Πώς «κλάδεψε» τον Θέμο

Με την κατάθεση αυτή, στην οποία «κλαδεύει» τον Θέμο Αναστασιάδη, σε συνδυασμό με την κατάθεση του διευθυντή της ΥΠΕΕ κ. Β. Καραμάνου τεκμηριώθηκε «το ίδιο περιουσιακό όφελος» και στοιχειοθετήθηκε το κακούργημα… Ολόκληρη η κατάθεση Κλαδά έχει ως εξής:

Ερώτηση: Τι γνωρίζετε για την όχληση από την ΥΠΕΕ του κ. Αναστασιάδη σχετικά με την κατάθεση ποσού 5.000.000 ευρώ στην τράπεζα PARIBAS;

Απάντηση: Όταν τελείωσε ο πρώτος κύκλος έρευνας της ΥΠΕΕ για την υπόθεση της κατάθεσης των 5.000.000 ευρώ του κ. Αναστασιάδη και αφού επέστρεψα από ένα ταξίδι επαγγελματικό στο Ηράκλειο Κρήτης, κάλεσα στο γραφείο μου τον διευθυντή ειδικών ελέγχων κ. Βαγγέλη Καραμάνο ώστε να συζητήσουμε το σύνολο της υπόθεσης, όπως προέκυπτε μετά από αυτό το στάδιο ερεύνης. Αποφασίσαμε με τον κ. Καραμάνο ότι επέστη η ώρα να καλέσουμε τον κ. Αναστασιάδη να δώσει τη δική του οπτική στα ζητήματα που προέκυπταν από την έρευνα και τα στοιχεία που υπήρχαν στην υπηρεσία.

Ο κ. Καραμάνος περί την 28.12.2007 τηλεφώνησε στον κ. Αναστασιάδη και του ζήτησε να περάσει από τα γραφεία της ΥΠΕΕ ώστε να συζητήσουμε πάνω στα προκύπτοντα ζητήματα. Όπως μου μετέφερε ο κ. Καραμάνος, ο κ. Αναστασιάδης πληροφορηθείς την πρόκληση και τον λόγο της αρνήθηκε να προσέλθει, λέγοντας ότι δεν μπορεί να μη γνωρίζει ο ειδικός Γραμματέας, δηλαδή εγώ, ότι η υπόθεση αυτή είναι κλεισμένη.

Επίσης με τα λεγόμενά του δήλωνε ο κ. Αναστασιάδης έκπληξη για το γεγονός της προσκλήσεώς του. Ο κ. Καραμάνος τού είπε ότι δεν είχε τέτοιου είδους πληροφόρηση, αλλά εν τέλει μετά το τέλος της συνομιλίας ήρθε στο γραφείο μου, μου γνωστοποίησε τι ειπώθηκε στο τηλέφωνο και βεβαίως μετά από αυτά είπα στον κ. Καραμάνο χωρίς καμία καθυστέρηση να τον πάρει πάλι τηλέφωνο και να του πει ότι εάν δεν μας εδήλωνε κάποια ημερομηνία προσέλευσής του στην υπηρεσία θα τον καλούσαμε εγγράφως όπως προβλέπεται σε χρόνο και ημέρα που θα αποφασίζαμε εμείς.

Ο κ. Καραμάνος ξανατηλεφώνησε στον κ. Αναστασιάδη, του είπε ότι ο Γραμματέας δεν γνωρίζει τίποτα απ’ αυτά που είπες και ότι οφείλει να έρθει στην υπηρεσία για να συζητήσει μαζί μας και να καταθέσει τις απόψεις του σχετικά με την επίδικη έρευνα. Ο κ. Αναστασιάδης αρνήθηκε εκ νέου και εξ όσων μου μετέφερε ο κ. Καραμάνος τού είπε ότι η δημοσιότητα τις ημέρες των γιορτών δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν.

Ερώτηση: Σας ενημέρωσε ο κ. Αναστασιάδης σχετικά με το ότι καλύπτεται το παραπάνω ποσό της κατάθεσής του;

Απάντηση: Μερικές εβδομάδες αργότερα, αφού πρώτα του θυροκολλήθηκε τη Δευτέρα 31.12.07 πρόσκληση να προσέλθει και αφού μετά δικών του αιτημάτων πήρε δύο, αν θυμάμαι καλά, αναβολές για να προετοιμαστεί. Εξ όσων με ενημέρωσε η υπηρεσία μου ο βασικός ισχυρισμός του υπομνήματός του έγκειτο στην κάλυψη του ποσού αυτού από τα εισοδήματά του.

Ερώτηση: Σας ενημέρωσε ο κ. Αναστασιάδης πριν από την 28.12.2007 σχετικά με το παραπάνω θέμα;

Απάντηση: Ο κ. Αναστασιάδης δεν εκλήθη προ της 28.12.07 διότι είχαμε επιλέξει να πληροφορηθούμε πρώτα όλα τα στοιχεία τόσο από την BNP Paribas όσο και από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές ώστε η συζήτηση μαζί του να είναι ουσιαστική. Επίσης για λόγους του αποτελεσματικού της έρευνας επιθυμούσαμε να μην υποψιαστεί ο κ. Αναστασιάδης το εύρος και το βάθος της πληροφορίας μας.

Ερώτηση: Σας είχε ενημερώσει ο κ. Αναστασιάδης ή οποιοσδήποτε άλλος πριν την 28.12.2007 ότι το παραπάνω ποσό καλύπτεται κι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα;

Απάντηση: Όχι κανείς, όμως αν δεν απατώμαι πριν την 28.12.07 σε κάποιο μέσο μαζικής ενημέρωσης ο κ. Αναστασιάδης είχε πει ότι καλύπτεται το ποσό αυτό από τα εισοδήματά του.

Ερώτηση: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης στις 28.12.07 μετά την όχληση του κ. Καραμάνου αναφέρει σ’ αυτόν ότι το ποσό καλύπτεται, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κι ότι έχετε ενημερωθεί και εσείς για το θέμα αυτό, από πού αρύει αυτή τη βεβαιότητα των λεγομένων του.

Απάντηση: Δίδω δύο εξηγήσεις. Όλοι οι ελεγχόμενοι στην ΥΠΕΕ συνηθίζουν κατά το πρώτο στάδιο του ελέγχου να εκφράζονται αμετροεπώς, λέγοντας ότι έχουν μιλήσει ή έχουν συζητήσει την υπόθεση με υπηρεσιακούς παράγοντες. Η δεύτερη εξήγηση είναι ότι κάποιος από τους χειριζόμενους την υπόθεση στο παρελθόν θα μπορούσε να είχε μαζί με τον κ. Αναστασιάδη μια συζήτηση παραπλανητική αλλά γι’ αυτό δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο. Είναι μόνο μια υπόθεση. Επισημαίνω ότι οι υπάλληλοι της ΥΠΕΕ από την ημέρα εισαγωγής της υπόθεσης στην υπηρεσία ενήργησαν με εξαιρετικό επαγγελματισμό και δεν έπραξαν απλώς το καθήκον τους αλλά πραγματικά ξεπέρασαν και τον εαυτό τους για να ερευνηθεί η υπόθεση.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι ο κ. Αναστασιάδης χρησιμοποίησε το όνομά σας αναφέροντας ότι έχετε ενημερωθεί για το ότι καλύπτεται το ποσό και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, χωρίς να σκεφτεί ότι κατά τον τρόπο αυτό σας εκθέτει κι ότι ενδεχομένως θα στραφείτε εναντίον του;

Απάντηση: Κατά την άποψή μου ο Αναστασιάδης είχε υπερβολική αυτοπεποίθηση από την αρχή της υπόθεσης, την οποία όμως απώλεσε όταν εκλήθη να καταθέσει. Πρέπει να υποθέσω εκ νέου ότι όποιος τον παραπλάνησε για τις προθέσεις της υπηρεσίας και τις προσωπικές μου δεν με γνώριζε καθόλου. Σημειώνω δε ότι τον κ. Αναστασιάδη δεν τον έχω συναντήσει και δεν του έχω μιλήσει ποτέ. Επομένως όποιος τρίτος του μετέφερε, αν του μετέφερε, τέτοιες απόψεις προφανώς τον εξαπάτησε.

Ερώτηση: Γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιος ο οποίος μίλησε με τον κ. Αναστασιάδη και τον εξαπάτησε όπως παραπάνω αναφέρετε;

Απάντηση: Όχι δεν το γνωρίζω.


Σχολιάστε εδώ