Απαλλάξτε επιτέλους τη Θεσσαλονίκη από τα σκουπίδια

Είχαν καταγράψει τότε τα θέματα που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν (σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων, έργα βελτίωσης στις οδούς πρόσβασης, ανταποδοτικά στον Δήμο Ασσήρου που θα σήκωνε το μεγάλο βάρος της λειτουργίας του νέου ΧΥΤΑ κ.λπ.) και καθόρισαν ως τελική ημερομηνία για την έναρξη λειτουργίας του νέου υπερσύγχρονου ΧΥΤΑ την 7η Ιουνίου.

Το δίμηνο που ακολούθησε οι αρμόδιοι ξέχασαν τις ευθύνες που επωμίστηκαν και δεν κούνησαν το δαχτυλάκι τους για όσα είχαν υποσχεθεί μπροστά στους δημάρχους του νομού και… στα κανάλια που κατέγραφαν την ημερίδα που οργάνωσε η ΤΕΔΚ.

Έφτασε κάποτε η 7η Ιουνίου και τα ήδη γνωστά προβλήματα παρέμεναν ανεπίλυτα, παρεμποδίζοντας την ομαλή λειτουργία του νέου ΧΥΤΑ της Μαυροράχης.

Οι σταθμοί μεταφόρτωσης των απορριμμάτων που είχαν προγραμματιστεί δεν είχαν γίνει, με αποτέλεσμα τα απορριμματοφόρα να καλούνται να ταξιδεύσουν κατά εκατοντάδες στη Μαυροράχη για να αδειάσουν, τρελαίνοντας τους κατοίκους της περιοχής με τα συνεχή πηγαινέλα και τη δυσωδία που θα ξερνούσαν από τα σπλάχνα τους.

Παράλληλα, απραγματοποίητες έμειναν και οι μικροεπεμβάσεις που απαιτούνταν στις οδούς πρόσβασης στον ΧΥΤΑ, καθώς και η διαπραγμάτευση που απαιτούνταν με τους δήμους της περιοχής Μαυροράχης για κάποια έργα αποκατάστασης της επιβάρυνσης που θα υφίσταντο.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ΧΥΤΑ (πρόεδρος του συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς) οργάνωνε παρουσίαση στους δημοσιογράφους των κεντρικών εγκαταστάσεων της Μαυροράχης, προσφέροντας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο σχετικό δελτίο τύπου, πλούσιο γεύμα στους καλεσμένους του.

Στην αδιαφορία ή την ανικανότητα των αρμοδίων να κάνουν αυτά που είχαν υποσχεθεί, οι κάτοικοι της περιοχής της Μαυροράχης (Δήμοι Λαγκαδά, Ασσήρου, Βερτίσκου και Μυγδονίας) απέκλεισαν τον ΧΥΤΑ και δεν επέτρεψαν τα απορριμματοφόρα να φτάσουν σε αυτόν.

Μικρό το κακό, σκέφτηκαν οι παράγοντες της Πολιτείας, δίνοντας εντολή στους δήμους να συνεχίσουν να αδειάζουν τα σκουπίδια στους Ταγαράδες.

Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς οι «ξενοδόχοι» -στην προκειμένη περίπτωση οι τρεις δήμαρχοι των περιοχών των οποίων οι κάτοικοι χρόνια τώρα υφίστανται τις δυσμενείς επιπτώσεις της χωματερής- δεν αποδέχτηκαν… τη μοίρα τους.

Ξεσήκωσαν τους κατοίκους και έκλεισαν τη λειτουργούσα εδώ και δεκαετίες χωματερή, η οποία έτσι κι αλλιώς έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά της στην υποδοχή απορριμμάτων.

Με βάρδιες οι κάτοικοι της περιοχής Μαυροράχης κρατούσαν κλειστές τις οδούς πρόσβασης στον ΧΥΤΑ, με βάρδιες και οι κάτοικοι των Ταγαράδων έφραξαν την είσοδο στη χωματερή.

Οι μέρες περνούσαν, τα απορριμματοφόρα γέμισαν και τα σκουπίδια άρχισαν να στοιβάζονται στους κάδους, με τις γνωστές επιπτώσεις. Ευτυχώς μάλιστα που εκείνες τις ημέρες οι θερμοκρασίες δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλές, πράγμα που θα οδηγούσε στη μετατροπή όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος σε… βρωμούπολη.

Ανάγκα και Θεοί πείθονται. Πόσω μάλλον ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος που μετά τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν τις υπηρεσίες του δήμου του δεν αντέχει κι άλλον μπελά στο κεφάλι του.

Τα σκουπίδια άρχισαν να σχηματίζουν λοφίσκους γύρω από τους κάδους, ενώ κι ο βασικός του συνεργάτης στην ΤΕΔΚ, δήμαρχος Λαγκαδά και κεντροεπίτροπος της ΝΔ Καραγιάννης, δεν δίστασε να τον επικρίνει για την ολιγωρία που επέδειξε ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ, ως πολιτικός προϊστάμενος του Ζουρνά (είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και υποδείχτηκε από τον δήμαρχο για την προεδρία του συνδέσμου ΟΤΑ) και ως δήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου και κατά συνέπεια του μεγαλύτερου παραγωγού σκουπιδιών του νομού.

Ο Καραγιάννης βγήκε στις εφημερίδες, βγήκε και στα ραδιόφωνα, βάζοντάς τα με τον Παπαγεωργόπουλο και τον Τσιότρα (γενικός γραμματέας της περιφέρειας), βγήκε και στα μπλόκα μη επιτρέποντας στα απορριμματοφόρα να προσεγγίζουν τον ΧΥΤΑ.

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ενεργοποιήθηκε άμεσα πλέον και κίνησε λυτούς και δεμένους για να υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Η εντολή δόθηκε από «ψηλά» και επιτέλους ο τυπικός προϊστάμενος των κρατικών υπηρεσιών του νομού, Γιώργος Τσιότρας, κάλεσε τους 7 δημάρχους των οδοφραγμάτων (τέσσερις της δυτικής και τρεις της ανατολικής περιοχής του πολεοδομικού συγκροτήματος) για να τους παρουσιάσει το πακέτο των μέτρων που προετοίμασε, δίνοντας λύση στο πρόβλημα.

Παρών στη συνάντηση και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για να πάρει κι αυτός το μερίδιο που του αναλογεί από την επίλυση του προβλήματος.

Στη συνάντηση ο Τσιότρας εμφανίστηκε με μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ -σε υποσχέσεις βεβαίως- δεσμευόμενος για συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης των θεμάτων που τέθηκαν, ώστε να αποσπάσει τη συναίνεση των δημάρχων στη λύση των πολιορκιών (είτε του ΧΥΤΑ, είτε των Ταγαράδων) και στην αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε από τη συγκέντρωση σκουπιδιών στα πεζοδρόμια.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, ο οποίος θα δέχεται μόνον σκουπίδια που φτάνουν εκεί με τα κοντέινερ από τους τέσσερις σταθμούς μεταφόρτωσης που υπάρχουν στον νομό, ενώ τα υπόλοιπα θα οδεύουν στη χωματερή των Ταγαράδων, της οποίας η λειτουργία παρατείνεται για 40 ημέρες, οπότε και θα κλείσει οριστικά και αμετάκλητα.

Για να πετύχει αυτήν τη συμφωνία ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε τη διάθεση 21 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του όλου σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων του νομού Θεσσαλονίκης.

Με τα χρήματα αυτά θα κατασκευαστεί και ο δεύτερος ΧΥΤΑ που προβλέπεται για την ανατολική Θεσσαλονίκη (Άγιος Αντώνιος), ενώ επίσης θα χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση τεσσάρων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμματοφόρων και η αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, των γνωστών χωματερών, του νομού Θεσσαλονίκης. (Το αργότερο στις 6 Νοεμβρίου θα κλείσουν όλες οι νόμιμες και παράνομες χωματερές που υπάρχουν στον νομό, δεσμεύτηκε ο περιφερειάρχης).

Παράλληλα, υποσχέθηκε πως θα χρηματοδοτήσει τα έργα ανάπλασης των Ταγαράδων, ενώ θα προκηρύξει μελέτη για την αναβάθμιση της περιοχής όπου βρίσκεται ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης.

Οι 7 δήμαρχοι, αν και την… πάτησαν πολλές φορές στο παρελθόν, αποφάσισαν να αποδεχτούν τις δεσμεύσεις του Τσιότρα, αποδεικνύοντας πως οι πρωτοβουλίες που είχαν πάρει δεν αναλήφθηκαν από κάποια αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά από την υποχρέωσή τους να προστατέψουν τη δημόσια υγεία και τα συμφέροντα των περιοχών και των κατοίκων τους.


Σχολιάστε εδώ