ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΚΑΛΑ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που βλέπετε από παλιότερα ευρήματα που αφορούν τρόφιμα.

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται καθαρά ένα κομμάτι σύρμα μέσα σε πίτσα, φανταστείτε τι θα γινόταν αν ο καταναλωτής το κατάπινε χωρίς να το αντιληφθεί.

Στη δεύτερη φωτογραφία καταναλωτής βρήκε σε συσκευασμένο ψωμί του τοστ μια… βίδα, ένα παξιμάδι δηλαδή, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση θα έσπαγε τα δόντια του άτυχου που θα το έτρωγε, ενώ στη χειρότερη θα χρειαζόταν επέμβαση.

Το πώς και το γιατί βρέθηκαν αυτά τα αντικείμενα μέσα σε τρόφιμα θα πρέπει να προβληματίζει τις αρμόδιες αρχές σχετικά με την παιδεία που υπάρχει από τους παρασκευαστές που προμηθεύουν την αγορά με χιλιάδες είδη τροφίμων, καθώς δεν είναι μόνο η ακρίβεια που ενοχλεί τους καταναλωτές, αλλά και η έλλειψη ποιότητας και ελέγχων. Το πιο πρόσφατο δείγμα είναι η περίπτωση του ηλιέλαιου, για το οποίο στην ουσία δεν υπήρξε ποτέ το «διά ταύτα», δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και δεν έχουν δοθεί όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα.

Άραγε να είναι τυχαίο το γεγονός ότι από πουθενά, ούτε από τον ΕΦΕΤ ούτε από άλλο αρμόδιο φορέα, όταν το θέμα του ηλιέλαιου ήταν στην άμεση επικαιρότητα, δεν αναφέρθηκε ότι ένα από τα ευαίσθητα προϊόντα στο οποίο περιέχεται ηλιέλαιο είναι και το παιδικό γάλα;

Λήξη συναγερμού
για το ηλιέλαιο!

Με τους δράστες
της νοθείας ελεύθερους

Ο ΕΦΕΤ δίνει «λήξη συναγερμού» για το ηλιέλαιο, αναφέροντας ότι όλα τα σχετικά δείγματα έχουν ελεγχθεί, έχουν κριθεί ασφαλή και επιστρέφουν στα ράφια οι δεσμευμένες ποσότητες ηλιελαίου.

«Με την έναρξη κυκλοφορίας στην αγορά των ηλιελαίων (σε οποιαδήποτε μορφή)», μας ενημερώνει ο ΕΦΕΤ, «έχει δρομολογηθεί ειδικό πρόγραμμα ελέγχων από τον ΕΦΕΤ σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων με στόχο τον έλεγχο της ασφάλειας των προϊόντων που διακινούνται στην αγορά. Σε περίπτωση που από τους ελέγχους θα διαπιστωθεί μη τήρηση των οδηγιών, ο ΕΦΕΤ θα εισηγείται αυστηρότατες κυρώσεις».

Την ίδια ώρα κάποιοι καταναλωτές έκπληκτοι μας κατήγγειλαν ότι διάβαζαν στα συστατικά του παιδικού γάλατος ΑΒΓ της ΦΑΓΕ ότι υπάρχει και ηλιέλαιο. Οι άλλες εταιρείες βέβαια, πιο… προνοητικές, αναγράφουν ότι τα παιδικά τους γάλατα περιέχουν… «φυτικά λίπη». Ποια φυτικά λίπη βέβαια και σε τι ποσότητες αυτό μόνο η χημική ανάλυση θα μπορούσε να το δείξει.

Μάλιστα έγινε γνωστό ότι μόλις στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας κάποια παιδικά γάλατα αποσύρθηκαν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Με τέτοια ολιγωρία ή τέτοια ασχετοσύνη από τις αρχές, αλλά και με την… πονηριά που δείχνουν οι εταιρείες τροφίμων, καλά θα κάνουμε οι καταναλωτές να μην κοιμόμαστε ήσυχοι….


Σχολιάστε εδώ