί στην περιοχή αλλά και εργάζεται εκεί (έχει το Θέατρο Μεταξουργείο), αφού χαρακτηρίζει την κατάσταση αφόρητη, αναφέρεται ειδικότερα στις πλατείες Κουμουνδούρου και Αυδή και σημειώνει ότι «έχουν καταληφθεί από άστεγους και ναρκομανείς, οι οποίοι στη διάρκεια της ημέρας περιφέρονται στους γύρω δρόμους, στους οποίους αφοδεύουν και κάνουν χρήση ναρκωτικών. Έτσι όλη η ευρύτερη περιοχή μέχρι την Ομόνοια είναι ένα τεράστιο αφοδευτήριο, με τραγικές όπως καταλαβαίνετε, συνέπειες για την ποιότητα της ζωής μας και την υγεία μας. Καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα των αστέγων και των περιθωριακών ατόμων είναι τεράστιο. Όμως δεν μπορεί να αφήνονται στην τύχη τους από την πολιτεία (δήμο και υπουργεία) και να υφίσταται μια συγκεκριμένη περιοχή, η δική μας στην προκειμένη περίπτωση, όλο το βάρος της άθλιας διαβίωσής τους. Κάθε φορά που βγαίνουμε από το σπίτι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ανθρώπινη εξαθλίωση στην πιο τραγική μορφή της, πράγμα που επιδρά, όπως καταλαβαίνετε, αρνητικά στην ψυχική μας διάθεση, κινδυνεύει και η φυσική μας υγεία από σοβαρές μολυσματικές αρρώστιες».

ΔΥΣΤΥΧΩΣ -τονίζει στην επιστολή της η δημοφιλής ηθοποιός- τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Μόλις πέσει η νύχτα οι γύρω δρόμοι (Αγησιλάου, Μυλλέρου, Κεραμεικού, Λεωνίδου) γεμίζουν από αγόρια διαφόρων εθνικοτήτων τα οποία προσφέρονται για ανδρική πορνεία.

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ του εμπορίου των Κινέζων στην περιοχή αυτή είναι το άλλο μεγάλο πρόβλημα που επισημαίνεται στην επιστολή και σημειώνεται ότι εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα και έχουν καταλάβει όλα τα καταστήματα της περιοχής. Δεν ξέρω αν αυτό είναι νόμιμο -τονίζεται στην επιστολή- μιας και η χρήση γης της περιοχής, σύμφωνα με την Πολεοδομία, επιτρέπει μόνο καταστήματα ήπιας εμπορικής χρήσεως (δηλαδή μικρά μαγαζιά για τις ανάγκες της γειτονιάς και είναι χαρακτηρισμένη κυρίως ως περιοχή κατοικίας) και αναρωτιέται με νόημα: «Ποιος είναι λοιπόν αυτός που δίνει τις άδειες σε όλα αυτά τα κινέζικα μαγαζιά χονδρικού εμπορίου ρούχων να λειτουργούν στην περιοχή με συνέπεια να στοιβάζονται τόνοι σκουπιδιών και να κυκλοφορούν συνεχώς αυτοκίνητα τα οποία φορτώνουν και ξεφορτώνουν εμπορεύματα όλες τις ώρες του εικοσιτετραώρου;».

Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ είναι το επόμενο τεράστιο πρόβλημα που επισημαίνεται στην επιστολή, αφού η περιοχή θεωρείται εξαιρετικά επιβαρημένη και χρειάζεται διπλή και τριπλή προσπάθεια για να μείνει καθαρή, πράγμα το οποίο φυσικά δεν συμβαίνει. Έτσι -σημειώνει- όλες οι είσοδοι εγκαταλειμμένων σπιτιών, που δυστυχώς υπάρχουν πολλά στην περιοχή, οι είσοδοι υπογείων, καθώς και οι εσοχές των πολυκατοικιών στα πεζοδρόμια είναι γεμάτες σκουπίδια και ακαθαρσίες, με αποτέλεσμα όταν βαδίζουμε πλάι σ’ αυτά να μπορούμε δύσκολα να συγκρατήσουμε το αίσθημα αηδίας που προκαλεί εμετό.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ μάλιστα η Άννα Βαγενά απευθύνεται στον δήμαρχο της Αθήνας να επισκεφθεί την περιοχή, τονίζοντας ότι «αν ερχόσασταν μια μέρα και κάναμε μαζί έναν περίπατο σ’ αυτήν την περιοχή θα διαπιστώνατε και μόνος σας την αλήθεια των όσων σας περιγράφω», επισημαίνοντας μάλιστα με έμφαση ότι «ντρέπομαι σαν πολίτης αυτής της πόλης και αυτού του τόπου που αγαπώ απεριόριστα, όταν συναντάω τουρίστες που μένουν στα ξενοδοχεία της περιοχής και τους βλέπω να περπατούν στη γειτονιά μου. Δεν αρκεί να καλούμε τον τουρισμό να έρθει στην Αθήνα, πρέπει και να μην ντρεπόμαστε για το χάλι της».

ΤΕΛΟΣ, κλείνοντας την επιστολή της κάνει έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς να ενεργήσουν άμεσα και επισημαίνει ότι «η Αθήνα δεν είναι μόνο η ”βιτρίνα” της πλατείας Κολωνακίου άντε και λίγο γύρω από το Σύνταγμα και την Πλάκα. Είναι όλο το κέντρο, και κυρίως το ιστορικό κέντρο της, γύρω από την Ομόνοια και τους αρχαιολογικούς χώρους, που αυτούς επισκέπτονται οι τουρίστες. Η περιοχή που σας περιγράφω απέχει μόλις ένα τέταρτο με τα πόδια από τις παρυφές της Ακρόπολης».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ εκτός από τον δήμαρχο της Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη, κοινοποιήθηκε και στους υπουργούς Υγείας Δ. Αβραμόπουλο, Τουρισμού Ά. Σπηλιωτόπουλο, ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, Δημοσίας Τάξεως Π. Παυλόπουλο καθώς και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο, στον Σκανδαλίδη, τον Τσίπρα, τον Στέλιο Λάμπρου καθώς και στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ που έχει διατελέσει χρόνια δημοτικός σύμβουλος, τον Σπύρο Χαλβατζή.

nnn

Η εγκληματικότητα

στην Κυψέλη…

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ επιστολή προς τον δήμαρχο Αθηναίων και η οποία αυτή τη φορά αναφέρεται στο ζήτημα της εγκληματικότητας, που αποτελεί ένα σοβαρό θέμα της καθημερινότητας των πολιτών στο 6ο διαμέρισμα, έστειλε ένας ενεργός πολίτης, ο ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕ Αντώνης Κουγιαγκάς, που είναι τεχνικός Ασφαλείας και Υγείας Εργασίας. Στην επιστολή, που την έχει κοινοποιήσει ήδη στον πρόεδρο του 6ου διαμερίσματος Κ. Λαγό και τον αντιπρόεδρο Χ. Βασιλείου, ο Αντώνης Κουγιαγκάς τονίζει τα εξής:

«ΕΙΝΑΙ γνωστό, γράφει, ότι η εγκληματικότητα στην περιοχή του 6ου δημοτικού διαμερίσματος έχει αυξηθεί το τελευταίο εξάμηνο δραματικά! Φυσικά και σε άλλες περιοχές των Αθηνών, και όχι μόνον, συμβαίνουν τέτοια γεγονότα (που τα λιγότερα παρουσιάζονται στα ΜΜΕ!). Γεγονότα όμως που τείνουν να κάνουν τις περιοχές μας (Κυψέλη, Άγιος Παντελεήμονας, Πλατεία Αττικής κ.λπ.) εστίες πλήρους ανασφάλειας για τους κατοίκους-δημότες-πολίτες που ζουν ή διέρχονται από αυτές ή τις επισκέπτονται. Για να μην εθελοτυφλούμε, όποιος ακούει σήμερα ότι κατοικεί κανείς στην περιοχή του 6ου ΔΔ, και ιδιαίτερα στην Αχαρνών, στην Πλατεία Αμερικής, στα στενά της Κυψέλης, στα Πατήσια, ανατριχιάζει και μόνο στο άκουσμα!

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στην Αθήνα, και ιδιαίτερα στο 6ο ΔΔ, που είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα στην Ελλάδα, είναι τεράστια! Και μάλιστα σε όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης καθημερινής μας ζωής. Εκείνο το οποίο είναι λυπηρό είναι ότι κανένας δημόσιος “άρχοντας” και ιδιαίτερα ο δημοτικός “άρχοντας” δεν ασχολείται σοβαρά με το πρόβλημα. Άλλωστε, όταν είχαμε την έξαρση αυτής της εγκληματικότητας τους περασμένους μήνες, δεν σας είδαμε να ”περάσατε” ούτε μια βόλτα, έτσι για να δείτε τι λένε οι δημότες σας, πώς αισθάνονται, να τους ρωτήσετε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα. Στις γειτονιές αυτές υπάρχουν οικογένειες και παιδιά που μεγαλώνουν με τον φόβο, υπάρχουν ηλικιωμένοι που ζουν κλειδαμπαρωμένοι από το σκοτείνιασμα της μέρας μέχρι το επόμενο πρωί!

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ η ευαισθησία της δημοτικής αρχής; Πού είναι οι προτάσεις; Πού είναι η υποστήριξη στους δημότες; Πού είναι το σχέδιο για την αναβάθμιση της περιοχής; Πού είναι οι συνεργάτες σας και ιδιαίτερα αυτοί του 6ου ΔΔ; Δυστυχώς, έχετε μείνει μόνο στα λόγια(!), παρά τις αντίθετες προεκλογικές σας εξαγγελίες. “Δημιουργούμε το αίσθημα ασφάλειας στους δρόμους, στις πλατείες και στα σπίτια μας”, έλεγε το προεκλογικό σας έντυπο-πρόγραμμα για τη μείωση των προβλημάτων της καθημερινότητας στην Αθήνα…

ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΤΕ άραγε από τον αντιδήμαρχο Καθημερινότητας και τον ΟΑΚΠ (Οργανισμό Αντιμετώπισης Καθημερινών Προβλημάτων), που όπως υποσχεθήκατε στο πρόγραμμά σας, θα “μεταμορφώσει” την αθηναϊκή καθημερινότητα και κατ’ επέκταση τη ζωή όλων των πολιτών της πόλης μας! Υπάρχουν άραγε αυτά ή ζούμε σε εικονική πραγματικότητα; Ή μήπως γι’ αυτόν τον λόγο δεν πατάτε το πόδι σας στις γειτονιές μας;

Η ΑΘΗΝΑ υπάρχει και εκτός κέντρου, κύριε δήμαρχε! Απολογισμό του έργου σας πρέπει να κάνετε στις γειτονιές μας και όχι στο Μέγαρο και… το έργο που πρέπει να γίνει στην αγαπημένη μας πόλη είναι πολύ μεγάλο και πάντως όχι “παράσταση”. Πρέπει να συναντηθείτε με τους κατοίκους των γειτονιών μας, να μας ακούσετε, να ζήσετε μαζί μας στην καθημερινότητα. Σας προτείνω να αφιερώνετε τρία απογεύματα κάθε μήνα, περπατώντας (κυριολεκτικά) στις γειτονιές της περιοχής μας, αλλά και των άλλων διαμερισμάτων, όχι μόνο στους μεγάλους πολυσύχναστους δρόμους, αλλά και στα δρομάκια, στις γειτονιές χωρίς μεγάλο ηλεκτροφωτισμό, στα πεζοδρόμια που δεν είναι “βιτρίνες”, στις πλατείες μας αργά το βράδυ. Οι πολίτες θέλουν τον Δήμο Αθηναίων δίπλα τους και τον δήμαρχο να μη θυμώνει με την αγανάκτησή τους, όπως στην Αλεπότρυπα. Δήμαρχε, “βρες το σωστό σημείο”»…

nnn

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ εντύπωση έχει κάνει το πρόγραμμα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβρη στους παιδικούς σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου για την εκμάθηση από αλλοδαπές μητέρες των νηπίων της ελληνικής γλώσσας «Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» και βέβαια πρέπει να πούμε ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά… Σύμφωνα με στοιχεία του Βρεφοκομείου, στους παιδικούς σταθμούς του δήμου το 30% περίπου των παιδιών που φιλοξενούνται είναι αλλοδαπά, ενώ υπάρχουν και σταθμοί όπου είναι η συντριπτική πλειοψηφία… Και έτσι το πρόγραμμα αυτό πρόκειται να εφαρμοστεί σταδιακά σε αλλοδαπές μητέρες που έχουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου…

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ του προγράμματος ξεκίνησε δοκιμαστικά τον Μάιο στον 4ο δημοτικό παιδικό σταθμό του Βρεφοκομείου στο Μεταξουργείο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου… Από τον Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και σε άλλους 3 παιδικούς σταθμούς του Βρεφοκομείου και για το τρίμηνο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο – Νοέμβριο και αναμένεται να επωφεληθούν συνολικά 200 οικογένειες αλλοδαπών πολιτών, ενώ ο στόχος για το 2009 είναι να επεκταθεί σε κεντρικούς παιδικούς σταθμούς και των 7 Δημοτικών Διαμερισμάτων του δήμου και να επωφεληθεί τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός οικογενειών. Το Δημοτικό Βρεφοκομείο -είπε στη συνέντευξη Τύπου η Βαλσαμάκη- έχει αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια, έδωσε πλήθος στοιχείων και παραχωρεί και αίθουσες στους παιδικούς σταθμούς προκειμένου να γίνονται τα μαθήματα… Είναι σαφές -τόνισε- ότι υπήρξε άριστη συνεργασία μεταξύ του Δημοτικού Βρεφοκομείου, της αντιδημάρχου Αλεξίας Έβερτ καθώς και του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ μήκος κύματος ήταν και η αντιδήμαρχος Αλεξία Έβερτ, η οποία μίλησε για ένα πρόγραμμα που από την αρχή της κατάρτισής του -και μέχρι σήμερα- και για πάντα, θα είναι το «διαμάντι στο στέμμα» όλων όσοι δραστηριοποιούνται στον δήμο προς την επίτευξη της ομαλής ένταξης των μεταναστών στην πόλη, όλων όσοι κατανοούν το χρέος που έχουμε ως συναρμόδιοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ με την ευκαιρία να πούμε ότι η Αλεξία Έβερτ αναφέρθηκε και στο γενικότερο πρόγραμμα του δήμου, στο οποίο εντάσσεται και το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από αλλοδαπές μητέρες, που είναι το πρόγραμμα «Ζούμε με τους μετανάστες» και στο οποίο εντάσσεται ένα γενικότερο πλαίσιο ενεργειών και δράσεων…

ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ στη συνέντευξη Τύπου η αντιδήμαρχος, τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν μια σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες που υλοποιούνται ήδη μέσα στο 2008 και είναι η αιχμή του δόρατος της μέριμνας της δημοτικής αρχής για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο. Μεταξύ αυτών οι πιο σημαντικές, είπε η Αλεξία, είναι η συγκρότηση του Συμβουλίου Μεταναστών, η κατάρτιση της Χάρτας της Αθήνας για την ένταξη των μεταναστών, η συμμετοχή της διεύθυνσης Αλλοδαπών σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Επίσης, τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν η δομή, το αντικείμενο και οι δράσεις του Διαπολιτισμικού Κέντρου, που βρίσκεται στην τελική ευθεία της οργάνωσής του και θα συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων συμβουλευτικές υπηρεσίες για θέματα παραμονής, απασχόλησης και εκπαίδευσης, την υλοποίηση προγραμμάτων εκμάθησης βασικών δεξιοτήτων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς και τη διοργάνωση εργαστηρίων θεάτρου, χορωδίας…


Σχολιάστε εδώ