Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

> Παράνομη δόμηση εντός της προστατευόμενης ζώνης του ιερού χώρου των Δελφών καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη, Συλβάνα Ράπτη και Βασίλης Τόγιας. Αναφέρονται σε συγκρότημα κατοικιών μεγάλων διαστάσεων που έχει δομηθεί στον ιερό χώρο των Δελφών με μη σύννομες διαδικασίες δηλαδή με αλλοιωμένο τοπογραφικό που μεταθέτει αυθαίρετα την οριογραμμή του ιερού χώρου κατά 200 μ., και απέναντι σ’ αυτό το πρωτοφανές γεγονός η πολιτεία δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια.

> Να προχωρήσει η ανέγερση σύγχρονων νηπιαγωγείων, ώστε να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στη συνταγματική της υποχρέωση για παροχή δημόσιας δίχρονης δωρεάν εκπαίδευσης σε όλα τα νήπια και τα προνήπια της χώρας χωρίς αποκλεισμούς και απαράδεκτες διαδικασίες κληρώσεων, ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης και Θοδωρής Δρίτσας.

> Σχετικά με τη συζητούμενη μεταφορά ιπτάμενης τέφρας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού ΔΕΗ Μεγαλόπολης μέσω του λιμένα της Καλαμάτας από ιδιωτική εταιρεία, ζητά εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς. Εκφράζει ανησυχίες, διότι η τέφρα περιέχει μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων και η δράση αυτή ενέχει σοβαρούς κινδύνους υποβάθμισης των τουριστικών δραστηριοτήτων και του περιβάλλοντος της πόλης.

> Να ληφθούν μέτρα προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση και η λειτουργία του προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, ώστε να μην επηρεαστεί η ζωή των εξαρτημένων ατόμων που είναι ενταγμένα σ’ αυτό και των οικογενειών τους, ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης.

> Μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Αναφέρεται σε αναπροσαρμογή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, προκειμένου να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της αγοράς και σε χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων για να ανακουφισθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα του πληθυσμού της χώρας

> Τα ερωτηματικά που προξενεί στους κατοίκους των Σερρών η ανασκαφή της πόλης τους για την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου παράλληλα με δίκτυο τηλεθέρμανσης μεταφέρει στους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, τους καλεί να απαντήσουν αν υφίσταται άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ποια είναι η εμπλοκή της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, ποιος είναι ο εντολέας και ποιος ο κατασκευαστής του έργου, πώς ανατέθηκε η κατασκευή και με ποια χρηματοδότηση.

> Για τη μετεγκατάσταση του πολυδύναμου αστυνομικού τμήματος Αμαρουσίου στο κέντρο της πόλης, διαμαρτύρεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που θεωρεί ότι θα επιδεινώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

> Ευνοιοκρατική μεταχείριση καλλιεργητή ινδικής κάνναβης που συνελήφθη στην περιοχή του Βραχασίου και αφέθηκε ελεύθερος, προξενώντας δυσφορία στην περιοχή, καταλογίζει στις εισαγγελικές αρχές ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά τους ανεξήγητη.

> Σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο Μεταξά, ζητούν εξηγήσεις από τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και Βέρα Νικολαΐδου. Σημειώνεται ότι τη στιγμή που η αύξηση περιστατικών κάθε χρόνο ανέρχεται στο 17%, οι ελλείψεις σε ανθρώπινο προσωπικό φτάνουν περίπου το 42%.

> Να συμπεριληφθούν στις ρυθμίσεις απαλλασσομένων οχημάτων από τα διόδια οι κατηγορίες των αναπήρων πολέμου, των μελών του πανελλήνιου συλλόγου παραπληγικών και των κινητών ιατρικών μονάδων άμεσης επέμβασης του συλλόγου “Το χαμόγελο του Παιδιού” που εξαιρέθηκαν μετά την παραχώρηση σε ιδιώτες του δικαιώματος είσπραξης, ζητά ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας.

> Σοβαρή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης μεταπτυχιακών σπουδών διαπιστώνει στο νέο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός, που ερωτά σχετικά τον υπουργό Παιδείας. Υπογραμμίζει ότι την ώρα που στα πανεπιστήμια υπάρχει μεγάλη ένταση και αντιδράσεις για την εφαρμογή του νόμου πλαίσιο που αφορά τις προπτυχιακές σπουδές, η κυβέρνηση δυναμιτίζει με τα μέτρα της και τις μεταπτυχιακές σπουδές και προχωρά στη στέρηση του δικαιώματος απόκτησης μεταπτυχιακού τίτλου σε σπουδαστές με οικονομικά προβλήματα.

> Τι ακριβώς ορίζει η συμφωνία για τη ναυτική βάση της Σούδας σε σχέση με τους ψαράδες της περιοχής και αν το 2008 εξακολουθούν να ισχύουν οι αναγκαστικοί νόμοι του 1936 περί “ναυτικών οχυρών” και “εθνικής ασφάλειας”, στον όρμο της Σούδας, ερωτά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Αναφέρεται σε καταγγελία παρεμπόδισης ερασιτεχνών ψαράδων από ξένους και έλληνες στρατιωτικούς.

> Αναγκαία θεωρεί τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης στους παλλινοστούντες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στάθης Κουτμερίδης. Τονίζεται ότι οι περισσότεροι είναι άνω των σαράντα ετών, πιθανότατα άνεργοι, ανασφάλιστοι εργαζόμενοι ή στην καλύτερη περίπτωση ασφαλισμένοι, αρχίζοντας από μηδενική βάση τη συγκέντρωση ενσήμων για τη συνταξιοδότησή τους.


Σχολιάστε εδώ