Το «σόου» των σεισμολόγων

Θλιβερό και απογοητευτικό θέαμα εμφανίζουν, για άλλη μια φορά, οι «σεισμολόγοι» μας, επιστήμονες με καριέρα, ερευνητικό έργο και κύρος, με τη δημόσια αντιδικία τους από τηλεοράσεως. Δεν αντιλαμβάνονται οι ίδιοι πόσο πλήττουν την αξιοπιστία τους, πόσο αποδυναμώνουν την επιστημονική τους εγκυρότητα, ποια αισθήματα ανασφάλειας δημιουργούν στους πολίτες όχι μόνο με τις «προβλέψεις» κάποιων εξ αυτών αλλά κυρίως με τις συγκρουόμενες δημόσια απόψεις τους;

Γιατί δυστυχώς οι αντιγνωμίες αυτές, όταν μάλιστα διατυπώνονται τόσο επιπόλαια, έχουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή, σε μια σεισμοπαθή χώρα και κάθε κουβέντα, κάθε εκτίμηση πρέπει να διατυπώνεται με υπευθυνότητα, να θεμελιώνεται πάνω σε αυστηρώς επιστημονικά επιχειρήματα.

Φθάσαμε στο σημείο να διατυπώνονται δημόσια κατηγορίες ότι πίσω από τις επιστημονικές διαμάχεςσ κρύβονται διεκδικήσεις «ερευνητικών κονδυλίων» ή οικοδομούνται κομματικές-πελατειακές σχέσεις και προτιμήσεις…

Κρίμα αν συμβαίνει αυτό. Γιατί δεν νοείται επιστήμονας που μαζί με τη γνώση δεν διαθέτει ήθος και ευθύνη προς το κοινωνικό σύνολο.

Δυστυχώς η επιστημονική έρευνα στο πεδίο της πρόβλεψης των σεισμών, πέρα από το θεωρητικό της τμήμα, στηρίζεται στα ιστορικά-εμπειρικά δεδομένα. Μπορούν να υπάρξουν εκτιμήσεις και ενδείξεις όχι όμως προβλέψεις τέτοιας μορφής, ώστε να μπορούν να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας σε συγκεκριμένο «χώρο» και «χρόνο». Είναι γιʼ αυτό ανεύθυνη πράξη να στοχοποιούνται τη μια μέρα περιοχές, όπως έγινε με την Κεφαλονιά, και την άλλη να τρέχουν «αρμόδιοι» και μη να διαψεύσουν την «πρόβλεψη».

Η μόνη προστασία που μπορεί σήμερα να παρασχεθεί είναι η αντισεισμική κατασκευή των κτιρίων και κυρίως ο έλεγχος των παλαιών οικοδομών που δεν χτίστηκαν με τις σύγχρονες αντισεισμικές προδιαγραφές. Σʼ αυτόν τον τομέα έχει ολιγωρήσει εδώ και πολλά χρόνια το κράτος και εκεί θα πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα.

ΟΦΙΣ


Σχολιάστε εδώ