Ρίχτερ αντιπαραθέσεων…

Δύο νεκρούς, δεκάδες τραυματίες, εκατοντάδες κατεστραμμένα κτίρια και ανυπολόγιστες ζημιές άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος που χτύπησε με 6,5 Ρίχτερ την Πελοπόννησο. Για πρώτη φορά ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε με ικανοποιητική ταχύτητα. Έχοντας την… πικρή εμπειρία από τις περσινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση περιόρισε δραστικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, επισπεύδοντας έτσι τη χορήγηση των ενισχύσεων στους σεισμοπλήκτους, αυξάνοντας παράλληλα τα ποσά σε ορισμένες περιπτώσεις. Πάντως, κάτοικοι και φορείς της περιοχής εκφράζουν την αγωνία τους για το αν το κράτος θα είναι εκεί και την επόμενη ημέρα, όταν –δηλαδή– θα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας. Την ίδια στιγμή αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι «καβγάδες» των σεισμολόγων στα «παράθυρα» των τηλεοπτικών σταθμών σχετικά με το αν είναι ή όχι δυνατή η έγκαιρη πρόβλεψη νέων σεισμών. Ταυτόχρονα, εκτοξεύονται καταγγελίες για την κατανομή των κονδυλίων, αλλά και για πολιτικές παρεμβάσεις με σκοπό την προώθηση συγκεκριμένων σεισμολόγων.

Όργιο φημών…
ΣΤΑ ΥΨΗ παραμένει το πολιτικό θερμόμετρο σχετικά με την υπόθεση «Ζήμενς». Ο Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε στον αρμόδιο εισαγγελέα παραστατικά και αποδείξεις που πιστοποιούν, υποτίθεται, τη νομιμότητα των αγορών εξοπλισμού από την εταιρεία. Ωστόσο, τα ερωτήματα παραμένουν, οι υποψίες είναι ενεργές, ενώ οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις προκαλούν εντάσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει θέση μέχρις ότου ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν επίμονα τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης αποδοκίμασε την τακτική των διαρροών μέρους του προανακριτικού υλικού, αλλά κατήγγειλε και το ΠΑΣΟΚ για τις επιθέσεις του σε βάρος της Δικαιοσύνης. Ο αρμόδιος εισαγγελέας υπέβαλε και νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής για την άρση του τραπεζικού απορρήτου για πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ διερευνά την υπόθεση αγοράς οικοπέδου στη Τήνο από πρώην στελέχη της «Ζήμενς» και την πρώην σύζυγο του Κυρ. Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή «οργιάζουν» οι φήμες για νέες αποκαλύψεις και κλήση νέων μαρτύρων, ενώ ο πρώην διευθυντής της γερμανικής εταιρείας Μιχ. Χριστοφοράκος δήλωσε ότι οι… χορηγίες και τα δώρα σε πολιτικούς ήταν πάγια τακτική της «Ζήμενς».

Δυσμενές περιβάλλον
Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ άνοδος του πληθωρισμού –έκλεισε τον Μάιο στο 4,9%, στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 10ετίας, η παγίωση της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 130 δολάρια, σε συνδυασμό με το κύμα ακρίβειας, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις. Στην κυβέρνηση ανησυχούν για τις επιπτώσεις (και το πολιτικό κόστος) και μελετούν τη λήψη πρόσθετων μέτρων χωρίς να διαταραχθούν τα δεδομένα του προϋπολογισμού. Από τις δημοσκοπήσεις, προκύπτει έντονη η δυσφορία των πολιτών, καταγράφεται φθορά για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και για τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή. Στο υπουργείο Ανάπτυξης εξακολουθούν να… αισιοδοξούν για τη μείωση των τιμών, ενώ σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα από το μποϊκοτάζ καταναλωτικών οργανώσεων στο γάλα, που κοστίζει περισσότερο από 1 ευρώ το λίτρο.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ σε πολλά επίπεδα προκαλεί η απαγωγή του 49χρονου επιχειρηματία Γ. Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη. Η υπόθεση αποτελεί θέμα συζήτησης μέσα στην κυβέρνηση, αλλά και μεταξύ των οικονομικών παραγόντων της χώρας. Οι τελευταίοι μάλιστα θέτουν ζήτημα αύξησης της εγκληματικότητας και ζητούν αυξημένα μέτρα προστασίας.

Χαμηλές προσδοκίες
ΧΑΜΗΛΕΣ, αν όχι ανύπαρκτες, είναι οι προσδοκίες της Αθήνας από τον νέο γύρο συνομιλιών του Μ. Νίμιτς για το θέμα των Σκοπίων. Οι επιδείξεις αδιαλλαξίας από την πλευρά της γειτονικής χώρας περιορίσθηκαν σημαντικά, όμως δεν υπάρχουν ακόμη εκείνες οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για το θέμα του ονόματος. Άλλωστε, τα Σκόπια δεν έχουν ακόμη κυβέρνηση και οι πρόσφατες εκλογές άφησαν ανοιχτές πληγές. Σοβαρές εξελίξεις δεν πρέπει να αναμένονται νωρίτερα από το φθινόπωρο.
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ συνεχίζεται η… περιπέτεια εκχώρησης του ΟΤΕ στη γερμανική «Ντόιτσε Τέλεκομ». Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κλήθηκε και κατέθεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Π. Βουρλούμης, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι δεν είχε καμιά ανάμιξη στις διαπραγματεύσεις, ενώ διέψευσε τα περί «υπόγειας συμφωνίας» της κυβέρνησης με τον κ. Βγενόπουλο. Κατά τα λοιπά, ανέφερε ότι η συμφωνία θα είναι προς το συμφέρον του ΟΤΕ, ενώ συμφώνησε ότι τη διοίκηση θα την ασκούν οι Γερμανοί, αλλά το ελληνικό δημόσιο θα έχει το δικαίωμα του βέτο. Επιπλέον, ο κ. Βουρλούμης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι καλλιεργεί κλίμα πανικού μεταξύ των εργαζομένων του Οργανισμού.

Ψυχρός πόλεμος
ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να ταλανίζονται από τα… μετεκλογικά προβλήματα. Η επιστολή Σημίτη με την οποία εκφράζει την έντονη διαφωνία του με την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισσαβώνας προκάλεσε εντάσεις και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Εκτός από τις επικρίσεις σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού διατυπώθηκαν και εισηγήσεις για τη διαγραφή του! Από τη Χαρ. Τρικούπη χαρακτήρισαν την κίνηση του κ. Σημίτη ακατανόητη και πως αποπροσανατολίζει τη βάση του κόμματος. Όλα αυτά πυροδότησαν κλίμα εσωστρέφειας με αρκετούς να αναρωτιούνται ποιες είναι οι προθέσεις του κ. Σημίτη. Με απόφαση της Επιτροπής Καταστατικού διαγράφηκαν 306 στελέχη κατηγορούμενα για νοθεία κατά τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, ενώ ερευνώνται και άλλες παρόμοιες καταγγελίες. Πονοκέφαλο προκαλεί στη Χαρ. Τρικούπη και η κατάσταση που επικρατεί στη φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ. Στις τελευταίες εκλογές σημειώθηκαν αρκετά παρατράγουδα, αλλά και συμπλοκές. Από τα κεντρικά διαμηνύουν ότι δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή σε παρόμοια φαινόμενα και ότι επίκεινται και νέες διαγραφές.
Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ αυτοκτονίας του εργατολόγου ήρθε να ταράξει τα νερά της υπόθεσης Ζαχόπουλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο παρʼ ολίγον αυτόχειρας προχώρησε στην κίνηση αυτή, όταν τον ενημέρωσαν ότι θα οδηγηθεί σε ψυχιατρική κλινική, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ των σκανδάλων και συγκεκριμένα στην υπόθεση των ομολόγων αποφασίσθηκε η προφυλάκιση του πρώην Προέδρου του Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ο ίδιος χαρακτήρισε νομικό παραλογισμό το κατηγορητήριο και υποστήριξε ότι ήταν επωφελής η επένδυση στα ομόλογα.


Σχολιάστε εδώ