Στον αέρα το εφάπαξ 1.000.000 δημόσιων υπαλλήλων, αστυνομικών και στρατιωτικών

Το πρωτόγνωρο κύμα συνταξιοδότησης που επέφερε η ψήφιση του νέου νόμου (3655/08) στρίμωξε τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία εκπέμπουν SOS προς τους αρμοδίους για οικονομική ενίσχυση με την υπογράμμιση πως αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Το Ταμείο Πρόνοιας δεν μπορεί να χορηγήσει εφάπαξ και σε σχετικό έγγραφο προς το υπουργείο Οικονομίας τονίζεται σε όλους τους τόνους: «Αδυνατώ να πληρώσω». Στρατιωτικοί και προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας επισημαίνουν φοβερές καθυστερήσεις στη χορήγηση και των συντάξεων,ενώ εντός των ημερών, οι Σύλλογοι των εργαζομένων εξαγγέλλουν συνεντεύξεις Τύπου για να καταγγείλουν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Ταμεία τους.

Ενδεικτικά, για το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, είναι εξαιρετικά σημαντικό το στοιχείο που μας παρέχει ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης:

• Αυτή τη στιγμή στο ΤΠΔΥ εκκρεμούν 12.500 αιτήσεις για τη χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος. Το Ταμείο μπορεί να καλύψει αυτή τη στιγμή από τη συνολική περιουσία που έχει σήμερα μόνο το ένα τρίτο των αιτήσεων αυτών. Για τις υπόλοιπες, θα απαιτηθεί το ποσό των 380 εκατ. ευρώ – τα οποία ουδείς γνωρίζει από πού θα προέλθουν.

Στο μεταξύ:

• Άνω κάτω είναι οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, εξαιτίας των διαφωνιών που εκδηλώνονται στο θέμα διορισμού εκπροσώπων τους στα Διοικητικά Συμβούλια των νέων Ταμείων. Παρότι οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ τάσσονται υπέρ «της ανατροπής του νόμου στην πράξη», εντούτοις, επιλέγουν να ορίσουν εκπροσώπους τους στα νέα ΔΣ, ενώ η Αυτ. Παρέμβαση εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη με την πρακτική αυτή, ενώ το ΠΑΜΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίνει και αποφασίζει ανάλογα με την περίπτωση.

Μέχρι στιγμής, το συνδικαλιστικό κίνημα αποφεύγει να δημοσιοποιήσει τις εσωτερικές του αντιθέσεις, είτε σε μια προσπάθεια «συγκάλυψης» των διαφωνιών είτε για να δοθεί χρόνος, προκειμένου να εξαντληθεί η συζήτηση, σε μια προσπάθεια να χαραχθεί κοινή τακτική.

Συνδικαλιστές πάντως από τις παρατάξεις που στηρίζουν την εκπροσώπηση στα νέα ΔΣ των Ταμείων (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που σκοντάψουν σε αδιέξοδο δεν θα διστάσουν να αποχωρήσουν από αυτά.


Σχολιάστε εδώ