Ασυλία στον Mr MIG για δομημένα!
Αλγεινή εντύπωση έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί των δικαστικών λειτουργών που διεξάγουν την έρευνα για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, οι οποίοι έστειλαν στον Κορυδαλλό την Πέμπτη τον τέως πρόεδρο του Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων για τις αγορές τριών δομημένων με «καπέλο» από τη Marfin Bank. Ο ηλικιωμένος κ. Νίκος Τσουράκης αντιμετώπισε όλη την αυστηρότητα της Δικαιοσύνης και έγινε ο πρώτος διοικητής Ταμείου που περνά την πύλη της φυλακής για την υπόθεση των ομολόγων, αλλά η Θέμις φαίνεται ότι πάσχει από… επιλεκτική τύφλωση και αδυνατεί να δει ευθύνες της τράπεζας που πούλησε τα επίμαχα ομόλογα!
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βγενόπουλος, που στο μεταξύ έχει εμφανισθεί ως μεσολαβητής στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και στρατηγικός συνεργάτης στα συστήματα πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών, δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν κατηγορίες για την υπόθεση των ομολόγων του ΤΑΞΥ ούτε βέβαια και έχει κληθεί σε απολογία.
«Εξαφάνισαν» τις προτάσεις Πεπόνη!
Και αυτό παρότι, ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, ο αντιεισαγγελέας Εφετών κ. Γρηγόρης Πεπόνης έχει προτείνει να ασκηθεί εναντίον του δίωξη με βαρύτατες κατηγορίες. Όπως έχει αποκαλύψει το «Π», που κατ’ αποκλειστικότητα δημοσίευσε το εισαγγελικό πόρισμα, ο κ. Πεπόνης είχε προτείνει «να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των μελών της Τριμελούς Επενδυτικής Επιτροπής του Ταμείου, για την κακουργηματική αξιόποινη πράξη της απιστίας περί την υπηρεσίαν, κατά συναυτουργίαν και κατ’ εξακολούθησιν, με ιδιαίτερα τεχνάσματα, με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που υπερβαίνει τα 73.000, αλλά και τα 150.000 ευρώ και φθάνει τα 6.997.140 ευρώ, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις και επί μακρόν χρόνον, εις βάρος νομικού προσώπου Δημοσίου Δικαίου».
Εις βάρος των υπευθύνων της Marfin Bank, δηλαδή κατά πρώτο λόγο του κ. Α. Βγενόπουλου, ο κ. Πεπόνης τόνιζε ότι «θα πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία κατ’ εξακολούθησιν, στο είδος της απιστίας που προαναφέρθηκε», σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Περιέργως, έναν χρόνο αργότερα, η Δικαιοσύνη «έσβησε» το δεύτερο μέρος των προτάσεων Πεπόνη και πλέον «βλέπει» μόνο το σκέλος της πρότασής του που αφορούσε τον κ. Τσουράκη και τα άλλα δύο μέλη της Επενδυτικής Επιτροπής, δηλαδή τους συνδικαλιστές Νίκο Μελισσάρη και Μιχάλη Λαζαρίδη – και οι δύο στελέχη της ΔΑΚΕ, με μακρά ιστορία συνδικαλιστικής δράσης και άμεμπτο παρελθόν.
Είναι και αυτή μια ένδειξη ότι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη συχνά τυχαίνει να εναρμονίζεται πλήρως με τις κυβερνητικές θεωρίες, όπως αυτή που χρεώνει όλες τις ευθύνες για το σκάνδαλο των ομολόγων στους «άσχετους» που διοικούσαν τα Ταμεία. «Είναι πρόκληση η άσκηση δίωξης κατά των εργαζομένων, ενώ αποσιωπούνται οι ευθύνες των «αετονύχηδων» επιτήδειων που εξαπάτησαν και λεηλάτησαν τα ταμεία μας», σχολιάζει εύλογα η ΓΣΕΕ.
Και είναι πράγματι αξιοπερίεργο πώς η Δικαιοσύνη εντοπίζει την πιθανή διάπραξη του αδικήματος της απιστίας, που φέρεται να έχει προκαλέσει ζημιά 12 εκατ. ευρώ στο ΤΑΞΥ, χωρίς ωστόσο να στρέφεται και προς την πλευρά του κερδισμένου από τη συναλλαγή, δηλαδή της Marfin Bank. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαστικές αρχές άνοιξαν τους λογαριασμούς των τριών κατηγορουμένων του ΤΑΞΥ, χωρίς να υπάρξουν ύποπτα ευρήματα, αλλά δεν έγινε το ίδιο και με τους λογαριασμούς των υπευθύνων της τράπεζας…
Οι κατηγορούμενοι αντεπιτίθενται
Οι κατηγορούμενοι συνδικαλιστές, με τη στήριξη της Ομοσπονδίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και της ΓΣΕΕ, ετοιμάζονται να περάσουν στην αντεπίθεση. «Θα εξαντλήσω κάθε νόμιμο μέσο εναντίον παντός υπευθύνου για να αποδειχθεί η πλήρης αθωότητά μου και να αποκατασταθεί η υπόληψή μου», τονίζει στο «Π» ο κ. Μελισσάρης.
Σύμφωνα με τις υποδείξεις των υπερασπιστών τους, οι δύο κατηγορούμενοι θα επιχειρήσουν να αναδείξουν με την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη, με σχετικές μηνυτήριες αναφορές, τις ευθύνες όλων των άλλων «κρίκων» στην αλυσίδα των πωλήσεων των δομημένων ομολόγων: από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι τη Marfin Bank, που διενήργησε τις αγοραπωλησίες των δομημένων με τεράστια καπέλα.
Όπως φαίνεται και στο έγγραφο που παρουσιάζει σήμερα το «Π», το οποίο απευθύνεται στον κ. Τσουράκη και έχει ημερομηνία 18/1/2006, η Marfin Bank προσφέρθηκε να πουλήσει το δομημένο προϊόν με κωδικό XS0223064139 με «καπέλο» 5,50% επί της ονομαστικής του αξίας, ποσοστό πρωτοφανές διεθνώς για δομημένο προϊόν, το οποίο μάλιστα η ίδια η Marfin αγόρασε από άλλη τράπεζα σε τιμή αρκετά χαμηλότερη από την ονομαστική.
Προφανές είναι ότι οι προμήθειες αυτές ξεπερνούν κάθε εύλογο όριο, γι’ αυτό άλλωστε και τιμωρήθηκε με πρόστιμο η Marfin Bank από την Τράπεζα της Ελλάδος, αν και περιέργως η ΤτΕ δεν φρόντισε να τεκμηριώσει επαρκώς αυτήν την απόφασή της, με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα κίνδυνος ακύρωσής της από το Συμβούλιο της Επικρατείας!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βγενόπουλος ψευδώς ισχυρίστηκε πρόσφατα στη Βουλή ότι η τράπεζά του είχε μεγάλα κέρδη από τα ομόλογα του ΤΑΞΥ που υποχρεώθηκε να επαναγοράσει, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο. Μπορεί οι τόκοι τους να είναι αρκετά υψηλοί για τα πρώτα χρόνια της διάρκειάς τους, αλλά οι τιμές τους έχουν υποχωρήσει δραματικά, προκαλώντας μεγάλη λογιστική ζημιά στη Marfin Bank.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλη ελβετική τράπεζα δίνει για τα τρία ομόλογα του ΤΑΞΥ ενδεικτικές τιμές αγοράς 60, 60, 58, 50 και 64, 65 (με βάση το 100). Δηλαδή, σήμερα αυτοί οι τίτλοι μπορούν να πουληθούν μόνο με ζημίες της τάξεως του 35-40%…
Δεν είδε, δεν άκουσε ο Πιλάβιος
Για τις βαρύτατες καταγγελίες που έχει φέρει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, περί οφθαλμοφανούς χειραγώγησης της μετοχής της Marfin Investment Group από την ίδια την εταιρεία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξακολουθεί να κάνει πως… δεν κατάλαβε.
Μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλέξης Πιλάβιος εμφανίσθηκε υποκριτικά αυστηρός σε αυτό το θέμα. Είπε για την αγορά ιδίων μετοχών από εταιρείες, για λόγους στήριξης της τιμής της μετοχής, ότι αποτελεί ελληνική πραγματικότητα (σ.σ.: με τις αρχές σε ρόλο θεατή…), τονίζοντας όμως ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αυτό συνιστά χειραγώγηση τιμής.
Από διαπιστώσεις και προειδοποιήσεις πάει καλά, λοιπόν, ο κ. Πιλάβιος, στην πράξη όμως φαίνεται ότι αποφεύγει να ασχοληθεί με καταγγελίες ακόμη και για κραυγαλέες περιπτώσεις χειραγώγησης, όπως αυτές που έχει καταθέσει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ από τις 21 Απριλίου, αναφερόμενο στο πρόγραμμα-μαμούθ για την αγορά ιδίων μετοχών της MIG, η αξία του οποίου ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ!
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν σε ερώτησή τους προς τον πρωθυπουργό ότι οι αγορές των ιδίων μετοχών της MIG ξεπέρασαν ακόμη και περισσότερες από 10 φορές το ανώτατο όριο όγκου συναλλαγών που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ο νόμος 3340/2005. Παρέθεταν, μάλιστα, συγκεκριμένα στοιχεία για συναλλαγές σε πέντε χρηματιστηριακές συνεδριάσεις όπου οι υπερβάσεις έφθαναν από τις 5, 13 έως τις 10, 29 φορές!
Υπενθυμίζεται ότι η χειραγώγηση μετοχής μπορεί να τιμωρηθεί με διοικητικά πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και με ποινές κάθειρξης έως 10 έτη, όταν το οικονομικό αντικείμενο των συναλλαγών είναι μεγάλου ύψους. Ο κ. Πιλάβιος, όμως, προειδοποιεί πάλι τις εισηγμένες εταιρείες ότι θα είναι αυστηρός στο μέλλον, αλλά δίνει συγχωροχάρτι στον κ. Βγενόπουλο για τις παραβάσεις του παρελθόντος…