Τους… τρέλανε όλους!

Ήξεραν ότι είναι δύσκολο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους. Ήξεραν επίσης ότι το οφείλει στο ΠΑΣΟΚ και στον εαυτό του αν δεν θέλει να παραμείνει, εν μέσω μάλιστα της αρνητικής συγκυρίας των καλοκαιρινών μηνών, πίσω από τον «κανένα» στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος.

ν Τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ; Πώς σκέφτεται ο πρόεδρος; Κανείς δεν καταλαβαίνει… Από τη μια πράττει αυτό που στελέχη του, αλλά και τα άλλα κόμματα χαρακτηρίζουν «ακατανόητο», υπερψηφίζει δηλαδή τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, αλλά ζητάει και δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα να του καταλογίζουν «θολή θέση». Του υποδείκνυαν μάλιστα μια ξεκάθαρη θέση που θα ήταν ή ναι στο Ευρωσύνταγμα χωρίς πρόταση δημοψηφίσματος ή να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ «παρών» προτείνοντας δημοψήφισμα. Πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διέβλεπαν τον αυτοεγκλωβισμό του Γιώργου Παπανδρέου σε μια πολιτική αδιέξοδη στο θέμα της ευρωσυνθήκης τη βραδιά της ψηφοφορίας, την ώρα μάλιστα που αυτόκλητος ο πρώην πρωθυπουργός έβγαινε με «κόκκινο» αναδεικνύοντας τα εσωκομματικά προβλήματα με αφορμή την πρόταση δημοψηφίσματος για να βυθίσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ στην εσωστρέφεια… Λεπτομέρεια με σημασία: Ο τέως πρωθυπουργός μίλησε για τη συνθήκη στην ολομέλεια του ΠΑΣΟΚ πριν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και όταν εκείνος ανέβηκε στο βήμα ο κ. Σημίτης αποσύρθηκε στο γραφείο του μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας.

ν Προσκείμενοι στον Κώστα Σημίτη πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ προσπαθούσαν να μαζέψουν τα θραύσματα της βόμβας που εξαπέλυσε με την επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπου δημοσιοποιούσε τη διαφωνία του και του τραβούσε το αφτί, με το βλέμμα στραμμένο, όπως έκριναν πολλοί, στην προεδρία της Κομισιόν. «Ο κ. Σημίτης έκανε μια τοποθέτηση όπως θα έκανε κάποιος που ασχολείται με τα ευρωπαϊκά δρώμενα», έλεγαν μουδιασμένοι προσπαθώντας να «κοντύνουν» τη δήλωσή του. Δεν μπορούσαν να κρύψουν, ωστόσο, πόσο το χαίρονταν και πόσο είχαν αναθαρρήσει…

ν Αυτά συνέβαιναν μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, οπότε ο Γιώργος Παπανδρέου, κλεισμένος στο γραφείο του στη Βουλή, αποφάσισε να συμπλεύσει με το κοινό αίσθημα της πλειοψηφίας των βουλευτών. Περίμενε να τελειώσει η συνεδρίαση στην ολομέλεια, να… εξαφανιστούν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τους χώρους της Βουλής, και τότε δημοσιοποίησε την επιστολή με την οποία δείχνει την έξοδο στον πρώην πρωθυπουργό. Μία ώρα μετά βγήκε από το γραφείο του συνοδευόμενος από τον στενό του συνεργάτη Νίκο Ζιώγα.

ν Ιδού το επίμαχο σημείο της επιστολής Παπανδρέου προς τον πρώην πρωθυπουργό: «Με την απόφασή σου, που επιβεβαιώνουν οι πράξεις σου, δεν μπορεί να προσμετράσαι και να συγκαταλέγεσαι στη συντεταγμένη δύναμη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Σεβόμενος την ιστορία, την προσφορά σου και την κοινή μας πορεία, δεν θα κινήσω την τυπική διαδικασία προς τον πρόεδρο της Βουλής, όπως θα όφειλα να κάνω για οποιοδήποτε άλλο στέλεχος».

Και η απάντηση Σημίτη – αφού του υπενθύμισε ότι έχασε τις εκλογές και κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις: «Κάνε ό,τι νομίζεις»! Οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες προβλέπονται καταιγιστικές, εντός κι εκτός Βουλής…


Σχολιάστε εδώ