Πληθωρισμός: Επιστροφή στο… 1998!

Mόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς την άνοδο τραβά. Για τον ελληνικό πληθωρισμό πρόκειται, ο οποίος με τις επιδόσεις του τον περασμένο Μάιο (4,9%) βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2007 βρισκόταν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας οκταετίας. Ήταν τον Μάιο του 2007, όταν ο ελληνικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6% και ήταν ο χαμηλότερος μετά το 1999 (2,4%). Ο πληθωρισμός αυτός του Μαΐου του 1999 ήταν ο χαμηλότερος της τελευταίας τότε… τριακονταετίας, αφού την καλύτερη επίδοση είχε παρουσιάσει το 1968 (-0,3%!).

Μια ανατομία του ελληνικού πληθωρισμού του περασμένου Μαΐου καταδεικνύει ότι οι επιπτώσεις των διεθνών τιμών ρεκόρ του πετρελαίου αποτελούν ένα «άλλοθι» και ότι κύριοι υπεύθυνοι για την έλλειψη αναχώματος στις τιμές είναι το κράτος, που υποδαυλίζει το πυρακτωμένο πληθωριστικό υπόβαθρο, και η ασύδοτη αγορά, που εκμεταλλεύεται την «αντάρα» και «πυροδοτεί» τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού (χωρίς τα καύσιμα και τα οπωροκηπευτικά) εκτινάχτηκε τον περασμένο Μάιο στο 4,2% από το 2,5% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2007. Επίσης, η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται και από την εκτίμηση ότι αν η επίπτωση των τιμών των καυσίμων ήταν η ίδια με εκείνη του αντίστοιχου μήνα του 2007, τότε ο πληθωρισμός τον περασμένο Μάιο θα είχε διαμορφωθεί στο 3,6%. Αλλά και πάλι θα ήταν υψηλότερος κατά μία ακριβώς ποσοστιαία μονάδα από την επίδοση (2,6) του αντίστοιχου μήνα του 2007.

Από τη σύγκριση, λοιπόν, των μεταβολών ομάδων αγαθών και υπηρεσιών του Μαΐου 2008 και του Μαΐου του 2007 προκύπτουν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:

Πρώτον, η ομάδα «Στέγαση» παρουσίασε τον περασμένο Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007 αύξηση κατά 10,3% (δηλαδή υπερδιπλάσια από τον πληθωρισμό!) λόγω αύξησης των τιμών κυρίως των ενοικίων κατοικιών, των ειδικών υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης – αποχέτευσης, των δημοτικών τελών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και των στερεών καυσίμων. Αυτό σημαίνει ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας βρέθηκαν σε… αγαστή συνεργασία και «πυροδότησαν» τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών της ομάδας αυτής.

Δεύτερον, η ομάδα «Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια» παρουσίασε αύξηση κατά 5,7% (δηλαδή πάνω από τον πληθωρισμό) λόγω αύξησης των τιμών κυρίως του φαγητού εκτός οικίας, των αναψυκτικών – γλυκών – καφέ, ποτών (σερβιριζόμενων), καθώς και της αύξησης των τιμών των κυλικείων και των τιμών των ξενοδοχείων. Και ύστερα μιλάμε για προσέλκυση τουριστών και ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού!

Τρίτον, η ομάδα «Μεταφορές» παρουσίασε αύξηση κατά 5,2% (δηλαδή πάνω από τον πληθωρισμό) λόγω της (δικαιολογημένης από τις αυξήσεις ρεκόρ των διεθνών τιμών του πετρελαίου) αύξησης των τιμών κυρίως στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου – μοτοσυκλέτας, υπηρεσίες μεταφορών. Ευτυχώς που ένα μέρος από τις αυξήσεις αυτές αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των αυτοκινήτων, λόγω ίσως του ανταγωνισμού στην αγορά αυτή.

Τέταρτον, η ομάδα «Εκπαίδευση» παρουσίασε αύξηση κατά 4,6% (δηλαδή γύρω στον πληθωρισμό), λόγω της αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των τεχνικών σχολών/ΙΕΚ. Αλλά, όπως είναι γνωστό, τις αυξήσεις αυτές τις αποφασίζει το κράτος!

Από τις αυξήσεις των ομάδων αυτών και άλλων κάτω από τον πληθωρισμό, ο πληθωρισμός του Μαΐου του 2008 «προικοδοτήθηκε» από αντίστοιχες επιπτώσεις που αθροιστικά έφτασαν στις 4,9 εκατοστιαίες μονάδες, δηλαδή από 2,6% τον Μάιο του 2007 εκτινάχτηκε ο πληθωρισμός στο 4,9%! Για να καταδειχτεί το μέγεθος των επιπτώσεων αυτών, κυρίως στα ελληνικά νοικοκυριά, αναφέρουμε ότι οι αυξήσεις, για παράδειγμα, των ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών συνέβαλαν στον πληθωρισμό του περασμένου Μαΐου κατά 1,18 εκατοστιαίες μονάδες (έναντι 0,36 της εκατοστιαίας μονάδας τον αντίστοιχο μήνα του 2007), της στέγασης κατά 1,22 εκατοστιαίες μονάδες (έναντι 0,24 τον Μάιο του 2007), των ξενοδοχείων – καφέ και εστιατορίων κατά 0,57 της εκατοστιαίας μονάδας (έναντι 0,35 τον Μάιο του 2007), των μεταφορών κατά 0,67 της εκατοστιαίας μονάδας (έναντι 0,21 το Μάιο του 2007)! Οι επιπτώσεις αυτές θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες αν δεν αντισταθμίζονταν από τις μειώσεις ορισμένων αγαθών και υπηρεσιών, όπως της σταθερής τηλεφωνίας (λόγω του ανταγωνισμού), οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών (πάλι λόγω ανταγωνισμού), του ελαιολάδου και των νωπών… πατατών!


Σχολιάστε εδώ