«Φαγούρα» στην ΑΧΕΠΑ Ελλάδος εν όψει του Συνεδρίου

Η AHEPA είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη οργάνωση της Ομογένειας (1922) με παναμερικανική στελέχωση και με φωνή στην Ουάσινγκτον. Στην Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πλήθος σημαντικών δωρεών με σπουδαιότερες την ομώνυμη πτέρυγα στον Ευαγγελισμό, το επίσης ομώνυμο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει ιδρύσει επτά κλινικές ανά τη χώρα, έχει στήσει το άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, τα αγάλματα Τρούμαν και Μάρσαλ στην Αθήνα και πολλά άλλα.

Ωστόσο, τις περιόδους ʼ80 και ʼ90 η αδελφότητα ατόνησε χάνοντας σημαντικά από την αίγλη και τη δυναμικότητά της στοιχεία που προσπαθεί σήμερα η υπό τον κ. Ike Gulas νέα ηγεσία να επανακτήσει.

Προφανώς, η χαλαρότητα που παρατηρήθηκε στην οργανωτική δομή της οργάνωσης τα τελευταία χρόνια επέτρεψε στην Περιφέρεια της Ελλάδας την εμφάνιση ορισμένων εκφυλιστικών φαινομένων και άλλων που στην εκκλησιαστική γλώσσα ονομάζονται «εισπήδηση».

Έτσι, σύμφωνα με πηγές της ΑΧΕΠΑ Αθήνας που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, το τελευταίο διάστημα εκδηλώνονται στα Τμήματα Ελλάδας αλληλοεπικαλύψεις και ορισμένες απρόσμενες πρωτοβουλίες από επαΐοντες με αποτέλεσμα «να μη γνωρίζει η αριστερά τι ποιεί η δεξιά», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν στο «ΠΑΡΟΝ».

Όλα αυτά εμβάλλουν σε σκέψεις και γεννούν προβληματισμούς εν όψει της καθόδου της κεντρικής οργάνωσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα για το ετήσιο Συνέδριο, στο οποίο μάλιστα αποδίδεται, από την ίδια την Αδελφότητα, ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, καθώς το τελευταίο Συνέδριο ΑΧΕΠΑ στη γενέτειρα είχε συμπέσει με τη χούντα των Συνταγματαρχών, γεγονός που του είχε προκαλέσει αρνητικούς συνειρμούς.

Έκτοτε η ΑΧΕΠΑ είχε αποφασίσει να πραγματοποιήσει ένα ακόμη Συνέδριο στην Αθήνα, το 2001. Μεσολάβησε, όμως, η 11η Σεπτεμβρίου και η οργάνωση ακύρωσε την επίσκεψη εκείνη, φοβούμενη τρομοκρατικό χτύπημα, γεγονός που επίσης έδωσε αφορμή για επικριτικά σχόλια.

Ο νέος διοικητής Ελλάδος, κ. Αναστάσιος Μαστρογιάννης, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιουλίου 2008, μιλώντας στο «ΠΑΡΟΝ» δήλωσε αποφασισμένος να επιβάλει την τάξη αν και δεν λείπουν εκείνοι οι οποίοι τον θεωρούν «μέρος του προβλήματος» που έχει ανακύψει στην Ελλάδα. Ο ίδιος, πάντως, δεν αρνείται ότι συμβαίνουν ορισμένα «παρεξηγήσιμα», δηλώνει ωστόσο ότι και το Συνέδριο θα είναι επιτυχές και η ενότητα της ΑΧΕΠΑ Ελλάδας «αρραγής».

Πάντως, εν όψει του νέου «επανορθωτικού» Συνεδρίου στην Αθήνα, πρόεδρος του οποίου έχει ορισθεί ο κ. Μπέτζελος, πρώην ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, η Επιτροπή Συνθηκών AΧΕΠΑ έχει δουλέψει σκληρά για να προετοιμάσει το ταξίδι των μελών της στην πρωτεύουσα από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Κύπρο και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, χιλιάδες AHEPANs, «κόρες», «γιοι» και «κορίτσια» θα συγκεντρωθούν στην Αθήνα. Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν η συμμετοχή να μην είναι αυτή που αρχικά αναμενόταν κυρίως λόγω του δολαρίου και της δραματικής υποτίμησής του έναντι του ευρώ, αλλά και λόγω της παρακμιακής εποχής στην οποία ακόμη βρίσκεται η Αδελφότητα.


Σχολιάστε εδώ