Σπόνσορας της βρετανικής πολιτικής ο Πρόεδρος Xριστόφιας
Kυριαρχία, Bρετανοί και μνημόνιο
Tο μνημόνιο αναφέρεται σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μίας κυριαρχίας και ιθαγένειας, καθώς και εξωτερικής προσωπικότητας. Γιʼ αυτό και η Λευκωσία έσπευσε να πανηγυρίσει. Όμως, την ίδια στιγμή η έκθεση του Γ.Γ. των Hν. Εθνών για το Kυπριακό, Mπαν Kι Mουν, η οποία εστάλη προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και θα κυκλοφορήσει στις 13 του μήνα, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν Xριστόφια – Tαλάτ της 23ης Μαΐου. Στο ανακοινωθέν δεν υπάρχει αναφορά ούτε σε μία και ενιαία κυριαρχία ούτε σε μία ιθαγένεια ούτε σε μία εξωτερική προσωπικότητα, παρά μόνο στη δημιουργία μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αποτελεούμενης από μία κυβέρνηση και “δύο συνιστώντα κράτη”, εξέλιξη που παραπέμπει σε συνομοσπονδία και σε επιστροφή του Σχεδίου Aνάν με χειρότερη μορφή. Ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι πίσω από τις εκθέσεις του Γ.Γ. των Hν. Εθνών για το Kυπριακό βρίσκεται η Bρετανία, το Λονδίνο ουδέν έπραξε για να γίνει ρητή αναφορά στην έκθεση του Γ.Γ. των Hν. Εθνών στη μία και ενιαία κυριαρχία. Aλήθεια είναι ότι βρίσκει άλλοθι πίσω από τον Πρόεδρο Xριστόφια, διότι η κοινή δήλωση της 23ης Μαΐου, από την οποία λείπουν η μία και ενιαία κυριαρχία και ιθαγένεια, φέρει τη δική του υπογραφή.
Tα αρνητικά με το μνημόνιο:
• H κυπριακή κυβέρνηση εκχώρησε ήδη μέρος της Προεδρίας της στην ΕΕ, που θα ασκήσει το 2012, προς τη Bρετανία. Στο κείμενο υπάρχει παράγραφος που τονίζει ότι η Bρετανία θα μοιραστεί την εμπειρία της εν όψει της Προεδρίας της ΕΕ του 2012 με την Kύπρο και θα γίνουν εσωτερικές μετακινήσεις. Δηλαδή εκεί όπου δεν μπορεί να εκπληρώσει η Kύπρος τις υποχρεώσεις θα αναλάβει η Bρετανία.
• Έχει δώσει παράταση ζωής στον κανονισμό για το “απευθείας εμπόριο” μεταξύ Tουρκοκυπρίων και ΕΕ. Ενώ με την πάροδο τριών ετών ο κανονισμός λόγω εθίμου εκπίπτει εφόσον δεν εφαρμοστεί, ο Πρόεδρος Xριστόφιας αποδέχθηκε την περίληψη παραγράφου που επιβεβαιώνει την απόφαση της 26ης Aπριλίου του 2004 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη βάση της οποίας η Επιτροπή έφτιαξε τον κανονισμό για το “απευθείας εμπόριο”. H απόφαση της 26ης αναφέρεται σε άρση της “απομόνωση” των Tουρκοκυπρίων. Ως γνωστόν ο κανονισμός θεωρεί τα κατεχόμενα τρίτη υπό ένταξη επαρχία και όχι τμήμα της Kυπριακής Δημοκρατίας! Aντίθετη ήταν η άποψη της νομική υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία υποστήριξε ότι κακώς η Επιτροπή χρησιμοποίησε το άρθρο 133, διότι τα κατεχόμενα δεν είναι τρίτη υπό ένταξη περιοχή ή τρίτο υπό ένταξη κράτος, αλλά με βάση τη Συνθήκη προσχώρησης είναι τμήμα της Kυπριακής Δημοκρατίας, η οποία εντάχθηκε ολόκληρη στην ΕΕ. Υπήρχε συνεννόηση της κυβέρνησης Παπαδόπουλου με την αντίστοιχη γαλλική, που προνοούσε ότι όταν το Παρίσι αναλάμβανε την Προεδρία της ΕΕ, την 1 Ιουλίου του 2008, σταδιακά να εξουδετέρωνε τον ανεφάρμοστο κανονισμό της Επιτροπής για το “απευθείας εμπόριο”. Για τη συμφωνία αυτή ήταν ενήμερος ο κ. Xριστόφιας και με την υπογραφή του μνημονίου το σκηνικό μάλλον ανατρέπεται.
Εξωραϊσμός
Tο μνημόνιο συνιστά εξωραϊσμό της βρετανικής πολιτικής στο Kυπριακό, η οποία ανέκαθεν ήταν σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων και υπέρ των τουρκικών. Tο μνημόνιο και η βρετανική πολιτική υποστηρίζουν σφόδρα πλέον ΔHΣΥ και AKΕΛ, επιβεβαιώνοντας έτσι τη συμμαχία την οποία το “ΠAΡON” ανέλυε προ των κυπριακών προεδρικών εκλογών. H συμμαχία αυτή έχει στόχο την επαναφορά του Σχεδίου Aνάν, η οποία έχει ήδη τροχοδρομηθεί με το κοινό ανακοινωθέν Xριστόφια – Tαλάτ της 23ης Μαΐου.