Ένοχη σιωπή Αλογοσκούφη για την κρυφή συμφωνία

Ενδεικτική της αμηχανίας που προκάλεσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Π» είναι η ένοχη σιωπή του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο δεν βρήκε ούτε λέξη για να σχολιάσει με επίσημη ανακοίνωση το δημοσίευμα, απαντώντας και στα σοβαρά πολιτικά και ηθικά ερωτήματα που έχουν ανακύψει. Το συνήθως υπερδραστήριο γραφείο Τύπου του υπουργείου απέφυγε να εκδώσει έστω και μια ολιγόλογη ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας έμμεσα με τον τρόπο αυτό τη βασιμότητα του δημοσιεύματος.

Κύκλοι του υπουργού Οικονομίας ανέφεραν απίθανες δικαιολογίες για την απευθείας ανάθεση στην SingularLogic της δημιουργίας και λειτουργίας του συστήματος πληροφορικής «Ήφαιστος», το οποίο καταγράφει και ελέγχει όλες τις αγοραπωλησίες πετρελαίου θέρμανσης και διεκπεραιώνει την επιστροφή φόρου κατανάλωσης στους εμπόρους καυσίμων.

Έλεγαν, μεταξύ άλλων, ότι πριν αποφασισθεί η ανάθεση στην εταιρεία συμφερόντων Βγενόπουλου ελήφθησαν άτυπα προσφορές και από άλλες εταιρείες του κλάδου. Δηλαδή, αν πιστέψει κανείς αυτήν την εκδοχή, το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών διενήργησε έναν άτυπο διαγωνισμό για ένα από τα μεγαλύτερα έργα του, λαμβάνοντας προσφορές χωρίς δημόσια προκήρυξη – από ποιους, άραγε, και με ποιον τρόπο έγινε η πρόσκληση;

Σημειώνεται ότι, για να μπορέσει το υπουργείο Οικονομίας να παρακάμψει την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία που επιβάλλει τη διεξαγωγή ανοικτών διεθνών διαγωνισμών, έφθασε στο σημείο να εισηγηθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 29 Ιανουαρίου, ενώ 15 ημέρες αργότερα η SingularLogic όχι μόνο είχε αναλάβει το έργο, αλλά είχε θέσει το σύστημα «Ήφαιστος» σε λειτουργία.

Προφανές είναι ότι η εταιρεία του Ομίλου Βγενόπουλου είχε επιλεγεί πολύ πριν δημοσιευθεί ο νόμος σε ΦΕΚ, αλλιώς θα ήταν τεχνικά αδύνατο να έχει προλάβει σε τόσο ασφυκτικές προθεσμίες να θέσει σε λειτουργία ένα αρκετά σύνθετο σύστημα μηχανοργάνωσης.

«Η αδιαφανής διαδικασία ανάθεσης και ο χρόνος-ρεκόρ υλοποίησης φαίνεται να καταδεικνύει προσυμφωνία κυβέρνησης και αναδόχου εταιρείας», τονίζουν 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο υπογράφοντα τον Μιχάλη Καρχιμάκη, σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομίας, με αφορμή το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Π».

Και επισημαίνουν ότι με γνωμοδότησή της η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή διαφωνεί ρητά με την ανάληψη από μια ιδιωτική εταιρεία αρμοδιοτήτων δημοσίων υπηρεσιών, αποκτώντας πλήρη πρόσβαση σε φορολογικά στοιχεία ελλήνων πολιτών.

«Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να διακατέχεται και από πρωτοφανή έλλειψη σοβαρότητας, αφού η απευθείας ανάθεση ενός μείζονος σημασίας φοροελεγκτικού μηχανισμού κατέληξε σε ιδιωτική εταιρεία του ίδιου Ομίλου που ο ίδιος διατεινόταν με στόμφο ότι θεωρεί «ακατάλληλο» ακόμα και ως μέτοχο μειοψηφίας του ΟΤΕ», παρατηρούν οι βουλευτές.

Και ζητούν να πληροφορηθούν ποιο είναι το εφάπαξ τίμημα που έχει συμφωνηθεί για την εγκατάσταση του συστήματος «Ήφαιστος», ποια η ετήσια αμοιβή της εταιρείας για τη λειτουργία του και ποια η διάρκεια της σύμβασης. Ζητούν τέλος να κατατεθεί στη Βουλή το πλήρες κείμενο της σχετικής σύμβασης με όλα τα προσαρτήματά της. Θα το πράξει, άραγε, ο κ. Αλογοσκούφης, ώστε να γίνει σαφές, και ποια είναι τα οφέλη του ομίλου Βγενόπουλου από την αδιαφανή ανάθεση;


Σχολιάστε εδώ