Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
— Εποχές ισχνών αγελάδων; Η επιστροφή των πλέον απαισιόδοξων σεναρίων; Έλλειψη… κινήτρων για τη συνέχεια ή μήπως επιβεβαίωση όλων εκείνων που εφιστούσαν την προσοχή μας ενόψει των αρνητικότατων εξελίξεων στην αμερικανική αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία;
— Αν γυρίσετε λίγο πίσω τον χρόνο, ενδεχομένως θα θυμηθείτε πως όταν ο μίστερ Μπερνάνκε «έκοβε» τα αμερικανικά επιτόκια 2 φορές τον μήνα, κάποιοι λοιδορούσαν τον ομόλογό του της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, για εμμονές και αδικαιολόγητους φόβους πιθανών πληθωριστικών πιέσεων. Φευ, μηδέ του γράφοντος εξαιρουμένου!
— Τώρα έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και μόλις προ ημερών ο μεν πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας δήλωνε πως εφεξής η Fed θα «εξετάσει» την αναγκαιότητα πιθανής αύξησης των επιτοκίων της, ο δε μεσιέ Τρισέ μας προϊδέασε πως σε δύο εβδομάδες (συνεδρίαση της ΕΚΤ για τον Ιούλιο) θα μας τα αυξήσει κατά 0,25% και βλέπουμε…
— Λογικό και επόμενο λοιπόν οι διεθνείς αγορές να πιέζονται περαιτέρω, αφαιρώντας έτσι όποια ελπίδα είχαμε κι εμείς στο ΧΑΑ να «αντλήσουμε αισιοδοξία» από τα δρώμενα στις ευρωαγορές. Μείναμε κι εμείς με τα δικά μας, τα οποία όμως δεν φαίνονται ικανά να μεταστρέψουν το αρνητικό κλίμα.
— Προσθέστε στο εφιαλτικό σενάριο τις –εν μέρει αναγκαστικές– εκποιήσεις σημαντικών θέσεων από τους μεγάλους ξένους θεσμικούς, οι οποίοι ρευστοποιούν μετά μανίας θέσεις σε τράπεζες και λοιπούς τίτλους υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και θα καταλάβετε ποιο το εγγύς μέλλον της αγοράς μας.
— Αν κάποιοι πόνταραν σε θετικές εκπλήξεις από τις ανακοινώσεις τριμήνων των εισηγμένων, προφανώς διαψεύστηκαν οικτρά και πλέον το θέμα είναι τι κάνουμε από δω και πέρα.
— Αν πιστέψουμε τους ειδικούς, τότε τα σενάρια για το μέλλον του ΧΑΑ είναι από… αδιάφορα έως αρνητικά. Αίφνης μεσοβδόμαδα είχαμε τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων της EFG Eurobank: που δίνει τρία σενάρια για τη συνέχεια, με αντίστοιχα «ταβάνια» για τον Γενικό Δείκτη στις 4.800, 4.200 και 3.800 μονάδες. Διαλέγετε και παίρνετε! Κι αν έχετε αμφιβολίες σκεφτείτε απλώς πως το πλέον αισιόδοξο σενάριο «βλέπει» άνοδο, από σήμερα και μέχρι το τέλος του έτους – της τάξης του 3,5%. Με το ζόρι…
— Την ίδια ώρα καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των μετοχών που διαπραγματεύονται σε χαμηλά έτους, τα νέα από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων δεν είναι δα και τόσο εντυπωσιακά, ενώ ακόμα και οι όποιες επιχειρηματικές κινήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας απλώς… «γειώνονται»!
— Συνεπώς, επειδή έρχεται και καλοκαιράκι ιδιαίτερα ζεστό, η στήλη εκτιμά πως όσοι δεν έχουν γερό στομάχι (και ικανή ρευστότητα) καλό θα ήταν πρώτα να πάνε για μπάνια και μετά για… βουτιές στα βαθιά νερά του ΧΑΑ!
ΥΓ.1: Την ανάγκη παροχής φορολογικών κινήτρων και αναμόρφωσης του γενικότερου πλαισίου ζητάνε οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές. Το… γάντι το σήκωσε πρώτος ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξης Πιλάβιος, ο οποίος, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών προανήγγειλε κυρώσεις για όσες εισηγμένες δεν ανταποκρίνονται στα business plans που καταθέτουν, δεν τηρούν την προβλεπόμενη διασπορά μετοχών και τέλος προβαίνουν σε μαζικές και τακτικές αγορές ιδίων μετοχών για στήριξη της τιμής τους. Τι μας είπε ο κύριος Πιλάβιος; Απλώς πως όλα αυτά μπορεί μεν να αποτελούν… «ελληνική πραγματικότητα», ωστόσο λειτουργούν αποτρεπτικά για τους «σοβαρούς» ξένους θεσμικούς και μη επενδυτές. Άντε να δούμε ποιοι το κατάλαβαν το μάθημα!
ΥΓ.2: Στο 53,3%, έναντι 50,5% τον Απρίλιο, διαμορφώθηκε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τον Μάιο. Πού είναι η είδηση; Απλώς στο ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αποθετηρίου, οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται πωλητές τον Μάιο και αντιστοίχως οι Έλληνες αγοράζουν! Τώρα το ποιος κάνει καλά και ποιος όχι θα το δείξει η… νεκροψία!