ΟΧΙ ΣΕ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ, ΛΕΕΙ Ο ΦΩΛΙΑΣ

Η ανοδική πορεία των τιμών στα καύσιμα σηματοδοτείται με τις μέσες τιμές που δίνει κάθε εβδομάδα το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο αρνείται να βάλει πλαφόν στην τιμή της βενζίνης, παρότι όλα δείχνουν ότι σύντομα θα ξεπεράσει το ενάμισι ευρώ το λίτρο.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών σε 2.300 περίπου πρατήρια, διαμορφώθηκε στις 6 Ιουνίου 2008 στα 1,249 ευρώ ανά λίτρο, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,81% σε σχέση με τη μέση τιμή της αμόλυβδης που ήταν 1,239 στις 30 Μαΐου 2008.

Οι ενδείξεις σηματοδοτούν και νέα άνοδο την τρέχουσα εβδομάδα κατά περίπου ένα λεπτό το λίτρο, φτάνοντας τη μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης στα 1,26 ευρώ το λίτρο.

Οι πραγματικές τιμές στα περισσότερα πρατήρια της χώρας αγγίζουν και ξεπερνούν τα 1,40 λεπτά το λίτρο, με πιο ακριβές περιοχές τα Ιωάννινα, την Κέρκυρα και βέβαια την Κρήτη, την Κεφαλονιά και την Ηγουμενίτσα, σχεδόν όπως πάντα.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει λάβει, λέει, ακόμη την πρόταση από τους βενζινοπώλες της Κρήτης να μπει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων. Αλλά και να τη λάβει, ο κ. Φώλιας θεωρεί ότι το πλαφόν θα οδηγούσε όλους τους βενζινοπώλες να πωλούν σε αυτήν την τιμή, δηλαδή την οροφή και έτσι δεν θα υπήρχαν, λέει, φθηνότερα καύσιμα.

Πιο αστεία δικαιολογία δεν θα μπορούσε να δώσει κανείς, ωστόσο όσοι πουλάνε χαμηλότερα τη βενζίνη το κάνουν για λόγους ανταγωνισμού, τους οποίους δεν μπορεί να καταργήσουν αν μπει όντως πλαφόν στα καύσιμα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία του τομέα Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης μετά φόρων από τις 28-4 μέχρι τις 26-5 του 2008 αυξήθηκαν στη χώρα μας κατά 7%, ενώ τον ίδιο χρόνο στη Γαλλία κατά μόλις 2,7%, στην Ισπανία 3,5% και στη Γερμανία 3,4% αντίστοιχα. Όμως και προ φόρων είναι ακριβότερη η χώρα μας, αφού για την αμόλυβδη βενζίνη στο ίδιο πάντα χρονικό διάστημα η αμόλυβδη ακρίβυνε κατά 10%, στη Γαλλία κατά 6%, στην Ισπανία κατά 6,5% και στη Γερμανία κατά 6,5%. Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για αγορά με στρεβλώσεις και επιχειρήσεις που εξακολουθούν ανενόχλητες να κάνουν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης


Σχολιάστε εδώ