Χάνει τουρισμό η Ελλάδα λόγω Euro

Ο μήνας Ιούνιος θεωρείται ο πιο σημαντικός (μαζί με τον Σεπτέμβριο) για τον εισερχόμενο στην Ελλάδα τουρισμό. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι μήνες αιχμής και λίγο πολύ τα πάντα είναι γεμάτα αυτήν την περίοδο κάθε χρόνο, σε μια χώρα που είναι διεθνώς γνωστή ως προορισμός καλοκαιρινών διακοπών. Τον Ιούνιο όμως η Ελλάδα δέχεται από την Ευρώπη 1,5 εκατομμύριο ευρωπαίους τουρίστες (στο σύνολο των 16 εκατομμυρίων αφίξεων από το εξωτερικό).

Το 5% απ’ αυτούς δεν θα έρθουν Ελλάδα γιατί θα πάνε στην Αυστρία και την Ελβετία ή θα μείνουν σπίτια τους δουν τα ματς από την τηλεόραση. Η μείωση αυτή δεν είναι αμελητέα και ειδικά όταν πρόκειται για χώρες όπως η Γερμανία απ’ όπου το τουριστικό ρεύμα είναι μεγάλο, αφού υπάρχουν πάνω από 2,3 εκατομμύρια αφίξεις ετησίως και πάνω από 300 χιλιάδες Γερμανοί έρχονται τον Ιούνιο. Οι Γερμανοί φέτος θα μείνουν στα σπίτια τους ή θα πάνε στη γειτονική Αυστρία, που μιλούν και την ίδια γλώσσα και έχουν κοινές καταβολές, για να παρακολουθήσουν την εθνική τους ομάδα που μετέχει στο Euro 2008. Από τους καλούς πελάτες του ελληνικού τουρισμού και ειδικά τον μήνα Ιούνιο είναι και οι Βρετανοί (οι καλύτεροι μαζί με τους Γερμανούς), οι οποίοι παρότι η εθνική τους ομάδα δεν μετέχει στο Euro θα μείνουν στα σπίτια τους για να το παρακολουθήσουν, καθότι φανατικοί ποδοσφαιρόφιλοι.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, πρόκειται να παρουσιάσει αύξηση ο τουρισμός της Αυστρίας και της Ελβετίας που είναι οι δύο χώρες που διοργανώνουν το Euro 2008. Υπολογίζεται πως περίπου 1,5 εκατομμύριο ξένοι θα επισκεφθούν την Αυστρία λόγω των παιχνιδιών του ποδοσφαίρου που θα διεξαχθούν σ’ αυτήν.

Από αυτούς, οι 300 χιλιάδες μόνο θα παρακολουθήσουν τους αγώνες στα στάδια και οι υπόλοιποι σε δημόσιους χώρους, πλατείες, καφέ, εστιατόρια, ενώ το ίδιο περίπου αναμένεται να συμβεί και στην Ελβετία, την οποία υπολογίζεται να επισκεφθούν 1,5 εκατομμύριο ξένοι λόγω Euro, που και αυτοί είτε θα πάνε στα γήπεδα είτε θα παρακολουθήσουν τους αγώνες από δημόσιους χώρους.

Χαμένη, πάντως, θα είναι η χώρα μας η οποία θα στερηθεί τουρισμού λόγω της διεξαγωγής του Euro σε έναν μήνα κρίσιμο, όπως λέγεται από τους πράκτορες για τον ελληνικό τουρισμό, τον Ιούνιο.

Η πρόσφατη έρευνα των πρακτόρων έδειξε πως στη χώρα μας θα έρθουν φέτος τον μήνα Ιούνιο περίπου 100.000 λιγότεροι Ευρωπαίοι σε σχέση με πέρσι, οι οποίοι θα μείνουν στα σπίτια τους για να δουν το Euro ή θα ταξιδέψουν σε Αυστρία και Ελβετία για να παρακολουθήσουν από κοντά παιχνίδια της διοργάνωσης και θα ξεκινήσουν τις διακοπές τους στα ελληνικά νησιά από τον Ιούλιο, όταν ούτως ή άλλως αυτά έχουν τουρισμό και δεν έχουν το πρόβλημα του Ιουνίου, αλλά και του Σεπτεμβρίου, που το λύνουν ετησίως τα φθηνά πακέτα για τους ξένους τουρίστες.


Σχολιάστε εδώ