Δικαίωση αισθάνονται στον Περισσό

Τα στελέχη του κινητοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, συγκεντρώνοντας υπογραφές με τις οποίες ζητούν να εγκριθεί η Ευρωσυνθήκη όχι από τη Βουλή αλλά με δημοψήφισμα και ήδη έχει υποβληθεί και σχετικό αίτημα στη Βουλή.

Στο ΚΚΕ τονίζουν ότι ένα δημοψήφισμα θα δώσει την ευκαιρία στον λαό να εκφράσει την αντίθεσή του όχι μόνο στην Ευρωσυνθήκη, αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σημείο αυτό -η αντίθεση δηλαδή στην ΕΕ- διαφοροποιεί το ΚΚΕ από τα άλλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ), που επίσης ζητούν δημοψήφισμα για την έγκριση της Ευρωσυνθήκης. Στον Περισσό εκτιμούν ότι η μεν στάση του ΠΑΣΟΚ είναι υποκριτική, αφού θέλει μεν δημοψήφισμα αλλά για να εγκριθεί η Ευρωσυνθήκη, ενώ για τον ΣΥΝ τονίζουν ότι δεν είναι αποτελεσματική η θέση του από τη στιγμή που δεν αμφισβητεί συνολικά την ΕΕ και έχει συμφωνήσει το 1992 με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, με την οποία ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο ΚΚΕ θεωρούν ότι δικαιώθηκαν στην κριτική που κάνουν όλα αυτά τα χρόνια στην ΕΕ και εκτιμούν ότι η χώρα μας βγήκε χαμένη από τη συμμετοχή της στην Ένωση. Ναι μεν, τονίζουν, για παράδειγμα οι αγρότες πήραν επιδοτήσεις, αλλά σήμερα με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που αποδεσμεύει τις επιδοτήσεις από την αγροτική παραγωγή, οδηγούμαστε κυριολεκτικά στον αφανισμό της αγροτιάς και ήδη παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως ο καπνός, έχουν ήδη εκλείψει.

Έτσι επαναφέρουν στο προσκήνιο τη θέση τους για την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με όλες τις χώρες σε ισότιμη βάση και χωρίς την επιβολή των καταστροφικών ποσοστώσεων στην καλλιέργεια διάφορων αγροτικών προϊόντων που επιβάλλει η συμμετοχή μας στην ΕΕ.

Η θέση της αποδέσμευσης διαφοροποιεί το ΚΚΕ από τον ΣΥΝ, ο οποίος ναι μεν ασκεί κριτική στη σημερινή κατάσταση της ΕΕ, αλλά δεν θέτει τέτοιο θέμα, και στον Περισσό θεωρούν ότι η καθαρή αυτή θέση θα εκτιμηθεί από τους αριστερούς ψηφοφόρους. Δεν μασάμε τα λόγια μας ούτε στρογγυλεύουμε τα πράγματα, τονίζουν και αναφέρουν ότι η πολιτική του κόμματος είναι πολιτική ρήξης και όχι ενσωμάτωσης στο σύστημα.

Τα στελέχη του αναφέρουν με κατηγορηματικότητα ότι το σύστημα πολύ θα ήθελε «ένα Κομμουνιστικό Κόμμα συνένοχο και συμμέτοχο στην άθλια πολιτική τους, ένα κόμμα που θα κηρύσσει την ταξική συνεργασία και την κοινωνική ειρήνη». Κάτι τέτοιο, τονίζουν κατηγορηματικά, δεν πρόκειται να γίνει, αφού σε μια τέτοια περίπτωση το ΚΚΕ «θα ήταν αντάξιο της αποστολής του αν δεν έκανε το στοιχειώδες, δηλαδή να λέει την αλήθεια για τη ζωή του λαού, να παλεύει για το δίκιο του και να τον προσανατολίζει με βάση τα ταξικά του συμφέροντα».

Εμείς, τονίζουν στον Περισσό, θα συνεχίσουμε να αμφισβητούμε συνολικά το σύστημα και δεν πρόκειται να συρθούμε σε πολιτικές επιδερμικής και ανώδυνης κριτικής. Δεν πρόκειται, λένε, να τα φορτώνουμε όλα «στο κακό μοντέλο ανάπτυξης και στην κακή εφαρμογή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση, όπως κάνει ο χειραγωγημένος από την ιδεολογία και πολιτική του συστήματος Συνασπισμός». Επίσης, τονίζουν, το ΚΚΕ δεν πρόκειται να διαλέγει «ποιον ιμπεριαλιστή θα στηρίξει, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που διακηρύσσει ότι η ευρωπαϊκή καπιταλιστική ενοποίηση είναι η απάντηση στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα οι εκδηλώσεις για τα 90χρονα του ΚΚΕ, στα οποία θα είναι αφιερωμένο και το φεστιβάλ της ΚΝΕ που θα γίνει το φθινόπωρο.


Σχολιάστε εδώ