Βολικές θεωρίες

Προφανώς ετσιθελικά εκεί στη ΝΔ αποφάσισαν ότι δεν ισχύει η κλασική μαρξιστική ρήση που λέει πως «η κοινωνικοοικονομική βάση αντανακλά το πολιτικό εποικοδόμημα (δηλαδή διαμορφώνει την πολιτική συμπεριφορά) και άρα, αφού δεν συνδέεται το «πολιτικό κέντρο» με τα μεσαία στρώματα, δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την αγανάκτηση που επικρατεί στους κόλπους τους, από τη βίαιη προλεταριοποίησή τους, λόγω ακρίβειας και υπερφορολόγησης. Όμως όταν ο κορμός της κοινωνίας (η μεσαία τάξη) βιώνει την οικονομική συμπίεση και κάνει απαισιόδοξες σκέψεις για το αύριο, μπορεί σε πρώτη φάση να εκφράζεται αυτή η κατάσταση με «τυφλή αγανάκτηση», αλλά σε δεύτερη φάση θα εκφραστεί προσανατολισμένα κατά των κυβερνώντων και ήδη υπάρχουν σημάδια τέτοιας στοχευμένης αγανάκτησης.

• Κακώς οι κρατούντες εστιάζουν την προσοχή τους στο εφήμερο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις και κλείνουν τα μάτια στο γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος κινείται ήδη σε κεντροαριστερή τροχιά. Εάν δεν ξυπνήσουν έγκαιρα, αίφνης θα δουν το προβάδισμα να εξαφανίζεται και τότε πια θα είναι αργά, το ποτάμι δεν θα γυρίζει πίσω. Άρα, καλά θα κάνουν εκεί στη ΝΔ να αντιληφθούν ότι η οικονομική δυσπραγία της μεσαίας τάξης είναι πρόβλημα άμεσο και επείγον που πρέπει εδώ και τώρα να αντιμετωπιστεί και να επιλυθεί. Οι βολικές θεωρίες είναι καθαρός στρουθοκαμηλισμός, όπως εκείνη η περιβόητη θεωρία που διακινήθηκε τις προάλλες από τη ΝΔ περί δύο μικρομεσαίων κομμάτων στην αντιπολίτευση, ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ, που επιτρέπει και διαιωνίζει την πολιτική κυριαρχία της κρατούσας κατάστασης.

• Η αλήθεια είναι πως το ΠΑΣΟΚ δεν έγινε μικρομεσαίο κόμμα (άλλωστε εάν καταρρεύσει ο δικομματισμός, θα καταρρεύσουν και οι δύο πόλοι του και όχι μόνο ο ένας), η αλήθεια είναι πως υπάρχει διαλεκτική σχέση μεταξύ κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και πολιτικής συμπεριφοράς και, τέλος, η αλήθεια λέει πως με αυτά τα δημοσκοπικά ευρήματα είναι ανέφικτη η διεκδίκηση αυτοδυναμίας, που σημαίνει ότι ακυρώνεται το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών. Έτσι, είτε η κυβέρνηση της ΝΔ θα βρει μέτρα θεραπείας στην οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών και ειδικότερα εκείνων της μεσαίας τάξης, είτε οσονούπω θα πληρώσει πολιτικά το «μάρμαρο». Άλλη εκδοχή δεν υπάρχει…


Σχολιάστε εδώ