Βαρύ το κλίμα στο εξωτερικό
Ελάχιστα ελκυστική είναι η εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η χειρότερη σʼ όλη την Ευρώπη. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα ομόλογα των ελληνικών εταιρειών που τίθενται σε διαπραγμάτευση στο εξωτερικό έχουν πέσει στο 60% της αρχικής τους ονομαστικής αξίας.
Το κλίμα ανησυχίας είναι έντονο στην Καραγιώργη Σερβίας, καθώς η προοπτική ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ φαντάζει πραγματικός εφιάλτης.
Η αγωνία αφορά, εκτός των άλλων, την οικονομική αιμορραγία που θα σημάνει για τον προϋπολογισμό η ενδεχόμενη ανάγκη εξυπηρέτησης ενός διογκούμενου δημόσιου χρέους. Και όλα αυτά τα εφιαλτικά σενάρια έρχονται να μεγαλώσουν τον πανικό του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, αφού δυστυχώς προστίθενται σε μια απαισιόδοξη εικόνα των δημόσιων οικονομικών.
Η προσδοκία της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων του Δημοσίου δεν επαληθεύεται, την ώρα που η ανάγκη των δημόσιων δαπανών είναι γεγονός. Αύξηση που οφείλεται είτε στις ανεξέλεγκτες δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων και άλλων δημόσιων οργανισμών και φορέων, είτε σε επιλεκτικές ρυθμίσεις παροχών προς ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων, όπως π.χ. τα αναδρομικά των δικαστών.
Μέσα σʼ ένα τέτοιο δυσμενές εγχώριο περιβάλλον, η συνεχιζόμενη φρενήρης κούρσα της διεθνούς τιμής του πετρελαίου δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και μοιάζει να δίνει τη χαριστική βολή στο έτσι κι αλλιώς κακό επενδυτικό κλίμα.
Η πίεση επομένως για άμεσες και ουσιαστικές διαρθρωτικές και όχι διαχειριστικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις γίνεται κάθε μέρα και πιο έντονη. Πότε, όμως, θα γίνουν όλα αυτά, όταν ήδη είναι πολύ αργά και κυριαρχούν σε όλα τα μέτωπα οι αποσπασματικές παρεμβάσεις και τα γνωστά «μερεμέτια».
Ναυαγεί η πώληση της Ολυμπιακής
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι μια από τις σημαντικές αρνητικές παρενέργειες της διαρκούς ανόδου στην τιμή του μαύρου χρυσού είναι η εξ αυτού του λόγου πιθανή ακύρωση της σχεδιαζόμενης πώλησης της Ολυμπιακής.
Ο επί χάρτου κυβερνητικός σχεδιασμός προεξοφλούσε την επιτυχή εκχώρηση της εταιρείας σε στρατηγικό επενδυτή μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.