ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΦΑΝΕ ΚΩΣΤΑ – ΓΙΩΡΓΟ

Στην παραπάνω εκτίμηση καταλήγουν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», τα επιτελεία τόσο του πρωθυπουργού όσο και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Επιπρόσθετα, στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου μας τόνιζαν ότι ακριβώς γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε μια κίνηση, ουσιαστικά την αποπομπή τού Κ. Σημίτη απ’ την ΚΟ του Κινήματος, μη αναμενόμενη, μια κίνηση απ’ αυτές στις οποίες δεν μας είχε συνηθίσει ο Γιώργος, του οποίου άλλωστε η πολιτική κουλτούρα είναι γενικά ενάντια σε διαγραφές και άλλα διοικητικού τύπου μέτρα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αυτά τα σενάρια αποδόμησης του δικομματισμού και περιθωριοποίησης των Καραμανλή – Παπανδρέου, ώστε να μπορέσουν τόσο οι εγχώριοι «νταβατζήδες» όσο και κέντρα εκτός Ελλάδας να ελέγξουν τις εξελίξεις στη χώρα μας, τα επεσήμανε ο Γιώργος σε κλειστή σύσκεψη που είχε με πολύ στενούς του συνεργάτες πριν την παρέμβαση Σημίτη!

Απ’ την άλλη μεριά τώρα, αυτή του επιτελείου του Κώστα Καραμανλή, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως πράγματι υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο εγχώριων και εξωχώριων κέντρων με στόχο:

• Να «σπάσουν» και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να «απομονώσουν» Παπανδρέου και Καραμανλή και να πάνε σε λύσεις συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αλλά χωρίς τους σημερινούς αρχηγούς των δύο κομμάτων!

Κατά την παραπάνω εκτίμηση, που, επαναλαμβάνουμε, δείχνει μια σαφέστατη σύγκλιση αναλύσεων και εκτιμήσεων των επιτελείων Καραμανλή – Παπανδρέου, τα σενάρια αυτά ξεκινούν και εξελίσσονται στη βάση μιας ανάλυσης-προσδοκίας:

• Ότι το πιθανότερο είναι στις επόμενες εκλογές να μην υπάρξει αυτοδυναμία, άσχετα με το ότι κατά πάσα πιθανότητα η ΝΔ θα είναι ξανά πρώτο κόμμα.

• Ότι μετά από μια τέτοια εξέλιξη ενεργοποιούνται σενάρια ενός α λα Γερμανία «μεγάλου συνασπισμού ΝΔ – ΠΑΣΟΚ» αλλά δίχως τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου, με κυρίαρχο όμως τον ρόλο των «νταβατζήδων», των βαρόνων των ΜΜΕ και του ξένου παράγοντα, κυρίως του αμερικανικού, που δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος απ’ τον πρωθυπουργό (λόγω και των ανοιγμάτων στη Ρωσία, του βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κ.λπ.), αλλά δεν έχει εμπιστοσύνη ούτε στον Γιώργο.

Ενώ είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στα επιτελεία και πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπάρχει και μια άλλη εκτίμηση:

«Ότι υπό προϋποθέσεις τα παραπάνω σενάρια είναι πιθανόν να ενεργοποιηθούν ακόμα και μετά τις Ευρωεκλογές του Ιούνη του 2009, εφόσον τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων συρρικνωθούν δραματικά, κάτι που δεν αποκλείεται λόγω αφενός της μεγάλης δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης για την ακρίβεια και αφετέρου της ανακυκλούμενης εσωκομματικής κρίσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνδυασμό με το ότι σε κάθε περίπτωση στις Ευρωεκλογές η ψήφος είναι χαλαρότερη…

Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε την επόμενη άνοιξη το σενάριο των «διπλών» ή «τριπλών» εκλογών, στο οποίο έχει αναφερθεί «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»…

Προσέγγιση βουλευτών!

Αποκλειστικές μας πληροφορίες αναφέρουν επιπρόσθετα ότι ήδη έχουν προσεγγιστεί βουλευτές και των δύο μεγάλων κομμάτων.

Μάλιστα, ισχυρός παράγοντας του εκδοτικού χώρου τόνιζε σε συνεργάτη του ότι στο παιχνίδι «παίζουν» ήδη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποστασιοποιημένοι απ’ τον Γ. Παπανδρέου, γύρω στους 10-15.

Επίσης περί τους 15 βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι δεν πρόκειται μεν τώρα να αμφισβητήσουν τον πρωθυπουργό, αλλά σε περίπτωση πολιτικής κρίσης και αδιεξόδου μετά τις εκλογές δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν ένα σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, είτε σε αυτό είναι ενταγμένη η Ντ. Μπακογιάννη είτε όχι…

Μεταξύ των βουλευτών αυτών και βουλευτής ο οποίος την τελευταία περίοδο βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω της διαφοροποίησής του απ’ την κυβέρνηση…

Υπογραμμίζουμε ότι οι εγχώριοι και εξωχώριοι «νταβατζήδες» προσβλέπουν και στη… Siemens για την ευόδωση των σχεδίων τους. Διότι αν οι αποκαλύψεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων προχωρήσουν και φτάσουν σε απαξίωση των δύο μεγάλων κομμάτων, φυσικά αυτό ευνοεί τα σενάρια αποσταθεροποίησης…

Οργανωμένο σχέδιο;

Έχει επίσης ιδιαίτερη αξία και πρέπει αντίστοιχα να αξιολογηθεί και το γεγονός ότι τα δύο επιτελεία συμφωνούν, το ένα άμεσα και το άλλο έμμεσα, σε μια άλλη διαπίστωση εξαιρετικά κρίσιμη στην ερμηνεία των όσων δραματικών εξελίσσονται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά με ευρύτερες προεκτάσεις την τελευταία περίοδο:

• Ότι δηλαδή ο Κ. Σημίτης ούτε τυχαία έδρασε ούτε απλώς παρορμητικά, επειδή το θέμα της διαφωνίας του αφορούσε τις εξελίξεις εντός της ΕΕ, ένα ζήτημα δηλαδή που τον ενδιαφέρει, όπως έσπευσαν να μας «ενημερώσουν» κάποια δημοσιογραφικά παπαγαλάκια προσκείμενα σε αυτόν. Αντίθετα έδρασε βάσει ψυχρά υπολογισμένου σχεδίου, όπως άλλωστε πάντα κάνει στην πολιτική του διαδρομή.

Απ’ τη μια το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου κάνει την εξής σοβαρή και ισχυρή εκτίμηση:

• Αν απλώς ο Σημίτης ήθελε να εκφράσει την όποια διαφωνία του, τότε γιατί έσπευσε να ειδοποιήσει τον Γιώργο ότι θα δημοσιοποιήσει την επιστολή του και μάλιστα το έκανε πριν καν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τη λάβει; Θα μπορούσε, προσθέτουν, να στείλει οποιαδήποτε επιστολή και να μείνει μεταξύ αυτού και του Γιώργου. Συνεπώς ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσε η δημοσιοποίησή της;

Μετριοπαθέστερη η εκτίμηση του επιτελείου του πρωθυπουργού, καταλήγει ωστόσο σε μια παραπλήσια άποψη:

• Ήταν λάθος το τάιμινγκ που επέλεξε ο πρώην πρωθυπουργός…

Πώς όμως ο Σημίτης «κολλάει» στα προαναφερθέντα σενάρια αποδόμησης του δικομματισμού, των αρχηγών

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και των ελεγχόμενων συνεργασιών;

Το επιτελείο του Γιώργου εκτιμά ότι ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να αποτελέσει τον «συνδετικό κρίκο», τον «εγγυητή» μιας συμφωνίας, ενδεχομένως με αντάλλαγμα μια υψηλή θεσμική θέση για τον ίδιο…

Μια παραπλήσια άποψη υπάρχει και στο επιτελείο του πρωθυπουργού.

Προς επίρρωσιν μάλιστα των προαναφερθέντων εκτιμήσεων απ’ τη Χαρ. Τρικούπη επισημαίνουν και τα παρακάτω:

• Τη στήριξη που του παρείχαν και σε αυτήν την εσωκομματική σύγκρουση συγκεκριμένα συγκροτήματα ΜΜΕ συνδεόμενα με το ΠΑΣΟΚ που ελέγχουν ακόμα και κανάλι…

• Τις καλές σχέσεις του Σημίτη και με τη Γ. Αγγελοπούλου, σε συνδυασμό με τη γραμμή της εφημερίδας της, γραμμή ενάντια στον… δικομματισμό, που βγαίνει με έντονα πρωτοσέλιδα την τελευταία περίοδο…

• Τη διάθεσή του σε κάθε ευκαιρία να παίζει το παιχνίδι του διευθυντηρίου των Βρυξελλών.

• Ακόμα και την… αστραπιαία δημοσκόπηση που έγινε και δημοσιοποιήθηκε μέσα σε λίγες μόνο ώρες μετά τη ρήξη Παπανδρέου – Σημίτη από εταιρεία που είχε στενές σχέσεις (συνεργασίας) με το Μαξίμου την εποχή της πρωθυπουργίας Σημίτη, με αποτελέσματα βέβαια ευνοϊκά για τον Σημίτη και τραγικά για τον Γιώργο…

• Μια μη αποκρυπτόμενη τάση του πρώην πρωθυπουργού να υπονομεύει με κάθε ευκαιρία τον διάδοχό του και μάλιστα σε περιόδους κρίσιμες, όπως για παράδειγμα την εβδομάδα που προηγήθηκε των εκλογών του περασμένου Σεπτέμβρη, όταν άφηνε να εννοηθεί ότι δεν θέλει να συμμετέχει σε… κυβέρνηση Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να προκληθεί και σύγχυση και απαξίωση, έστω κι αν επρόκειτο για μια εκλογική μάχη χαμένη…

• Αλλά οι συνεργάτες του Γιώργου προβάλλουν κι ένα «ακαταμάχητο», όπως το χαρακτηρίζουν, επίσης επιχείρημα. Το ότι μόλις λίγες ώρες, λένε, μετά την αποπομπή Σημίτη απ’ την ΚΟ βγήκαν αμέσως στελέχη και στήριξαν τον Σημίτη (Αλ. Παπαδόπουλος, Ε. Νασιώκας, Ν. Αλευράς, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Μπίστης, Κ. Κουλούρης) δείχνει ότι τίποτα δεν έγινε τυχαία, υπήρχε αντίθετα οργανωμένο σχέδιο!

Τα εσωκομματικά στρατόπεδα

Πάντως, και ανεξάρτητα απ’ τις ερμηνείες και τις εκτιμήσεις, είναι γεγονός ότι αυτή η νέα εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ αφενός έχει απρόβλεπτες αυτή τη στιγμή παρενέργειες και συνέπειες και αφετέρου βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ των εσωκομματικών στρατοπέδων και απομακρύνει τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν (αν υπήρχαν) για ανάκαμψη.

Ουδείς έχει την ψευδαίσθηση ότι το χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί. Αντίθετα όλοι μιλάνε για την επιστροφή στην εσωστρέφεια και την κρίση.

Και φυσικά το κάθε στρατόπεδο προβάλλει τα επιχειρήματά του.

Το στρατόπεδο Παπανδρέου κάνει λόγο για εχθρική και διασπαστική στάση του Κ. Σημίτη, που κατέστησε μονόδρομο την αποπομπή του απ’ την ΚΟ.

Υπενθυμίζουν, σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα του δημοψηφίσματος, ότι ο Παπανδρέου είχε από παλιά μιλήσει για δημοψήφισμα, δεν ήταν δηλαδή μια καινούργια θέση, και συνεπώς δεν δικαιολογείται η αντίδραση Σημίτη.

Μάλιστα μας έλεγαν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αποφασίσει να τοποθετήσει τον Σημίτη επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Τώρα, λένε, μπορεί να κατεβάσει μόνος του ψηφοδέλτιο!

Επισημαίνουν και κάτι άλλο. Αν, λένε, υπήρχε ο Ν. Θέμελης σε θέση νευραλγική δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό, όπως παλιότερα, θα μπορούσε να λειτουργήσει κατευναστικά. Δυστυχώς όμως το τελευταίο διάστημα δεν είναι (για λόγους υγείας), με αποτέλεσμα να επικρατούν τάσεις διασπαστικές και πρόσωπα πολωτικά…

Άλλωστε και στελέχη ακόμα προσκείμενα στον Σημίτη, που θέλουν κάποια επαφή μαζί του, πλέον δεν βρίσκουν ενδιάμεσο για να συνεννοηθούν…

Αντίθετη είναι η άποψη που προβάλλουν βουλευτές και στελέχη του Σημιτικού περιβάλλοντος.

Καταλογίζουν στον Γιώργο αδυναμία να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε ανάκαμψη. Συνεπώς, τονίζουν, το περιχαρακώνει και επιπλέον κατασκευάζει τον «εχθρό» που θα ευθύνεται για μια νέα εκλογική ήττα!

Καταλογίζουν ακόμα πανικό και απόγνωση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζουν ότι εγγυητής τής ενότητας δεν είναι άλλος απ’ τον πρώην πρωθυπουργό…

Επίσης οι συνεργάτες του Γιώργου κάνουν την εκτίμηση ότι πέραν των όσων βγήκαν και δήλωσαν στήριξη στον Σημίτη δεν θα κινηθεί κανείς άλλος στα σοβαρά.

Βουλευτές και στελέχη που δεν είναι ενταγμένοι σε κάποιο στρατόπεδο επιρρίπτουν ευθύνες και στους δύο και κάνουν λόγο για επαναφορά της εσωκομματικής αναμέτρησης με συνέπειες αρνητικότατες.

Τα… ορφανά του Σημίτη!

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση βουλευτών και στελεχών που αναδείχτηκαν απ’ τον Κ. Σημίτη. Οι περισσότεροι δεν αρκούνται στο ότι σήμερα είναι κοντά στον Γιώργο, αλλά έχουν βγει και «τα ρίχνουν» στον πολιτικό τους μέντορα!

Χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις η Α. Διαμαντοπούλου, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο Δημ. Ρέππας, ο Ν. Αθανασάκης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Μάλιστα στις συσκέψεις που προηγήθηκαν της αποπομπής Σημίτη απ’ την ΚΟ οι φανατικότεροι υποστηρικτές λήψης διοικητικών μέτρων κατά του πρώην πρωθυπουργού ήταν οι Αθανασάκης, Ρέππας, μαζί με τους Παπουτσή και Ν. Κοτζιά!

Ενώ πρώην υπουργός, εκ των πλέον ευνοηθέντων απ’ τον Σημίτη, παρασκηνιακά έκανε λόγο για «προσωπικό άχτι του Σημίτη» και τόνιζε ότι «η κίνηση Σημίτη μπάζει από παντού»…

Σημειώνεται ότι πριν από τη δημόσια στήριξη Σημίτη απ’ τον Αλ. Παπαδόπουλο και τους άλλους ασκήθηκαν πιέσεις στον Β. Βενιζέλο να κάνει δήλωση στήριξης του πρώην πρωθυπουργού, αλλά αρνήθηκε. Και είναι γεγονός ότι ο Β. Βενιζέλος αν και διαφωνεί με την αποπομπή Σημίτη έχει επιλέξει να μην εμπλακεί σε αυτήν τη νέα κρίση. Μάλιστα ορισμένοι εκ των συνεργατών του διαφωνούν με αυτήν του την επιλογή, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ρήγμα στο στρατόπεδό του…


Σχολιάστε εδώ