εδώ Βρυξέλλες

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων στην απάντησή του στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Μαυρομμάτη ο αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Βλαντιμίρ Σπίντλα. Επιπλέον, ο Επίτροπος υπενθύμισε το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία, που εγκρίθηκε από το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2005 και τη δέσμευση των κρατών μελών να ασχοληθούν ενεργότερα με το θέμα.

Η επάρκεια τροφίμων στην ΕΕ είναι η νέα πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) στην ενδιάμεση αξιολόγησή της (health check) που πραγματοποιείται αυτήν την περίοδο. Για τον λόγο αυτόν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ.Γιάννης Γκλαβάκης κατέθεσε ερώτηση στην Επίτροπο Γεωργίας Μάριαν Φίσερ Μπόελ, ζητώντας να πληροφορηθεί με ποιον τόπο σκοπεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στην επάρκεια τροφίμων και στην χωρίς προηγούμενο αύξηση των τιμών τους. Υπενθυμίζεται ότι το health check αποτελεί ουσιαστικά μια ενδιάμεση αξιολόγηση της αναθεώρησης της ΚΑΠ που έγινε το 2003.

Στις ελληνικές αρχές πετάει το μπαλάκι η Κομισιόν σε ό,τι αφορά τα σχέδια της κατασκευής τουριστικών οικισμών σε προστατευόμενη περιοχή Natura στη βορειοανατολική Κρήτη, υπογραμμίζοντας όμως ότι «κάθε σχέδιο το οποίο είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά τον τόπο πρέπει να εκτιμάται δεόντως, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησης και επιτρέπεται μόνον αφού οι εθνικές αρχές βεβαιωθούν ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου», όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου για θέματα Περιβάλλοντος Επιτρόπου κ. Στ. Δήμα στον Δημήτρη Παπαδημούλη.


Σχολιάστε εδώ